Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Бончев
Ангел Бончев

- Г-н Бончев, какво се случи на делото, което водите срещу фондация "Утре за всеки", за тези 157 хиляди евро, които бандата "Наглите" ви накараха да им дарите?

- Случи се това, че на втора инстанция съдиите потвърдиха решението от първа - фондацията да ни върне парите, които "Наглите" ме принудиха да им даря, за да върнат Камелия от плен. Така че фондацията трябва да върне парите с лихвите от момента на образуването на делото.

- Фондацията дали ще обжалва това решение?

- Засега нямаме информация. Не се знае също така дали Върховният касационен съд ще допусне да се разглежда делото. За момента имаме две съдебни инстанции с едно и също решение.

Проблемът е по-скоро в това дали фондацията въобще има намерение да ми върне тези пари. Те твърдят, че са вложили дарените от мен 157 хиляди евро в сграда, която всъщност е на ИСУЛ, респективно на държавата.

- Представителките на фондацията как се държат на съдебните заседания?

- Те никога не са присъствали там. Идва само адвокатката им. Притеснявам се, че те най-вероятно ще се обявят в несъстоятелност, за да не ми платят нищо.

Другият голям проблем за мен е, че след решението на втора инстанция бяха публикувани статии, че едва ли не фондацията вече ми е върнала парите. Хората остават с впечатлението, че парите са вече у мен. Но това не е така. А аз имам да връщам не малко пари на хора, които ми помогнаха, когато Наглите ни отвличаха - първо мен, а после и Камелия.

На тези хора съм казал, че ще се издължа, когато си взема парите от фондацията. Но това все още не се е случило.

- Тези заеми вероятно са вземани, за да се плати откупът за вашия живот, а после и за този на Камелия?

- Да, за това. Но и за лечението на Камелия... В което, така или иначе, не успяхме. Успяхме да й удължим живота с три години и половина. По-точно - удължихме й мъките.

- Какво бихте призовали хората от фондацията?

- Госпожата от фондацията, не искам да й споменавам името, казала, че искала да ми върне парите. Нормално е да го направи, наистина. Но тя обяснява, че не можела да ме открие. Това е смешно.

Нека ги върне. Аз, така или иначе, нямам друг избор. Докато съм жив, ще я гоня до дупка. Защото причината да им преведа тези 157 хиляди евро беше рекет. Доказан от съда рекет. Рекет, който се подплати и с цената на човешки живот. А най-срамното е, че тази фондация се занимава с борба срещу рака на гърдата - същото заболяване, от което се отиде Камелия.

Това е трагично и жалко...

- Как се чувствате след всичко това, което преживяхте? Бандата на Наглите навреди най-много на вас.

- Агонията и мъката продължават. И въобще не се вижда светлина в тунела в никаква посока.

- Какво мислите за бандата, която отвлече малката Лара?

- Мисля, че са станали още по-нагли. Вече отвличат и посред бял ден.

Дразнещо беше и това, че политиците се опитаха да политизират случая. А отвличането на Лара няма нищо общо с политиката и с простотиите, които правят политиците. Това си е отвличане за пари. С отвличане никой не е дошъл на власт и не си е отишъл от власт.

- Фактът, че отвлякоха дете, за какво е знак?

- Знак е, че за тези хора спирка и морал няма. За тях е важен само паричният знак.

- Не се ли страхуват от доживотните присъди?

- Явно не се страхуват. Явно са добре организирани. И се възползват от слабостта на държавата.

- Според вас МВР ще разкрие ли новата банда?

- Стига да имат желание, ще я разкрият. Голяма част от полицаите, които са ангажирани с тези разследвания, работят. Но има и такива, които пречат. И в последните години във всяка една насока едни работят, а други саботират.

- С каква цел саботират?

- С цел да не се стигне до разкрития. С цел да продължи животът в нестабилност.

- Саботьорите само в МВР ли са?

- Не. Те са в цялата държава. Напоследък са особено актуални в политически аспект. В момента може ли да имаме правителство? Може ли да работи нормално държавата?

Ами подслушванията... Подслушвания само тази година ли имаше у нас? Само в последния месец ли имаше подслушвания? Преди изборите сега никой никога в България не е подслушвал - така ли?

Имаше период, когато едни политици управляваха страната и всеки месец в тяхната родина отвличаха хора, но не се каза нито една дума по този въпрос. Никой политик не каза нищо по този въпрос тогава. Е, аз как да вярвам на такъв политик?

- Говорите за управлението на тройната коалиция?

- Аз не искам да говоря нито за ГЕРБ, нито за БСП. Не искам да говоря за политически партии. Искам да говоря принципно.

- Защо според вас компроматната война истеризира така силно преди тези избори?

- Борба за власт. Искат да ни убедят, че в последните три години са се случили ужасни неща, а през тези 20 години преди това всичко е било супер.

- Проблемът за обикновените хора сега не е ли това, че ги управляват хора, които реално не ги представляват - техните проблеми и желания?

- Това е доказано. Да подпишеш толкова неизгодни договори в енергетиката - това е или супермалоумие, или е суперинтерес, от който някой е взел много пари. А хората плащат за всичко това.

Ами сега, спираме централи, защото няма консумация, а пък искат да строят нова АЕЦ?! Изнасят тока на по-ниски цени, отколкото го продават на българските граждани?!

- Те и почивките в България са по-скъпи за българите, отколкото за чужденците...

- Да. Ами когато и тези, които управляват държавата, не се грижат за теб, кой да се погрижи? Чужденците ли да се погрижат? В България всичко се случва много нагло. В България олигарси издигат политици на власт. Без пари политика не става.

Но е хубаво, когато се напечелиш, да започнеш да си плащаш и данъците. А у нас това не се прави. Няма хора не само в България, но и по света, които са забогатели, като са плащали изцяло данъците си. Такива хора не съществуват.

А у нас пък съвсем не се плащат данъци. Затова сме в такова положение. Вече ти излиза по-евтино да отидеш до Милано да си купиш дрехи, отколкото да се разходиш по "Витошка", даже заедно със самолетните билети.

- Защо се получи така?

- Защото българинът е максималист във всичко. От политика до бизнес. От всичко граби като луд. Няма ред и дисциплина.

И по света се краде. Кражбата не е измислена в България, измислена е в други държави. Но в държави, в които днес има реална социална политика. Там като имат 60 милиона, ще откраднат 20, а другите 40 ще ги вложат. А у нас ще откраднат всичките 60 милиона.

- Какво ще се случва в политиката в следващите месеци?

- Дано да се споразумеят, дано да се разберат. Ако са истински държавници, дори и ГЕРБ и БСП трябва да могат да работят заедно, нищо че си скачат един на друг. Но това няма как да се случи в България.