Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За успешен актьор се смята човек, който съумява едновременно да спечели публиката и да продаде продукцията, убеден е актьорът Любомир Ковачев от рекламата за цифровизация.
Любо завършва актьорската академия в Лион. Става известен у нас с участието си в сериалите "Забранена любов" и "Женени с деца", както и с роля във филма "Чужденецът". Докато учи във Франция, изминава доста трънлив път. Сцената не е единственото поприще, в което се е изявявал. Като студент работи като сервитьор, но е "пълна трагедия", както сам казва. Тогава най му се отдава раздаването на вестници. "Имал съм много трудни моменти във Франция. Родителите ми бяха казали, че могат да ми помогнат с определен капитал


и след това трябва да се оправям сам


Когато започнах да работя, ставах в 5 сутринта, за да раздавам вестници на гарата. Понякога заспивах на някоя пейка. Оттам в 9 часа директно ходех на лекции", казва Любомир.
Спомням си, че когато пристигнах, нямаше къде да спя. Кацнах в 10 вечерта със самолета и ми се разтрепериха коленете. Тогава извадих късмет, че намерих един хостел, но там можех да остана само около седмица. След това съдбата ми се усмихна отново и за 3 дни успях да си намеря студио в центъра, и то на прилична цена." Изявява се известно време на френската театрална сцена, но в крайна сметка взема решението да се върне.
"Аз съм българин, но никога не съм се качвал на наша сцена и не съм упражнявал професията си чрез родния ми език", казва си един ден актьорът и заминава за България.
В началото му е било доста трудно да се докаже в театралните и киносреди у нас, но с упоритост и малко късмет успява да си пробие път на сцената.
"Когато те излъчват по телевизията в България, хората те свързват с моментната ти изява. Има и актьори, които не са така, разбира се, но трябва да постигнеш доста неща в кариерата, за да те запомнят. Примерно аз


бих запазил в съзнанието си Чочо Попйорданов като един страхотен човек

Беше безкрайно талантлив, мил и услужлив. Няма да забравя как веднъж попаднах случайно на парти за рожден ден на Чочо. Изкарах си страхотно. Даде ми доста ценни съвети за професията. Говорехме за самата искреност, която трябва да изразяваш на сцената. Той имаше много интересен характер, притежаваше специфична лудост. Каза ми още няколко неща, които ме докоснаха по неописуем начин, които предпочитам да запазя за себе си", спомня си актьорът.


Важно е човек да намери работа, която го удовлетворява


Любо открива своята в лицето на театъра.
"Предпочитам сцената пред киното, защото имам жив контакт с публиката. Усещането да държиш хората в съспенс е магия. За 2 часа се откъсваш от реалния свят и изживяваш своите си борби. Харесвам роли, които имат вътрешни терзания, въпреки че не го нося в себе си.
Искам да играя персонажи, при които се чувстваш все едно ходиш по въже, под което има бръснарски ножчета, и във всеки един момент може да се скъса и да паднеш. Обичам да рискувам на сцената, но в живота разчитам на сигурното, търся оцеляването.
В киното зависиш от окото на камерата, което е най-безпощадно. Тя е такава, че или те харесва, или не. За да се снимаш в кино, не се изискват кой знае какви качества, може да ги носиш и природно. Там трябва да си семпъл, докато в театъра
се иска и да си обучен, казва Ковачев.
С приятелката му Красена Кирякова са заедно от 2 години. Тя се занимава с пиар, но не се запознават по работа.
"Засякохме се в офис на мобилен оператор и веднага я забелязах. Започнахме да комуникираме във фейсбук. Каза, че ме е гледала в "Забранена любов", но не ме е харесвала изобщо. Доста по-интересен съм й се сторил в реалния живот.
Изключително щастлив съм във връзката ни, но не вярвам в брака. Това, че подписвате някакъв договор, не гарантира вярност за цял живот. Сватбата е хубав момент, но не е най-важното нещо.

Трябва да откриеш точния човек


Добър пример за отношенията между мъж и жена ми дадоха баба ми и дядо ми, които за съжаление не са сред нас. Най-хубавите ми детски мигове са от гостуването ми при тях. Никога няма да забравя как баба правеше баница, показваше се на прозореца с една забрадка и ни канеше на масата", казва Любо.
В момента е на щат в Малък градски театър "Зад канала", където участва в пиесата "Посещението на старата дама", поставена от Бина Харалампиева - любим негов режисьор, заедно с Анета Сотирова. А в бъдеще му предстои роля в новия филм на Ники Илиев с работно заглавие "Живи легенди", където ще играе спасител на плажа. Както и във филма на Иван Мичев в ролята на Александър Белев.