Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БУНТ: В началото на годината хората излязоха на протест срещу високите си сметки за парно и ток.
БУНТ: В началото на годината хората излязоха на протест срещу високите си сметки за парно и ток.

Общо 16 млн. лв. имат 26 шефове на държавни и частни енергийни и водни дружества, установи проверка на "168 часа".
Докато протести заливат улиците, хора се палят, а голяма част от домакинствата отказват да плащат сметките си поне към едно дружество поради липса на средства, енергийните шефове продължават да забогатяват. А в същото време обясняват, че дружествата, които управляват, са на загуба.
Оказва се, че докато хората не могат да плащат за отопление, шефовете на държавни енергийни дружества
спестяват стотици хиляди и дори милиони левове
от свръхвисоки на общия фон заплати и бонуси, купуват скъпи коли и жилища.
За част от имотите енергийните босове въобще не посочват произхода на средствата или пък твърдят, че са им дарени. Някои от тях според официалните документи са успели да си купят къщи на смешни цени - например апартамент за 32 лева или пък вила за 900 лева.
В общата сума от 16 млн. лв. са включени колите, банковите влогове, акциите във фирми, вземанията на енергийните шефове, както и имотите, декларирани по данъчна оценка на най-заможните 26 души.
Ако се пресметнат апартаментите и къщите им по действителна цена, сумата би набъбнала доста повече
Това са най-богатите хора в бранша, без да се смятат останалите 100 души, които имат по-малко имоти и спестявания. Ако се добавят и техните пари, е възможно общата сума да надхвърли 30 млн. лв.
Информацията за милионите, с които разполагат заемащите ръководни постове в държавни и частни компании за енергетика и водоснабдяване, стана общодостъпна с публикуването на данъчните им декларации месеци след националните протести. Тези 130 души са всички шефове на Българския енергиен регулатор, НЕК, топлофикациите, ВиК дружествата, Електоренергийния системен оператор, ТЕЦ-ове.
Най-богат е шефът на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" Георги Христозов
Той е рекордьор със своите 3,5 млн. лв. в сметки и имоти. Според него те са натрупани от консултантски услуги, преди да оглави централата.
Шефовете на държавните "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" също имат достатъчно авоари - общо 2,5 млн. лв. Това са само четирима души. Най-заможен е директорът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, който е потомствен газовик и живее с ексдепутатката от ГЕРБ Теодора Георгиева.
Началниците на столичната "Топлофикация" са най-скромни от всичките 130 души, подали декларации до Сметната палата. В същото време
голяма част от топлофикациите в страната се държат от офшорни фирми,
регистрирани на Сейшелите, дори на един и същи адрес. Управляващите на някои от тях са с едно и също фамилно име.
Става въпрос за стоманена отливка с размерите на стая и според мнението на специалистите дотогава не е могло да бъде изработено у нас.
"Бях инженер в завод "Христо Смирненски" в Перник и през 1966 г. помогнахме с изработването на модел за отливка на тръба с висока сложност,
от която зависеше водоснабдяването на столицата
Случаят не търпеше отлагане и за да се справим с важната поръчка работехме денонощно на три смени. Дори тогавашният кмет Георги Петков ми беше дал служебния си автомобил само и само да свършим работата по-бързо и да не остане София без вода. Направихме модела за ден и половина. Отляха го в Перник и за щастие излезе без шупли. Оттам веднага го закарахме в жп завода зад гарата в София, откъдето го взеха от тогавашното общинско ВиК.
Накрая получих и благодарствена грамота лично от кмета за добре свършената работа и за това, че не позволихме столицата да остане без водоснабдяване", спомня си с умиление възрастният човек.
Днес официалният документ е част от музейната сбирка на Лесотехническия университет, пояснява още той.
"Според мене е крайно време тези дружества да престанат да се държат като администрация. Наложително е да си припомнят, че за разлика от други пазарни играчи, те не са създадени само за печалба, а за да задоволяват основни човешки нужди", коментира Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители", който също е запознат със случая.
“Чувствайки регулаторния комфорт на своя страна,
те не полагат никакви усилия и грижи да вникнат в проблемите на своите клиенти. Не вярвам, че "Софийска вода" или електроенергийните предприятия ще спечелят нещо, като превърнат в ад живота на някой пенсионер", категоричен е представителят на потребителската организация. Още по-критичен е общинският съветник Ангел Джамбазки.
"Моето мнение е, че тази концесия трябва незабавно да бъде развалена, тъй като дружеството си позволява нагло да ограбва хората", възмущава се той.
"Бих искал да ги попитам, след като гонят този дядо за такъв невероятен разход на вода, защо не отчитат потреблението в богаташките имоти край столицата, или не си прибират задълженията от райони като кв. "Филиповци", които са достигнали 3 млн. кубика?!", допълни Джамбазки.
 От ДКЕВР съобщиха за "168 часа", че два пъти са правили проверка по случая и са установили, че правото е на страната на ВиК оператора.
"Длъжни сме да спазваме закона. Според нормативната уредба задължение на всеки е проверява за повреда на измервателните уреди и при нужда да отстрани повредата по предвидения ред", коментираха от регулаторния орган.
"Въпреки че съчувстваме на потребителя, по закон нямаме никаква социална функция", напомнят още от държавната комисия в тази връзка.
Оказва се, че срещу надписване на сметки не са застраховани и другите живущи в блока на Жечев
Съвсем наскоро съседите му от същата сграда също са открили огромни надписвания в сметките си за количества вода, начислени като общи разходи - 1219 куб. м само за един отчетен период. Тъй като считат подобни количества за прекомерни, с жалба към "Софийска вода" са се обърнали и от домсъвета.
хема за уреждане на свои частни фирми във ВиК сектора, където преди това са били ръководители, са разработили управители на ВиК дружествата в Североизточна България.
Засега във Варна и Силистра са регистрирани два случая, които според експерти илюстрират явен конфликт на интереси. И най-скандалното нарушение са законовите изисквания - лица, заемащи управленска позиция, да не извършват търговски сделки с дружествата, където са били на отговорна длъжност.
Без да се
съобразява със законовото положение,
избраникът на ГЕРБ Варна Веселин Русев (вече отстранен от работа - бел. ред.) сключва договор с частното ВиК" Златни пясъци" за солидната сума от 400 хиляди лева. Клауза в този договор дава право на държавното дружество да наеме тръбите в курорта и да отстранява аварии, ако възникнат. Срещу тази услуга получава някаква част от парите на абонатите в курорта.
Русев прави и друга услуга на частната компания, където дълги години е бил управител - назначава в държавното ВиК около 40 свои бивши подчинени, каналджии, инкасатори и счетоводители.
В случая печели частната фирма, където Русев е бил управител, а губи държавната ВиК, категорични са ВиК експерти, потърсени за коментар на скандалните назначения.
"Това е драстичен пример за конфликт на интереси. Аз прекратих двугодишния договор с ВиК "Златни пясъци", тъй като беше неправомерно сключен и
ощетяваше държавната фирма ВиК
със стотици хиляди лева"- заяви за "168 часа" настоящият управител на ВиК Варна Валентин Вълчанов. Наши източници от дружеството уточняват, че предшественикът му Валентин Русев е бил отстранен заради лоши финансови резултати. Както и заради скандалния договор с частното дружество.
"Компетентните органи - полиция и прокуратура, трябва да бъдат сезирани по този случай. И да извършат разследване. Ако вината на управителя, независимо че е бивш, бъде доказана, той трябва да понесе отговорност"- казва депутатът от ДПС от Варна Йордан Цонев.
Варненският казус бледнее на фона на случая във ВиК Силистра. Тук управителят Васил Боранов
урежда частната фирма, в която е работил
като началник на строителни звена - "Практик" ЕООД, да получава солидни суми за ремонти и доставка на ВиК части и материали. Скандалната истина разкриха експерти от община Силистра. Общината е акционер в държавното дружество. Когато общински шефове попитали някои от работниците кой е собственикът на фирмата, която извършва ремонта на покрива на административната сграда, отговорът от строителите е лаконичен: "Казва се Емил". Кратко проучване на чиновниците установява, че фирмата изпълнител, която вече е получила внушителна сума от порядъка на 10 000 лева ,е фирмата на зетя на Боранов - Емил Тодоров. Той е съпруг на сестрата на Вик началника. Фирмата е "Практик"ЕООД Силистра. "Не виждам нищо нередно в това," опонира шефът на силистренското ВиК дружество.
Скандалът с уреждането на роднинската фирма се задълбочава, след като се разбра, че Боранов е съдействал на счетоводителката на фирмата на зет си"Практик" да регистрира нова фирма. Дружеството с ограничена отговорност се учредява на осн. чл. 147 от Търговския закон за неопределено време. От документите, с които "168 часа" разполага - учредителен протокол и декларация пред нотариус, става ясно, че Милка Димитрова е управител на едноличното дружество с ограничена отговорност и едноличен собственик на капитала на дружеството. От друг документ - разходен касов орден , е видно, че от касата на държавното водоснабдително дружество "на мига", според свидетели, на Димитрова са  изплатени 50 лева по граждански договор заради дадените консултации във връзка с учредяването на собствената  фирма. Освен Боранов връзка със счетоводителката - управител, има
и зетят
Емил Тодоров - показват документите, предоставени на "168 часа". Под годишните счетоводни отчети на строителната фирма "Практик" ЕООД стоят подписите на собственика-управител и на главната счетоводителка. Чиновниците в Силистренската община недоумяват как след като новата  фирма няма никаква складова база с материали, извършва доставки. Те смятат, че доставките се извършват чрез частната фирма, където Боранов е бил началник. А документално оборотите фиктивно минават през фирмата- посредник "БГ Партнер". Тя е втората фирма на счетоводителката, освен счетоводната й къща "Априлия" ЕООД, която продължава да обслужва и фирмата на зетя на Боранов -"Практик".
 От предоставените ни оригинални документи е видно, че вече към фирмата на счетоводителката управител
потичат първите
финансови потоци
от ВиК. Първата фактура е от 8 март 2010, няма и месец след учредяването на фирмата. Смущаващо според експерти от общината е, че за водното дружество фирмата на счетоводителката доставя "гайки, шайби, муфи и колена". Прави впечатление необичайната доставка на храсторез за 2620 лева, сенник за автомобил за 2541 лева, болтове за 2266 лева. За ремонта на административната сграда на ВиК Силистра според документите са изразходвани 8494 лева. Само за по- малко от два месеца от държавното водно дружество, което не е в цветущо финансово положение по сметките на контрагента "Партнер," са преведени 52 826, 58 лева.
За това ,че ВиК шефът ползва услугите на роднинска фирма, отдавна знаели в областната организация на ГЕРБ Силистра.
"Направили сме на г-н Боранов забележка", уточни активист от силистренската структура.