Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗВИТИЕ: Така изглеждат суперкомпютрите сега. В бъдеще те ще са много по-малки.
РАЗВИТИЕ: Така изглеждат суперкомпютрите сега. В бъдеще те ще са много по-малки.

Националният център за суперкомпютри в София и втората по големина IT компания в Китай имат проект за производство на суперкомпютри от ново поколение у нас. Това научи "168 часа" от вицепрезидента на ИНСПУР Занг Донг и от шефа на нашия център по суперкомпютърни приложения Стоян Марков.
Това са среден клас машини с производителност до 500 терафлопа (500 000 милиарда операции в секунда). На световния пазар на суперкомпютрите техният дял ще бъде най-голям. Прогнозите са за около 60-65%.
Според различни оценки обемът на този пазар в периода 2014-2020 г. се очаква да е между 1,5 и 2 млрд. долара. Делът на Европа в него ще е между 650 и 800 милиона евро.
Основните купувачи са университетите, изследователските лаборатории и институти, научните центрове, фирмите, които проектират различни изделия и технологии за тяхното производство, производителите на автомобили и летателни апарати, на електроенергия, фармацевтичните и химическите фирми, големите болници, производителите на храни и други. Смята се, че относителната цена на произвежданите у нас машини не трябва да надвишава 8000 евро за един терафлоп.
С подобно хай-тех производство може отново да се върнем на световната карта на напредналите страни в областта на модерната електроника.
Суперкомпютрите, с които разполагат най-големите изчислителни центрове на Европа, са толкова мощни, че задача, която обикновен лаптоп може с мъка да смята примерно година,
те я изчисляват за секунди
Не случайно цената им стартира от няколко десетки милиона евро нагоре в зависимост от показателите.
Именно с тези разработки фармацевтиката преживява истински бум в развитието си. С така наречените супери се търсят нови лекарства. Целта е компютърно да се тестват всички възможни субстанции и вещества дали могат да повлияят на дадено заболяване. Накрая, когато от хилядите възможни съединения останат примерно десетина, започват истинските лабораторни тестове. Така благодарение на суперкомпютрите в последните години времето за откриването на едно ново лекарство се съкрати от 15 години средно на 7 до 9 години.
С тези разработки вече се прогнозира времето, те са техническата платформа на електронните правителствата, използват се в сферата на националната сигурност и отбраната, обработват се масиви от милиони документи, масово се използват в индустриалния дизайн на самолети, хеликоптери, правят се хиляди различни симулации на производствените линии и инсталации, в енергетиката, финансите, медицината и много други.
На най-мощните суперкомпютри в Европа се
симулира работата на човешкия мозък
на базата на неговия математически модел и виртуалното му копие. Проект, за който ЕС и други донори вече осигуриха 1,2 млрд. евро. ("168 часа" писа за него в миналия брой.)
На практика този съвместен българо-китайски изследователски и проектен център ще ни направи една от страните, членове на клуба на производители модерна и перспективна електроника.
"Вече разговаряхме със зам.-министъра на икономиката Ирена Младенова и я информирахме за този проект. Тя бе много заинтересована, подкрепя ни да започнем", обясни пред "168 часа" Занг Донг. Като начало съвместният екип ще разчита на площите на Националния център за суперкомпютърни приложения.
"Надявам се да изберем добра локация, след което ще подготвим окончателното предложение до правителството", допълни вицепрезидентът на ИНСПУР.
Китайската мегакомпания е на обиколка из страните от ЕС.
"Планираме да посетим 7-8 страни - обясни Донг. - България е първата ни спирка заради конференцията по суперкомпютърни приложения "ЕС-Китай". Тук се получи добра дискусия за партньорства. Мисля, че сте добра локация, специално между Юга и Изтока, а това е голям потенциал."
Същината на проекта е у нас да се произвеждат суперкомпютри по поръчка на клиентите. При това
няма да се продават машини, а решения
Т.е. суперкомпютри с инсталиран на тях приложен софтуер, специфичен за областта, в която работи клиентът.
Другият клас компютри, по който ще работим с Китай, са големи системи, които съчетават мощността на суперкомпютрите с огромния обем информация и високата скорост за нейната обработка. Това са така наречените центрове за данни. Те ще се използват като информационно-изчислителни системи за едновременен колективен достъп на стотици, а може и хиляди потребители. За всеки един от тях тази система ще изглежда като "персонален" компютър. Потребителят не вижда останалите и никой не пречи на работата на другите. В англоезичната литература това се нарича cloud computing.
"Идеята ни е това да е нещо като миксцентър - център за обработка на данни, плюс суперкомпютри за решаване на много големи задачи", обясни Донг. Тези системи много приличат на комуникационните и обработващите системи на големите мобилни оператори. Те обслужват едновременно десетки хиляди абонати, като никой не пречи на другите.
Предполага се, че тези центрове ще са като съвкупност от три секции. Първата ще
обслужва главно телекоми, банки, застрахователни дружества,
големите търговски вериги, логистични центрове, електронното правителство, електронното здравеопазване, министерства, ведомства и производствени компании. Втората ще е хостинг, който ще е в услуга на интернет базираните компании и на малките и средни фирми, болници, вериги от аптеки, транспортни фирми и други представители на малкия и среден бизнес. Третата секция ще е за високоскоростни изчисления - главно за научни звена, университетите, проектанските организации и други, които използват в своята работа сложни модели и интегрирани виртуални среди ("огледални образи " на света, който ни заобикаля).
Независими експерти твърдят, че потенциалният пазар на така наречените супери само за университетите по света е 2 млрд. евро. На този етап заради високата си цена тези машини са недостъпни за много научни звена. България е сред малкото страни в ЕС, където на закупения от правителството суперкомпютър могат да работят всички специалисти, които имат конкретни проекти.
Идеята е у нас да се проектират и произвеждат супери от среден клас. Може би затова прогнозите са, че те ще са с около 30 на сто по-евтини от тези, които сега се предлагат на пазара. Ниската цена, от друга страна е шанс за по-голям пазарен дял.
"Тези компютри ще са
главно за организации, които нямат за цел печалба
Искаме да подпомогнем малкия и средния бизнес. Надяваме се идеята да бъде подкрепена от правителствата на Китай и България, за да стартираме. След което ще мислим за комерсиалната страна на въпроса и за потенциалните възможности на този бизнес", допълни Донг.
Защо втората по големина китайска компютърна компания избра България?
"Като страна имате много добро разположение, а и сме близки партньори. Много добри партньори, имаме отдавнашни връзки - обясни Донг. - Г-н Стоян Марков е специалист в IT сферата и е на ти с компютърната наука, със суперкомпютрите. Националният център за суперкомпютърни приложения разполага с много добри професионалисти. Те могат да развият модерния IT бизнес в България. "
Сътрудничеството ни с най-проспериращата азиатска икономика започва в далечната 1987 г. Тогава се изнасят за Китай два суперкомпютъра, произведени у нас.
"В дългия и безцелен преход ние не само запазихме, но умножихме нашите знания и опит. Израсна ново поколение специалисти - професионалисти от висок клас. Значителна част от тях работят и живеят в чужбина, но това не попречи на активното им сътрудничество с Националния център за суперкомпютърни приложения. Благодарение на тях
центърът спечели уважението на 25-те държави-членки на PRACE
(страните от ЕС със суперкомпютри). Те са убедени, че ние сме организацията, която трябва да представя българските изследователски центрове и университети в тази европейска програма," казва Марков.
"Едно от доказателствата, че вече сме равноправен член на високотехнологичния клуб в ЕС, е, че ни избраха за домакин на първата конференция "Китай - Европа" в областта на суперкомпютърните приложения. На нея се събраха директорите на най-големите европейски и китайски суперкомпютърни центрове и няколко от големите университети. Потенциалът на центъра бе основанието на ръководството на ИНСПУР да реши, че ние сме правилният му партньор в България," смята Марков.

Занг Донг, вицепрезидент на ИНСПУР:

Проектът ни ще подпомогне
всички индустрии

- Г-н Донг, кои са основните ви партньори в Китай?
- Правим много компютри и продукти за университети, институти, за суперкомпютърния център, за компании в областта на петролната химия и др. Участваме в много проекти. Процесорите и големите интегрални схеми със специфично приложение са проектирани и произведени в Китай. Те убедително доказват възможностите на китайската микроелектроника.
- Каква е идеята ви с българския център по суперкомпютри?
- Ако нашият проект бъде подкрепен на високо ниво, ще правим различни изследвания, приложения и др. Бъдещият център няма да е само за обмяна на опит и знания, а за съвместни изследвания във високотехнологичния сектор, в хай-теха, в иновациите. Подкрепата ще е много добър старт особено за IT общността и хората, заети в електронната индустрия.
- Дайте примери за изследвания, с които бихте се занимавали?
- Суперкомпютрите са съществен, бих казал незаменим инструмент в научните и приложните изследвания - например прогнози за времето, индустриален дизайн, дизайн на чипове, на самолети, изследвания в областта на биологията, геномиката и много други. Изобщо проектът касае всички индустрии, в областта на IT инфраструктурата и целия спектър. Когато започнем съвместните изследвания,
това ще се окаже много полезно за бъдещето като цяло
и за нашето сътрудничество.
- Как си представяте това партньорство с България след 10 години?
- Дали тогава няма да съм изморен? Мисля, че ще има добро бъдеще, особено за индустрията. Но и във всяка област и сфера благодарение на развитието на IT-сектора и комуникациите. Сега е много по-лесно да общуваме от преди. Да не говорим какви ползи ще има подобен център за науката и научните изследвания. Ще видим едно много по-голямо споделяне на знания, технологии и опит.
Интернет промени света
след това дойдоха мобилните телефони, компютрите, IT платформите, електронните игри, икономичните сървъри, центровете за обработка на данни и т.н. Идеята ни е нашият проект да разработи по-висок клас енергоспестяващи сървъри. Ако искате да развивате даден IT продукт, трябва да направите големи инвестиции. След 10 години предполагам, че медиите ще използват мощни сървъри, ще им е необходим висококачествен хардуер, памет. Хората все повече ще търсят социалните мрежи, интернет компаниите, новинарските агенции. Затова медиите могат да са големи клиенти на тези продукти както по света, така и в България.
Икономиката на Китай расте
Искаме да общуваме с хора по целия свят, ние говорим на различни езици, имаме различни култури, но искаме да комуникираме, да правим различни неща заедно - за нашето общо бъдеще. Вече имаме партньорства с "Майкрософт", с "Ериксон" и много други големи компании. Искаме да обменяме знания, да споделяме своя опит, да се развиваме заедно.
-Това звучи много интересно за малка икономика като нашата.
-Да, особено за електронното правителство, за електронното образование, за е-здравеопазването и какво ли още не. В Китай примерно най-големият ни клиент е правителството, имаме контракти с 25 общини и градове по отношение на е-правителство, за cloud computinga-а, в различни IT области, работим с много банки, телекоми, в сферата на аутсорсинга, с центрове за обработка на данни. Мога да кажа, че ако проектът стартира,
ще има много приложения в най-различни области
- Защо суперите така бързо навлизат в изследванията и индустрията?
-През 1996 г. имаше един доктор, който правеше изследвания и използваше най-мощния тогава компютър. Изчисленията му отнеха 3 месеца. Сега ако използва новите технологии, за това са необходими 3 минути. Това е голямото предимство на суперите. Да не говорим, че примерно при дизайна на самолети, може да се спестят около 1 млрд. евро от тази дейност. Именно това е печалбата от научните изследвания и суперкомпютрите. Тримесечна или триседмична работа може да се извърши за няколко минути, при това във всяка сфера от живота.

 

Фондът "Китай - ЕС" заделил 300 млн. евро за България

Фондът "Китай-EС" е заделил 10 млрд. евро за съвместни проекти със страни от Евросъюза. По неофициална информация за България са предвидени около 300 млн. евро.
За малка част от тези средства ще кандидатства бъдещият българо-китайски център за суперкомпютри.
"Този фонд има партньор във всяка страна от ЕС. Ще предложим на правителството да ни предостави средства от този фонд за финансиране на наши проекти", обясни вицепрезидентът на ИНСПУР Занг Донг.
Има информация, че китайската "Ексимбанк" и българският филиал на Eвропейската банка за възстановяване и развитие са обсъждали рамковото споразумение за използване на тези средства в България.
"Идеята ни е да имаме местни партньори и искаме да основем местна марка. Разбира се, бихме искали да усвоим част от тези средства", допълни Донг.

 

Оборотът на ИНСПУР е $6,4 млрд.

ИНСПУР е втората по големина IT-компания в Китай през последните години. Приходите й само за 2012 г. са 6,4 млрд. долара. Половината от екипа на корпорацията е ангажиран с изследвания и развойна дейност.
"Ние сме номер едно в областта на сървърите, паметите на магнитни дискове и оперативните памети в Китай. При сървърите сме номер едно от шест години, а в големите масиви дискови памети - от 9 години. Мисля, че фокусът ни върху IT сектора, който е от много години, сега започва да дава плодове", казва Занг Донг, вицепрезидент на ИНСПУР.
ИНСПУР е сред най-иновативните предприятия, отличени от Министерството на науката и технологиите в Китай. Тя държи ключови технологии за проектиране и производство на професионално IT оборудване, което покрива всички международни стандарти. Научно-развойният им център е най-големият в азиатско-тихоокоенския регион.
ИНСПУР активно си сътрудничи с различни изследователски центрове в Хон-конг, Япония и Силиконовата долина в САЩ, пише в сайта на компанията.
Сред партньорите й са големите имена в електрониката като "Майкрософт", Ай Би Ем, "Оракъл", "Интел", LG, "Хюлет Пакард", "Сийгейт", "Сън майкросистемс", "Ериксън" и много други.
Компанията произвежда сървъри, процесори, дискове с обем на паметта над хиляда гигабайта, различни видове софтуер , проектира и доставя големи центрове за обработка на данни и суперкомпютри.

 

Стоян Марков, шеф на Националния център по суперкомпютърни приложения:

Ще си върнем позициите
в електрониката

- Г-н Марков, каква е целта на съвместния проект?
- На базата на това сътрудничество да създадем заедно ново поколение суперкомпютри . Същината на проекта е у нас да се произвеждат суперкомпютри по поръчка на клиентите. При това няма да се продават машини, а решения, т. е. суперкомпютъри с инсталиран на тях приложен софтуер, специфичен за областта, в която работи клиента. Ние сме малка страна, но защо заедно с ИНСПУР да не предложим решения, които засягат редица сфери - от е-правителството до космическите изследвания? Когато една голяма страна и една корпорация като ИНСПУР, с огромен ресурс и хиляди специалисти, реши да прави нещо заедно с нас, имаме реален шанс да създадем системи за много приложения.
Да направиш добър компютър е важно, но много по-важно е той да отговаря на представите на клиентите за завършен продукт, който се вписва в неговия бизнес. В компютъра трябва да са вградени необходимите му знания и софтуерът. Само така може
да заемеш част от пазара на високопроизводителните системи
- Ще конкурирате Ай Би Ем, които са номер едно при суперкомпютрите?
- Потенциалният пазар на големите компании е САЩ, Европа, част от Южна Америка и Азия. Това е пазарът на богатите клиенти, на " златния" един милиард. Ние сме се насочили към пазара на клиентите със скромни финансови възможности. Естествено, ако имаме поръчки, ще проектираме и произведем и големи системи. Но това не е нашият пазар.
Другото преимущество на сътрудничеството с ИНСПУР е, че цените на неговото оборудване всяка година намаляват. В Китай няма криза, икономиката годишно расте със 7-8 процента.
Там в момента се подменя голяма част от IT и комуникационната техника с ново оборудване. Там се забелязва едно необичайно голямо потребление на високопроизводителни сървъри, на дискови полета с голям обем, на комутатори, които управляват потоци от данни със скорост стотици гигабайта и друга съвременна техника. Представете си какво ще се случи,
ако в Китай мобилните телефони се увеличат от сегашните 200 милиона на 700 млн.
Обемът на доставките на техника за мобилните оператори ще нарасне десетки пъти. Естествено, това значително ще намали цените на IT оборудването като цяло и ще направи нашето производство по-конкурентоспособно.
Създаването на подобно смесено предприятие ще е от полза за всяка европейска страна, да не говорим за България. За Китай този проект може да се окаже стартова точка за ЕС, а за нас това е опит да се върнем обратно на позициите, които имахме в електронната индустрия.
Според мен на пазара има място за всички. Известно е, че Ай Би Ем и ИНСПУР имат съвместни изследователски звена.
- Проектът с какво ще стартира?
- Ще започнем със среден клас суперкомпютри. Това не е серийно производство.
Всеки суперкомпютър ще бъде различен,
пригоден към задачите, които трябва да решава. Суперите са едни за петролната индустрия и абсолютно различни за целите на фармацията, за проектиране на кораби, на бъдещи самолети и т.н. Всичко е различно - конструкцията, архитектурата, базовото програмно осигуряване и приложния софтуер. Със супера вие не купувате машина, а решение и услуги - високопроизводителна система плюс софтуер, обучението и последващото обслужване. Никой не купува висок клас компютри без средствата за неговото ефективно използване.

Занг Донг
Занг Донг
Стоян Марков
Стоян Марков