Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРАЗНИК: Феновете на "Бенфика" се радват на последния евротрофей, спечелен през далечната 1962 г.
ПРАЗНИК: Феновете на "Бенфика" се радват на последния евротрофей, спечелен през далечната 1962 г.
Петел ли е заклал, прилепови крила ли е горил Бела Гутман през 1962 г., завинаги ще остане загадка, но е факт, че проклятието му е сготвено с изключителна шаманска прецизност.
Великият треньор урочасва "Бенфика" да не спечели европейски трофей в следващите 100 години и прокобата му очевидно продължава да действа.
"Орлите" от Лисабон загубиха поредния си финал в европейските клубни турнири. В изключително драматичен мач "Бенфика" мачкаше "Челси", но
лондончани си тръгнаха с купата след гол на Бранислав Иванович
в 92-ата минута. В ответната атака Оскар Кардозо имаше перфектен шанс да изравни, но проклятието си знае работата и нападателят не успя да добута топката във вратата на Петер Чех. Сега едните празнуват в кръчмите около Биг Бен, а на другите им остава да си потърсят врачка, специализирана в развалянето на черни магии. Търси се качествена магьосница, тъй като става дума за жилава прокоба.
А всичко започва толкова добре през далечната 1962 г. Легендарният треньор Бела Гутман извежда "Бенфика" на финала за КЕШ срещу славния "Реал" (Мадрид). В един велик мач португалците бият с 5:3 и по този начин стават европейски клубен шампион за втора поредна година. Основната заслуга за това постижение е на унгареца Бела Гутман, който е изградил изключителен състав и умее да надхитри и най-железните съперници. След края на празненствата Гутман, който е откривател на легендарния голмайстор Еузебио, решава да си поиска по-висока заплата от шефовете. Срещата му с президента на "Бенфика" Антонио Витал не минава по план. Босът отговаря, че касата е празна и едва ли не се опитва да преметне треньора и с полагащите му се премии за успеха. Унгарецът на мига заявява, че напуска и според футболните легенди се провиква: "100 години няма да спечелите европейско отличие."
Неговото пророчество вече се изпълни наполовина
През последните 50 години лисабонските "Орли" губят шест финала в европейските клубни турнири. "Милан" на два пъти, "Интер", "Манчестър Юнайтед" и ПСВ са отборите, които изпълняват стогодишната поръчка на унгарския треньор и не позволяват на "Бенфика" да спечели нова европейска купа след онзи велик триумф през 1963-та.
Унгарецът Гутман умира през 1981 г., но проклятието му не губи срока си на годност. И до днес се разказва как Еузебио отива на гроба му, за да го моли за прошка, преди финала за КЕШ между неговия "Бенфика" и "Милан". Учителят не се смилява от думите на ученика си и португалците губят мача с 0:1. На 15 май португалците за седми път се провалиха в решителния мач и си тръгнаха с утешителни плакети, които ще им напомнят до края на живота за болезнената загуба.
"Не вярвам в свръхестественото.
Бяхме по-добрият отбор, но във футбола невинаги по-добрият печели. За съжаление твърде лесно допуснахме Торес да отбележи първия гол, и то в момент, когато напълно контролирахме събитията на терена. След това се върнахме в мача, но попадението им в последната минута напълно разби мечтите ни. Ужасно е да се трудиш толкова много и накрая да останеш с празни ръце. Футболистите ми имаха сълзи в очите, а аз не знаех как да ги успокоя",
просълзи се
на свой ред треньорът на "Бенфика" Жорже Жезуш.
На обратния полюс бяха настроенията в "Челси". Най-щастлив от всички изглеждаше треньорът на лондончани Рафаел Бенитес. Наставникът изстрада този момент на триумф. След толкова много омраза и подигравки той най-накрая доказа, че има място в големия футбол. Феновете на лондонския гранд продължават да не го обичат, старите кучета в отбора също не му говорят, но на Рафа вече не му пука. Той си тръгва с високо вдигната глава, след като спечели трофей, който никога не е присъствал във витрината на "Челси".
"Със сигурност това не беше най-лесната година в кариерата ми. Сблъсках се с много трудности, а привържениците на отбора не бяха склонни да ми гласуват доверие. Радвам се, че успяхме да спечелим толкова престижен трофей, но нямаме време за празници. Очаква ни много важен последен мач във Висшата лига, където се нуждаем от задължителна победа", обясни Рафаел Бенитес. Испанецът направи всичко възможно да убеди футболната общественост, че той пръв е пожелал да напусне "Челси" след края на сезона. През последните седмици открито се говореше, че босът на лондончани Роман Абрамович отдавна е взел решение да изрита Бенитес и зад гърба му води преговори с други треньори. Подобни информации със сигурност
удариха по самочувствието на Бенитес,
който в интерес на истината беше докаран на пожар в "Челси" след уволнението на Андре Вилаш-Боаш. Сега никой не изглежда особено признателен на Рафа, че изгради достатъчно приличен състав, с който спечели трофея в Лига Европа. Той пък не изглежда тъжен, че си тръгва. Може би избира и най-подходящия момент да напусне. И без това на "Стамфорд Бридж" никой не го обича, а кандидати за подписа му не липсват. Дори се заговори, че богаташите от ПСЖ могат да го привлекат, ако Карло Анчелоти реши да се отправи в посока Мадрид.

 

Рафа вече има място в историята

 Футболистите го смятат за твърде надменен, а феновете направо си го определят като скучен треньор. И въпреки всички упреци Рафаел Бенитес вече намери своето място в историята. Испанецът стана вторият треньор, печелил три трофея в европейските турнири с три различни отбора. Рафа триумфира с "Валенсия" за Купата на УЕФА, след това спечели Шампионската лига с "Ливърпул", а сега взе и трофея в Лига Европа с "Челси". Латек пък печели начело на "Байерн" (Мюнхен), "Борусия" (Мьонхенгладбах) и "Барселона". Освен трофеите в Европа Бенитес има в колекцията си още 2 титли на Испания, Световно клубно първенство, ФА Къп, Къмюнити шийлд и Суперкупа на Италия.

 

Лондончани играят финал и за третото място в Англия

Лондончани се скъсаха да убеждават феновете си, че за тях Лига Европа е изключително престижен турнир и страшно са се постарали да го спечелят. Истината е, че всички в "Челси" играха с едно наум на финала срещу "Бенфика". Лондончани имат не по-малко важен мач в последния кръг от Висшата лига срещу "Евертън". Победа в домакинския мач на "Стамфорд Бридж" със сигурност ще гарантира третото място на "сините". При по-неблагоприятно стечение на обстоятелствата лондончани могат да останат и на четвърто място, което означава, че ще играят плейоф за влизане в Шампионската лига. А подобен сценарий тотално ще разбие плановете на "Челси" за лятната подготовка. Лондончани вече имат уредено и много добре платено турне в САЩ, което ще трябва да откажат, ако не успеят да се класират директно за Шампионската лига. Затова и победата им срещу "Евертън" е задължителна. Има и трети доста интересен вариант за разпределението на местата, даващи право на участие в най-комерсиалния европейски клубен турнир. В случай че "Челси" завърши 0:0, а преследвачът "Арсенал" победи с 2:1 "Нюкасъл", двата отбора ще имат абсолютно еднакви показатели в крайното класиране. И тъй като преките двубои не се вземат под внимание, столичните тимове ще трябва да играят решителен мач, победителят от който взема желаното трето място, а загубилият ще трябва да се готви за доста късо лято и сгъстена предсезонна подготовка.

МЪКА: Играчите на "Бенфика" не могат да повярват, че са изгубили с гол в последната минута.
МЪКА: Играчите на "Бенфика" не могат да повярват, че са изгубили с гол в последната минута.
ТРИУМФ: Рафа си тръгва спокоен от "Челси", след като вдигна купата на Лига Европа.
ТРИУМФ: Рафа си тръгва спокоен от "Челси", след като вдигна купата на Лига Европа.
БИТКА: Футболистите на "Арсенал" искат на всяка цена третото място.
БИТКА: Футболистите на "Арсенал" искат на всяка цена третото място.