Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДОКАЗАНО: Зелето и ябълките от най-древни времена по нашите земи са използвани като чистачи на червата.
ДОКАЗАНО: Зелето и ябълките от най-древни времена по нашите земи са използвани като чистачи на червата.

Дебелото черво е може би най-страдалческата част от нашето тяло, защото в него се събират всички отпадни продукти. Всичко, което не е смляно и дообработено.
"Включително идващите чрез жлъчката вещества. Освен това там се формират и фекалиите. Именно затова този орган се нуждае от едно чисто механично изчистване, от нещо като метла. Течностите, които поемаме, го промиват, но власинките и гънките му трябва да се прочистят с натиск", казва проф. Връбка Орбецова. Това става чрез перисталтичната вълна и фибрите, каквито са целулозата, пектинът, които усилват изпразването на червата. Ако всичко е нормално, без прекалени натоварвания, водата и храната са напълно достатъчни, за да прочистят червата.
„Проблемите се появяват, когато използваме прекалено много храни със сухо вещество. Те буквално задръстват червата и затова е необходимо периодично да се правят водни удари. Не само с вода, а и с плодови сокове, за да могат по-лесно да се изчистят тънките черва. Именно от тях зависи какво ще влезе в организма ни от храната", казва д-р Орбецова.
За дебелото черво обаче само течностите не са достатъчни. Тук основна роля играят фибрите в растителната храна и хитозанът, които са много добри чистачи.
"Затова
ежедневно в менюто ни трябва да има фибри
Аз лично препоръчвам българските ябълки, които са богати на разтворими фибри като пектина. Освен тях много подходящи са лукът и зелето", казва проф. Орбецова.
Според нея прочистванията на червата е добре да се правят на всеки десетина дни. Започва се, като организмът един ден остава на зелен чай, който е много силен антиоксидант. През това време се пият прясноизцедени плодови сокове и минерална вода, за да не се получи дефицит на микроелементи и витамини. За целта филтрираната чешмяна вода е добре да се аргентира. Има апарати, които отделят малки дози сребърни йони.
"Това е един много добър пречистващ метод, концентрацията е много малка и така се засилва хелатирането. Тази вода има добре изразено въздействие и върху патогенните бактерии. Това е причината аргентираната вода да може да се пие постоянно.
Някои пускат сребърна паричка
в нея, но при процеса на електролизата с апарат този механизъм става по-сигурен. Не случайно получената по този начин вода може да се държи и един месец, без да промени качествата си. Особеното в случая е, че трябва да е и филтрирана, и аргентирана", обяснява проф. Орбецова.
Според нея в това отношение изворните води са много полезни, както и минералните води около София, които са богати на бикарбонат. Те са идеални за стомашно-чревния тракт, но не винаги се отразяват добре на бъбреците. Затова трябва да се редуват минерална, изворна и аргентирана вода.
„За целта е добре
да се взима и активен въглен,
защото той има способността да поема токсините и вредните вещества. В процеса на прочистването на червата може да се ползва и препаратът хитозан. Както и едно водорасло, което се намира край Рупите - хлорела. Полезни за целта са спирулината и хлорофила. Препоръчително е те да се вземат вечерта преди лягане, за да се даде възможност на организма да изхвърли вредните вещества на сутринта.
След този изчистващ ден не трябва веднага да се преминава към концентрираните храни, а да се започне с мед или мед с ядки", казва проф. Орбецова. При захранването е добре медът да е разреден с вода. В този период не се препоръчват газираните напитки, както и пакетираните фабрично приготвени храни. По-добре е да се приготви пресен бульон с лук, моркови, картофи и захранването да става постепенно.
Чак на третия-четвъртия ден в менюто може да се включи животинска храна.
"След пречистващите дни не е препоръчително да се вземат пикантни храни - примерно приготвени на барбекю или твърде препечени. Те са вредни, а
червата след процеса на изчистване са доста изнежени
и ще поемат моментално тези токсини", смята д-р Орбецова. Според нея в този период е добре да се приемат течности, но не наведнъж, защото стомахът пропуска водата директно, а чревният тракт трябва да бъде ефективно промит.

Препоръчително е, докато се поемат на части течностите, човек леко да се поклаща, за да може те да стигнат до всички части на червата. Същото е когато мием някакъв съд, той трябва добре да се разклати, за да може водата да измие всяка част от него.
"След захранването трябва много да се внимава каква храна се подава към червата. Причината е, че в този период те са много изнежени и много бързо ще абсорбират всичко, дори и вредните вещества. Затова като правило винаги е добре след процеса на прочистване да се поемат предимно лук и зеле. Повече натурални храни с акцент върху суровоядството, но не в неговата груба форма. Просто суровите храни е добре да преобладават в менюто. В това отношение много полезни са бульоните, но не сухите супи, а истинските. Идеална за целта е студената супа със зелев сок или зелевата чорба - от прясно или кисело зеле. И двата вида са много богати на пробиотици", допълва д-р Орбецова.
"168 часа" ще публикува всички по-интересни и полезни мнения по темата на специалисти и фармацевтични компании.

Кои храни са вредни?

Вътрешностите и субпродуктите на животните съдържат много бактерии и растежни фактори, казва проф. Орбецова. В подобна среда те бързо се размножават и броят им скоростно се увеличава.
„Един здрав човек няма проблем да хапне шкембе чорба, но когато някой е с хроничен колит или ентероколит, трябва много да се замисли дали да консумира дреболии.
Едрата риба също не е препоръчителна, защото в нея има много токсини.
Прекомерната употреба на кафе води до загуба на антиоксиданти, макар че самата напитка е силен антиоксидант. Прекаляването с нея обаче води до селенов и магнезиев дефицит, защото кафето е диуретик. Именно магнезиевият дефицит е в основата на много интоксикационни процеси и заболявания", смята проф. Орбецова. Затова ранното включване на магнезий в диетата и профилактиката спестяват по-нататък излишните лекарства.
"Винаги е за предпочитане витаминозната храна с антиоксиданти пред хапчето, което колкото и да е умно, е създадено синтетично и не може да конкурира природния продукт.
Много вредни за стомашно-чревния тракт са пържените храни особено при висока температура, допълва доктор Орбецова. Да не говорим за неколкократно използваната мазнина. Най-добре е храната да се задушава с вода, като се ползват масла с омега 3 мастни киселини като зехтина, лененото и сусаменото. Както и масла с омега 6, каквото е натуралното слънчогледово олио", допълва д-р Орбецова.
За овкусяването на салатите най-подходящ е зехтинът. 

Кои храни са полезни?

В миналото през зимата прадедите ни са яли повече животинска храна, която образува шлаки в организма. Затова те винаги са приготвяли свинското със зеле, припомня проф. Орбецова. Супата често е била със зелев сок. Ползвали са много люти чушки и лук, които са невероятно полезни за дебелото черво. Така прадедите ни хем са се прочиствали, хем много малко сред тях са били затлъстели. Като същевременно не са нарушавали по никакъв начин естествената биологична среда в червата, допълва проф. Орбецова.

 

Клизмите унищожават и полезните бактерии

Напоследък много популярни за изчистването на червата стават различните видове клизми.
"Аз не споделям това увлечение - казва проф. Орбецова. - Дебелото черво е една гаранция, че патогенните микроорганизми няма да се качат по-нагоре. В този орган има и много полезни бактери, наречени пробиотици, които ни пазят. Проблемът е, че с клизмите наред с вредните бактерии се унищожават и полезните. Получава се ситуация, предразполагаща организма към дисбактериоза. Когато изчезнат полезните бактерии, които са в антагонистични отношения и унищожават вредните, другите вземат връх. Те ще се качват все по-нагоре и накрая ще стигнат до стомаха. Затова изчистването трябва да е умно и с мярка.
Целият този процес трябва да става по такъв начин, че да щади полезната микрофлора. Затова след евентуални клизми или водни удари трябва веднага да се вземат полезни пробиотици и пребиотици.
В това отношение най-добрият пробиотик е нашето кисело мляко и зелевият сок." 

 

Проф. Връбка Орбецова
Проф. Връбка Орбецова
ПРАХОСМУКАЧКА: Червата са най-страдалческият орган от човешкото тяло и се нуждаят от чисто механично почистване.
ПРАХОСМУКАЧКА: Червата са най-страдалческият орган от човешкото тяло и се нуждаят от чисто механично почистване.