Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След скандалите за незаконни подслушвания идва ред и на масово нерегламентирано следене. Номерата на всеки автомобил, преминал прокрай която и да е от новите камери на КАТ, които предстои да бъдат пуснати в експлоатация до края на 2015 г., независимо дали водачът е извършил нарушение или не, ще бъдат вкарвани в система.
Оттам данните ще бъдат предоставяни
при поискване за нуждите на МВР,
твърди източник на вестника. Решението дали това да се случи е в ръцете на новите управляващи. В. "168 часа" призовава за преразглеждане на тази обществена поръчка.
Решение, прегласувано тихомълком на 6 март тази година, увеличава средствата, които са нужни за закупуването на новите камери близо 3 пъти. От средно 17 млн., нужни за закупуването на 178 камери, в последния ден на правителството на Бойко Борисов
поръчката е оскъпена
с около 31 млн.
На 18 юли 2012 г. Министерският съвет приема изготвена от работна група стратегия за изграждане на система от автоматизирани технически средства за контрол по спазване на правилата за движение по пътищата и единен център за обработка на нарушенията. Според финансовата част, приложена към предложението, нужната сума за всички технически средства в проекта е от 14 984 000 лв. до 23 070 000 лв., като някои от средствата ще се конкретизират след приключване на съответни етапи.
След вземането на това решение тогавашният шеф на КАТ Алекси Стратиев обяви, че за закупуването на новите камери
са необходими
13 млн. лв.
Още в първоначалната стратегия са включени елементи, свързани с наблюдение и идентификация на превозни средства за нуждите на оперативните структури на МВР. Цитирано е, че според чл. 66 от Закона за Министерство на вътрешните работи се предвижда възможността за използване на технически средства за явно наблюдение за предотвратяване на престъпления или нарушения на обществения ред, което се обявява предварително по подходящ начин.
От този член става ясно, че от полицията имат право да наблюдават, но само ако предварително е известно и ако се отнася към конкретни престъпления. Според новия план обаче, независимо дали конкретно лице извършва престъпление, има подозрение за негова връзка с криминалния контингент, или просто преминава покрай съответната камера,
данните за колата му
ще бъдат записвани
и ще се пазят в известен период от време в база данни. Другият обсъждан вариант е да има постоянно видеонаблюдение и да бъде сигнализирано само за т. нар. "оперативно интересни" коли.

Цялото разследване четете в новия брой на "168 часа"