Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министерството на здравеопазването обмисля вариант да върне старата и тромава процедура при кандидатсването за финансиране във Фонда за лечение на деца в чужбина. В края на февруари директорът на "Медицински дейности" д-р Ивелина Георгиева споменава предложение за промяна във Фонд "Център за лечение на деца" по БНР. Ако промяната се приеме, може да бъде фатално за много деца.
Това създава сериозни притеснения у родителите на деца с тежки и редки заболявания. Те се опасяват, че процесът на одобрение на документите може да се удължи и това да забави лечението, което може да е фатално. Затова на 10 април те се събраха пред Централната градска баня в София, за да стартират подписка срещу евентуалните промени.
"Имаме опасения, че ако се приеме, ще се удължи пътят за подаването на документи. В такъв случай те ще минават първо през Здравната каса, след което ще бъдат препредавани във Фонда за лечение на деца в чужбина, където пък ще се чака решението на комисия. Това би било фатално за дете с нужда от спешна операция", казва Кирилка Кръстева, организатор на подписката.

Тя преминава през ада, за да оперира дъщеря си Калина


през 2008 г., когато процедурата за одобрение на деца все още е безумно тромава.
"Много е тежко да разбереш, че детето ти има една от най-редките болести. Тогава осъзнаваш, че всеки един ден е безкрайно ценен и решаващ. Калина е болна от малигнен меланом - рак на кожата. Преди 4-5 години трябваше спешно да й се направи операция. Събрахме всички необходими документи за месец, подадохме ги в здравното министерство и зачакахме да ни одобрят, за да ни изпратят във фонда за финансиране. Мина 1 година, а те още не ни бяха отпуснали средства.
Наложи ми се да причакам тогавашния министър Евгений Желев пред министерството и да скоча пред колата му, за да обясня случая. Изслуша ме и на следващия ден ни одобриха. Случваха се големи безумия, но сега не е така и не бива да се разваля нещо, което работи успешно вече три години", разказва Кирилка.
Лечението на дъщеря й досега е излязло около 60 хил. евро. Отделно периодът, през който ще продължи, не може да се прогнозира. Разчитат единствено на Фонда за финансиране, който поема и медикаментите след това, както и профилактичните прегледи. Няма лимит и всяко едно дете има шанс да замине и да се лекува.
"Според мен проблемен е фондът за лечение на възрастни, който все още има лимит.


До 18-годишни ги лекуваме, а после ще ги оставим на произвола ли?


Трудно отпускат пари и много малко хора заминават. Чакането е голямо и пак не се дават пълните суми и те трябва допълнително да се набавят", сравнява Кирилка.
По нейни наблюдения Фондът върви успешно, откакто директор става д-р Павел Александров.
"Когато директор беше д-р Добрев, са се лекували от 3 до 8 деца на година. При д-р Александров за 2012 г. са заминали 750 деца за лечение. Това е достатъчно доказателство, че фондът е достатъчно ефективен и няма нужда от промени. Не бива да се играе с живота на децата.
Свързах се с пресцентъра на Здравното министерство. Увериха ме, че все още се обмисля и решение не е взето. Казаха, че ще се свържат с мен и останалите родители, за да коментираме опасенията ни. Все още никой не се е обадил. Искам да отправя апел към Министерството на здравеопазването да не променят нищо по този фонд, защото това е едно от малкото неща, които са наистина ефективни у нас", казва Кръстева.
На подписката присъстваха и Красимира Величкова от "Български дарителски форум", Йордан Петров и Десислава Хурмузова от "Спаси, дари на..." .
"Преди 10 дни изпратихме писмо до министъра с искане за среща, към което приложихме аргументи защо една такава наредба би затруднила лечението на децата.


Не искаме да си комуникираме чрез медиите, а да отворят вратите си за нас и да обсъдим проблема"

 казва Красимира Величкова.
"От Министерството казаха, че са отправили покана, за да коментираме притесненията, но тя така и не стигна до нас и според мен няма такова нещо. Може би са очаквали да минат между капките", добавя Ивайло Петров.
Имаше и родители, които не можаха да подкрепят инициативата на място. Повечето живеят извън столицата, а има и майки, които няма на кого да оставят болните си дечица, други пък са заминали за лечение. За да се обединят всички, е направена група във фейсбук, в която всеки може да се включи в подписката.