Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България сигурно е единствената държава в света, където можеш да забогатееш на държавен пост, при това когато вършиш работата си престъпно лошо и в ущърб на милиони хора.
Какъв по-силен пример за това от скандалния Ангел Семерджиев, който доскоро ръководеше ДКЕВР - комисията, която трябва да регулира енергоразпределителните дружества.
Комисия, която предизвика проверка на прокуратурата и завърши с образуването на пет наказателни производства и със смущаващи изводи за работата под ръководството на Ангел Семерджиев.
Според заключението на магистратите ДКЕВР е била неефективен орган - не е контролирала ЕРП-тата, не е следила за качеството на тока, сляпо е одобрявала технологични разходи и инвестиции, обявявани от трите чужди фирми, монополизирали пазара на ток, и ненаказала нито една от тях в продължение на три години и половина.
По-просто казано, Ангел Семерджиев и служителите му са правили точно обратното на това, за което са били назначени и за което са получавали заплати от данъците на хората, които се разбунтуваха срещу завишените сметки за ток.
И като стана дума за заплати, Семерджиев се оказва не просто неуспешен и вреден, но и за сметка на това един от най-добре платените чиновници в държавата. Заради скандалите в ДКЕВР "168 часа" направи проверка на финансите му в Сметната палата, имотния регистър, както и по данни от приключило разследване на прокуратурата срещу него.
Цифрите, които изскочиха от документите, са шокиращи на фона на разкритията за провала в работата на Комисията (виж разследването на 3-а стр.). Оказва се, че само през миналата година Ангел Семерджиев е успял да спести от заплати цели 60 хиляди лева, при положение че в същото време е изплащал и лизинг за луксозен "Лексус" за 74 000 лева.
От държавната заплата в ДКЕВР той успява да се сдобие и с къща в Несебър, чиято цена е още по-съмнителна от тази на лексуса - 35 хиляди лева (проверка на вестника показа, че такива имоти в града под защитата на ЮНЕСКО не падат под 200 хиляди лева).
Всъщност Ангел Семерджиев е на чиновническа работа не само в последните 3 години и половина, а в последните 10 - трудов стаж, за който той успява да натрупа в банковата си сметка 303 хиляди лева. Сума, с която не могат да се похвалят мнозина предприемачи.
Прокуратурата вече разследва нарушенията в контрола над енергийния сектор, но никой от ръководството на държавата засега не коментира редно ли е да получават толкова високи заплати чиновниците, които с бездействие, а може би и по други подбуди предизвикаха такова мощно социално напрежение в страната.
Със сигурност служителите, платени като Семерджиев, са много повече. Крайно време е държавата да ги освети, а доходите им да бъдат ревизирани според свършената работа.