Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Питали ли сте се защо момичетата напират толкова да станат Мис България?
Победителката печели слава - прави фотосесии, участва в предавания, апелира за световен мир, грижа я е за животните, децата, бедните, или с две думи, е социално ангажирана.
Грубата истина обаче е, че това е шанс за много девойки да заявят на света за себе си и да си уредят живота. Влизайки в "хайлайфа" като поредната "мис", автоматично се котираш като "подходяща" за богато гадже и ангажименти в шоубизнеса.
От чисто любопитство се явих на кастинга за конкурса "Мис България 2013" под прикритие. Цялата идея около него малко си противоречи. От една страна, искат да покажат, че участничките са умни, интелигентни, красиви и застават зад някоя добра кауза, а от друга страна, ги излагат на показ полуголи.
Ако ще се поддържа идеята, че това е просто един конкурс за красота, облечен в суета, и мисловната дейност е предимство - ОК, но
нека не се претендира за висок интелект, изложен като парче месо под прожекторите
Умна, интелигентна, обществено полезна, загрижена за нуждаещите се и невероятно красива, разхождаща се по бански в национален ефир... не че не е възможно, но звучи като сюжет за порнофилм - инсценирано и далеч от реалността.
За времето, което прекарах там, се сблъсках с наистина амбициозни, умни, красиви и нахъсани девойки, готови на всичко за титлата. Конкуренцията се усещаше във въздуха, амбицията те удряше от всяка страна, а злобните погледи те пробождаха буквално от всички посоки. Естествено, имаше и момичета, които просто се пробват - лъчезарни, без тежестта на напрежението, но пък подготовката и нагласата на други направо изумяваха.
Докато се качвах по стълбите на столичния хотел, където се проведе кастингът, осъзнах, че няма просто да се слея с кандидатките и да ги опознавам, а и аз ще съм една от тях, макар и с други цели. Още с влизането ми стана ясно, че повечето са взели конкурса като сериозно начинание, от което зависи бъдещето им. Трябваше да попълваме анкета. Пропуснах доста от въпросите, с което по-късно си спечелих недоволството на журито. Изключително трудно е да говориш за себе си, когато не можеш да кажеш истината, а трябва да я заобиколиш. Имаше момичета, които мислеха концентрирано и попълваха въпросника по 1 час.
Най-много чуденки и питанки сред бъдещите миски породи въпросът дали притежават талант и ако да - какъв, посочен в анкетата. Незнайно защо група момичета без дарба,решиха, че посочвайки "рисуване", се минава между капките.

"Откъде да знам какъв талант притежавам...",


мисли си поредната претендентка с рокля в леопардова шарка и "убийствен" тен. "Пиши рисуване, никой няма да провери дали наистина можеш", съветва я приятелка, дошла за подкрепа. Дамата с бронзов загар попълни усърдно препоръчания й отговор с нацупени устни. Мила картинка.
Изливайки мемоари за интересите, мечтите и хобитата си, девойките не пропускаха да огледат конкуренцията. Кандидатките на видима възраст около 25 г. очевидно се притесняваха от по-младите състезателки. Често се чуваха коментари, че 16-годишните нямали място там.
"Никога през живота си не съм се чувствала толкова стара. Тук има момичета на 16 г., които изглеждат по-големи от мен. Какви са тези родители...", възмущава се току-що дипломирала се девойка. Приличаше на тези, които показват, че им е все едно дали ще се класират, и просто минават оттук, но коментарите й разкриваха скрити амбиции.
Около 3 часа си чаках реда за среща с журито
Имах достатъчно време, за да се настроя психически, че трябва да се съблека по бански, но все пак не успях да скрия некомфортното чувство.

Дойде и моят ред. Една изключително мила жена от организаторите взе мерките ми и ме пусна в залата с журито. Още с влизането ми омекнаха краката. "Много си притеснителна. Дефилираш, сякаш ходиш до магазина. Трябва малко повече чупки да има в ханша.
Мис България трябва да е уверена и да не се стеснява да се показва по бански костюм, а като гледам, за теб това ще бъде проблем", отсече безкомпромисно Тихомир Белегански, мениджър на модели и жури в конкурса, без да подозира.
Повечето момичета бяха ентусиазирани и убедени, че трябва да се класират в следващия кръг, и то на всяка цена. Конкурсът е техният шанс да променят живота си. Девойките се стичаха от различни градове, подготвени с атрактивни бански костюми, близки, които да ги подкрепят и готови да се борят с конкурентките си.


"Така, като ги гледам повечето... май
ще се класирам


Не съм дошла напразно до тук. Пътувам чак от Пазарджик. От 2 седмици тренирам всеки ден в залата и ходя на солариум. Ще премина нататък, сигурна съм", обяснява уверено на майка си висока брюнетка. На мен пък ми се стори като миг на несигурност и сякаш надъхваше сама себе си, докато оглежда останалите претендентки.
Група девойки в еуфория възторжено обясняваха една на друга как с нетърпение очаквали да дойде кастингът. Винаги са искали да станат известни.
"Два дни се чудя с какъв бански да се явя. Идвам направо от мола, бях да си купя нови обувки, за да ми подхождат", обяснява с кикот миньонче.
Освен красавици, които разчитат само на външния си вид, има и забележителни момичета, решили да впечатлят журито с ментални качества.
"Скоро завършвам магистратурата си, но искам да запиша втора. Може би ще бъде политология. Ако журито ме попита нещо за политиката в България, ще бъде супер. Много съм в час със случващото се в момента", хвали се кандидат-миска. "Следите ли протестите тези дни. На хората май им е писнало от това управление", отговаря й девойка, която дочува разговора и се опитва да се включи и да блесне на свой ред.
За да преминат през журито, момичетата трябваше първо да говорят с психолози,
които да ги накарат да се поотпуснат малко. Беше доста изненадващ подход като за първи кръг. И ако на пръв поглед звучи като промиване на мозъци, не е съвсем така.
Организаторите искаха да повдигнат настроението на момичетата, преди да се изправят пред журито, а и да понаучат малко повече за тях.
Едното упражнение беше за самооценка. Със сигурност помогна на специалистите да определят доколко са ентусиазирани момичетата, а девойките - да добият ясна представа за това как приемат себе си. Всяка една трябваше да прецени шанса си за победа в скала от 2 до 10.

Второто упражнение беше доста по-интересно и забавно


Психолозите помолиха момичетата да си представят, че трябва да преминат през змей, който пази приказен замък. Всяка една трябваше да избере по какъв начин да се справи със звяра - с меч, вълшебна пръчка, ключ за бягство или със силата на словото. Изборът на девойките беше различен, колкото самите тях. Имаше войнствени принцеси, готови да убият звяра, и дипломатични - склонни на преговори с него.
Игрите дадоха информация и за психиката на кандидатките. Ясно си пролича подходът им при общуването с хората, както и способността им за справяне с трудни ситуации - все качества, важни за бъдещата "Мис България".
Стресиращ беше фактът, че кастингът се излъчваше на живо по телевизията, но пък показваше ясно кои момичета се притесняват от публичните изяви, които са част от ангажиментите на победителката.
Последният кастинг мина, а момичетата очакват с трепет телефонно обаждане за следващия кръг. Ще има щастливки, ще има и разочаровани, но едно е сигурно - догодина могат да се пробват пак.