Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИДЕЯ: Различни комбинации от чайове могат да изчистят черния дроб.
ИДЕЯ: Различни комбинации от чайове могат да изчистят черния дроб.

Черният дроб и жлъчката са пречиствателната станция на целия организъм, но за да са ефективни, самите те трябва да са прочистени.
"В черния дроб се извършва един изключително важен процес, при който много от токсините се трансформират в нетоксични водноразтворими вещества.
Смята се, че при болестта на Алцхаймер са увредени някои от ензимите, участващи в детоксикиращия процес метилиране и сулфониране.
Чернодробната клетка привлича сяросъдържащите и метилсъдържащите аминокиселини, за да извлекат замърсителите и да ги изкарат като водноразтворими, по-малко токсични продукти. Оттам те отиват в жлъчката, след което напускат организма. На практика черният дроб и жлъчката са нещо като пречиствателната станция на организма", казва проф. Връбка Орбецова.
Течностите в тялото, отговорни за отстраняването на неестествените продукти, са жлъчката,
урината и потта
Самите те трябва да са чисти, за да могат да транспортират нежеланите вещества извън организма.
"За да стане това, е необходимо да се стимулира секрецията на жлъчката в чернодробните клетки и нейното правилно изтичане в червата, където става изхвърлянето на отработената жлъчка. Жлъчката в тънките черва служи главно за храносмилането, а в дебелото вече започва самият процес на изчистването", казва доктор Орбецова.
Според нея в този процес много помагат билки като полския хвощ, магданоза и белия трън.
"България е богата на бял трън, който съдържа силимарин, единственото вещество, за което се смята, че може да оживи чернодробните клетки. Вече е доказано, че то стимулира регенерацията както на чернодробните клетки, така и на тези жлъчния мехур - твърди тя. - Затова, когато решим, че ще чистим черния дроб, трябва да се започне с една гладна пауза от един до три дни. Това правило важи при всички прочиствания на организма. Започва се с жабурене с равни части лимон и зехтин. Обикновено 10 минути са достатъчни. Течността побелява, но при този процес се извличат не само токсините от устната кухина. Тази детоксикация има много по-широкообхватен ефект.
В самия ден, определен за прочистването, в чаша гореща вода се сипва лъжица зехтин, който е много силен дразнител на жлъчката. Препоръчително е, докато пием течността да се поклащаме от крак на крак, за да се улесни промиването на жлъчните пътища и жлъчния мехур."
"В този изчистващ период може да се изпие и 1 яйчен жълтък, защото той също стимулира контракцията на жлъчния мехур и така от него се изпомпват токсините и вредните вещества.
Паралелно с това се поставя топъл компрес в областта на черния дроб,
което подобрява кръвообращението му.
Този орган, както и бъбреците "много обичат пчелния мед", но когато правим прочистването, е добре да не се ползва само един продукт, а няколко. Примерно в медената вода може да сложим прополис и пчелен прашец. Или в една чаша гореща вода да добавим лъжица мед, лъжичка пчелен прашец и 2-3 милилитра прополисова тинктура. Най-добре е тази процедура да се прави с непреработен мед, в който има и прашец, и прополис", казва проф. Орбецова.
Според нея при прочистването на черния дроб може да се направи комбинация от чайове с кориандър, зелен чай и шипка. Те могат да се пият както заедно, така и поотделно.
Много полезни при прочистването на черния дроб са също чайовете от мащерка, розмарин, маточина, мента, живовляк, липовият чай и лайката. За целта те се приготвят със запарка. Има готови специални солеви разтвори за почистване на черния дроб, които се използват главно в болнична обстановка.

 

Кои са вредните храни?

Едрите картофи не са за препоръчване за черния дроб. Добре е да се избягват и печените на скара храни. Особено от хора, които имат проблеми с жлъчката и черния дроб. Тлъстите меса също не са полезни за тези органи, казва проф. Орбецова.
Според нея обаче не трябва да се залита и в крайности. Има едно наложено мнение, че хора с чернодробни заболявания не трябва да хапват яйца.
"В това отношение моите проучвания бяха първи в световната литература. Оказа се, че яйцата не са вредни и не са рисков фактор за сърдечно-съдовата система и за високия холестерол. Но за черния дроб е по-различно. Когато той е болен, малко по-трудно преработва тези храни. Затова се препоръчва да се избягва консумацията на пържени яйца. Но едно сурово яйце няма да навреди, напротив ще стимулира жлъчката и ще я изчисти", казва проф. Орбецова.
Хората, прекарали заболяване на черния дроб, не понасят алкохол. Силното кафе и злоупотребата с него, газираните напитки, също не се препоръчват.

 

Кои са полезни? 

В периода на прочистване на черния дроб е много важно супите да се правят с булгур и просо. Към тях е добре да се добавя куркума. Това е билката, изключително важна за процеса на изчистване на жлъчката, казва проф. Орбецова.
Много полезни за черния дроб са леко препечените какаови зърна с малко вода, а не с мляко. Препоръчителни са черният шоколад и червеното вино, но не повече от една чаша. В малки дози то е много силен антиоксидант. И е много полезно за жлъчката, която абсорбира повече токсини. На практика с виното започва процес на самоизчистване, смята доктор Орбецова.
От въглехидратите най-полезни за черния дроб са тези, съдържащи се в морковите, ябълките, прасковите, смокините и кайсиите. Както и в сладкото от сливи, но ако е направено с мед. Така неговият гликемичен индекс е много по-нисък, казва проф. Орбецова.
Има много плодове и зеленчуци, подходящи за извличане на токсините. Силен хелатиращ ефект притежават тъмнозелените листни зеленчуци, твърди тя. Такива са глухарчето или руколата, различните видове зеле, салатата. Всички те са богати на хлорофил. Колкото са по-тъмнозелени, толкова са по-полезни.
Обикновено ние не ядем младите листенца на репичките, но и те имат подобен ефект.
Много полезни са пъстрите салати, в които има жълти, оранжеви, червени, лилави зеленчуци, допълва проф. Орбецова.

 

ОТКРИТИЕ: Магданозът е една от подправките с ключово значение за чистотата на черния дроб.
ОТКРИТИЕ: Магданозът е една от подправките с ключово значение за чистотата на черния дроб.