Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПАСНОСТ: Възможно е продължението на метрото да бъде спряно.

СНИМКА:ХРИСТО РАХНЕВ
ОПАСНОСТ: Възможно е продължението на метрото да бъде спряно. СНИМКА:ХРИСТО РАХНЕВ

Има риск да загубим над 1 млрд. евро по европейски програми до края на годината, научи "168 часа". При недостиг в бюджета от над 2 млрд. лв. България може да се окаже принудена да връща средства в европейския бюджет.
Пред "168 часа" лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че все още не може да се ангажира с точна сума, защото новото правителство прави ревизия във всички министерства, където се усвояват еврофондове. До средата на следващата седмица вече ще има резултати.
Ако тези 1 млрд. евро бъдат спасени и инвестиран в икономиката по различни проекти, само ДДС-то ще е около 200 млн. евро.
Сергей Станишев отиде преди дни в Брюксел и обяви оттам, че трябва се предприемат спешни мерки и да се уточни съставът на работна група между Европейската комисия и българското правителство за проблемите с усвояването на еврофондовете.
„България тежко изостава и
има рискове да се загубят огромни пари
Спешно трябва да се проведат разговори с ЕК и за следващия програмен период, за да догонваме в развитието си европейските държави, а не да се влачим вечно на опашката", каза Станишев на среща с вицепрезидента на ЕК Марош Шефчович. Затова и първото посещение на новия министър-председател ще е в Брюксел.
„Предадох му желанието на Пламен Орешарски първото му посещение като министър-председател да бъде в Брюксел, в европейските институции", каза лидерът на БСП. Акцент на посещението на Орешарски ще бъде максималното усвояване на средствата за 2013 г., както и договаряне на парите за новия програмен период 2014-2020 г. Шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу също изразил желание посещението да се осъществи колкото се може по-бързо. Според Станишев причина за изоставането ни в усвояването на еврофондовете е "некомпетентност, бездействие, грешки на предишното управление".
"В една авторитарна власт, премиерът носи отговорност за всички действия", допълни Станшев, визирайки кабинета "Борисов".

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа"