Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛИЦЕ: Бившият шеф на сектора Володя Велков показва каталог с антични монети. На снимките долу медальонът с неговия лик. Според самия Велков изсичането на медальона е шега.
ЛИЦЕ: Бившият шеф на сектора Володя Велков показва каталог с антични монети. На снимките долу медальонът с неговия лик. Според самия Велков изсичането на медальона е шега.

 В два последователни броя в. "168 часа" публикува разследване за трафика на антики, според което десет силови играчи са поставили под тотален контрол незаконна търговия и са си поделили България на региони.
Според информацията на вестника, събрана от участници в аферата и от източници от МВР, въпросните играчи отвличат и пребиват иманяри, които се опитват да ги заобикалят. Между цитираните в "168 часа" имена бе и това на Мирослав Димитров-Абдерата.
След публикацията мъжът от Русе потърси редакцията, за да изложи своята гледна точка. Мирослав Димитров, който колекционира монети още от 1971 г., твърди, че не се занимава с незаконен трафик на антики, а атаките срещу него са инспирирани от съгражданина му Красимир Дуницов, с когото са в конфликт от дълги години (за скандалите между двамата има публикувани десетки статии в последните години).
Димитров, който носи прякор Абдерата заради финансовата му къща "Абдера", показва протокол, според който при последния обиск в дома му в края на 2012 г. антимафиотите намерили единствено съвременен бронзов медальон, при това с лика на техния шеф - Володя Велков, началник на сектора "Културно-исторически ценности" в ГДБОП.
За този медальон, изсечен във Варна, вестник "Труд" публикува материала "Бронзов Цезар" в ГДБОП" още през лятото на 2010 г. Самият Велков тогава коментира, че изсичането на медальона е шега. На него той е изобразен в профил, а около образа му е изписано Volodivs Velgvs AVG (Август) PP (понтификс - върховен жрец) COS III (три пъти консул).
Знае се, че мъжът от Варна, който е изсякъл медальона, е направил десетки други копия на известни българи.
Не е ясно обаче с какви подбуди подчинените на Володя Велков, някои от които са историци, са иззели медальона от дома на Мирослав Димитров при обиска. Факт е, че от началото на месец март тази година (3 месеца след акцията) Велков е вече пенсионер, а начело на сектора "Културно-исторически ценности" е един от тримата служители в ГДБОП, извършили обиска.
Днес четете кой според Мирослав Димитров-Абдерата има интерес той да бъде разследван за притежание на съвременен шегаджийски медальон и да го посочва за най-активния износител на антики от страната.

- Г-н Димитров, колко пъти сте задържан по обвинение в трафик на културно-исторически ценности?
- Бях задържан на 29 март 2011 г. и на 27 ноември миналата година. Имам задържане и през 1987 г. по чл. 250 от Наказателния кодекс за валутни престъпления, което бе отменено.
- Какво се случи през март 2011 г.?
- На 29 март 2011 г. за първи път след демократичните промени имам проблем с полицията. Тогава обвиниха мен и още двама души, че сме организирана престъпна група. С единия от мъжете сме в управителния съвет на нумизматично дружество. Третият е мой приятел от детските години, който от 1995 г. живее в ЮАР.
Аз бях задържан за 72 часа. Беше извършен обиск в дома ми. Там бе иззет медальон на съпругата ми.
- Какъв бе медальонът?
- Копие на гръцка монета, обковано с бяло и жълто злато. Съвременен предмет. Но дори и от античните навсякъде по света - Германия, Италия, Великобритания, се изработват украшения. И хората си ги носят, тъй като там монетите по смисъла на закона не са движим паметник на културата и това е в цяла Европа, дори и в Гърция, където е най-драстичен законът.
Защото навсякъде са приели, че не може излезли в обращение парични средства да са предмет на престъпление.
- Освен този медальон - реплика на монета, какво още намериха при този обиск в дома ви?
- В офиса ми намериха малко сребърно римско пръстенче. Дамско. То е действително римско. Също така намериха копие на римска монета. Това бяха предметите, иззети от мен.
- А в какво ви обвиниха?
- В трафик на културно-исторически ценности. Бяха ми наложени забрани за пътуване и парична гаранция от 15 хиляди лева, която впоследствие беше намалена на 3 хиляди лева. Това се случи преди 2 години. Оттогава никой за нищо не ме е търсил, разследвал, разпитвал и проверявал.

- Но според разследването срещу вас са давали показания двама анонимни свидетели. Може би те са ви уличили в незаконен трафик на антики?
- Обяснявам си ги с модерната практика напоследък делата в България да се решават само на базата на показанията на анонимни свидетели, подставени лица.
- Дали конкретно във вашия случай е така?
- Конкретно в моя случай самият прокурор казва, че показанията на анонимните свидетели не са надеждни. Ще ви прочета дословно какво казва той в определението на Софийския градски съд, който намали гаранцията ми от 15 000 на 3000 лева: "...липсват доказателства, които пряко да свързват обвиняемите с намерените при извършените множество претърсвания и изземвания вещи, а единствените доказателства в подкрепа на обвиненията срещу тях към момента на делото са показанията на анонимен свидетел с идентификационен номер 001, разпитан пред съдия, в които разказва за редица обстоятелства, без да посочва откъде са му известни, и показанията на анонимен свидетел с идентификационен номер 002, описващ обстоятелствата, представляващи според него "публична тайна"...".
- Защо тогава смятате, че ГДБОП са избрали вас?
- Не. Те не са избрали само мен. Те са избрали и други хора. Хора, които са имали нещо общо с колекционирането. Третират ни и ни обискират както и трафикантите на наркотици. И това е благодарение на този безумен закон, който вменява презумпцията за виновност. Негови жертви могат да бъдат всички българи.
- А конфликтът ви с Красимир Дуницов, когото подозирате, че подбужда служителите на ГДБОП да ви разследват, откъде идва?
- Преди 3 години подадох сигнал в ГДБОП, че това лице продава монети - идентични с откраднатите от археологическия музей. И в резултат на този сигнал този човек започна да ретранслира стария ни скандал, който е още от преди 12 години.
- Тези монети са били откраднатите от музея?
- Не мога да бъда на 100 процента сигурен. Това са монети от т. нар. Режанска находка. Мога да ви уверя, че той е предлагал тези монети на Митко Станков-Бузата във Виена. Може да му се обадите и да проверите. И Митко Станков е дал официални показания пред австрийската прокуратура, че това лице му е носило и предлагало във Виена антични предмети от България.
- Вие сте убеден, че Красимир Дуницов насочва ГДБОП към вас?
- Да. Убеден съм. Точно 10 дни преди да бъда арестуван първия път, на 29 март 2011 г., ГДБОП провежда акция срещу Дуницов и го залавят с 600 монети, други предмети у негови приятели, в сина му марихуана, цигари без бандерол... Но никой не коментира какво става днес с неговото досъдебно производство.
- След този арест той започва да сътрудничи на ГДБОП срещу вас?
- Да.
- А за какво ви задържаха на 28 ноември 2012 г.?
- Имах среща в Русе с майстор гравьор, който трябваше да ми изработи печат за запечатване на каса. Бронзов. Носех в мен нов бронзов пръстен. Той прилича на римски, но е от по-ново време, носили са го руските офицери. Имам още един такъв, на който е изписана и годината - 1885-а. Тези пръстени преди се продаваха навсякъде. Исках майсторът да ми гравира буква на него.
Веднага след като се разделихме, полицаите ме задържаха. Иззеха пръстенчето, тъй като считаха, че е артефакт и направиха обиск в дома ми.
- Какво намериха там?
- Намериха един бронзов медальон - шарж, изсечен по случай юбилея на шефа на сектора "Културно-исторически ценности" в ГДБОП Володя Велков. С неговото име и лик отгоре.
- На шефа на сектора в ГДБОП?
- Да, ГДБОП. Този, който ги изработва, ми беше дал такъв медальон. Давал ми е и други, на известни личности. Дори аз съм му поръчвал такива за подарък на приятели.
- Къде намериха този медальон?
- В чекмедже в кабинета ми.
- Тези, които го иззеха, не са ли подчинени на същия Володя Велков?
- Негови подчинени са. Те знаеха за медальона. Бяха го виждали.
- Те какво казаха, когато го намериха?
- Мълчаха, не ми дадоха обяснение защо го изземват. Аз изрично ги попитах, защото този медальон очевидно не може да бъде предмет на престъпление - не е артефакт. Те ми обясниха, че такъв бил редът при тях, за да установят за какво става въпрос. Какво точно ще установяват, не знам, защото изобразеният мъж не е римлянин, а съвременен българин.
- Според вас те защо са иззели медальона с лика на шефа им?
- Единственото ми обяснение е, че те по някакъв начин са се опитвали да компрометират шефа си. Може би, защото не го обичат или имат някакъв конфликт с него.
- Може ли да има връзка между изземването на медальона и пенсионирането на Володя Велков точно 3 месеца по-късно?
- Най-вероятно. Сигурно имат връзка. С цел някой друг да му вземе мястото.
- След последния обиск спрямо вас има ли някакви действия?
- По може желание дадох обяснения в русенската прокуратура.
- Как си обяснявате засиления интерес към вас на ГДБОП?
- Преценили са, че аз съм им интересен, работят ме и отчитат съответната дейност.
- Твърди се, че вие сте един от най-активните трафиканти. Че сте подчинили пазара, че отвличате и наказвате дилъри и иманяри. Вярно ли е това?
- Не. Такова нещо няма. Това са твърдения единствено на въпросния Дуницов и още едно лице - Лъчезар от Велико Търново, който е задържан заедно с него по досъдебното производство. Този Лъчезар преди много години, мисля, че беше 1996 г., беше взел една монета от мой приятел, без да я плати. Тогава сме разговаряли да я върне. В следващите 15 г. той не казва нещо и не се оплаква от мен, а след задържането му заедно с Дуницов твърди, че съм го бил.
Това, разбира се, не е вярно. И техните изявления срещу мен са пряко свързани с разследването срещу тях.
- Смятате ли, че срещу показания срещу вас те са получили някакви протекции от ГДБОП?
- Категорично. Това Дуницов го и заявявал на всеослушание. Пред Митко Станков е заявил във Виена, че има протекции, че може да върши каквото си иска, да си купува и продава свободно. Единствено трябвало да намира и да посочва хора, които имат антични предмети, за да им бъдат иззети.
- А вие имате ли някаква връзка с прословутата кражба на сребърните алански чинии?
- Нямам нищо общо. Не познавам тези, които са ги намерили, нито тези, на които са ги продали. И по никакъв начин не мога да бъда съпричастен.
- Разпитван ли сте по това дело?
- Никога. Нито като обвиняем, нито като свидетел, нито като какъвто и да било. Въвличането ми в този случай е престъпно компрометиране. В един вестник преди време написаха, че съм "крадец" на тези чинии. Това е брутално компрометиране. И всичко това може да се провери в самото дело.
- Значи твърдите, че не сте "подчинили пазара с антики"?
- Първо в България от вече 4-5 години няма такива значими антики, заради които да се развиват подобни сценарии.
Болшинството от предметите, които те изземват (ГДБОП - бел. авт.), са изключително нестойностни. Дори не представляват интерес за музеите. Това са монети и части от антични предмети, унищожени от торове, от обработка на почвата.
Безброй безстойностни неща, но по смисъла на закона, дори и да държиш един фрагмент от нещо такова, носиш наказателна отговорност. Бяха иззели преди време 4 монети, наследство от едно турско семейство, тъй като по тях надписът бил на арабски и трябвало да проверят дали не са нарушение на закона.
Представете си - прави се събор на каракачаните над Сливен. Там се събират поне 500 жени с такива златни накити, монети.
В Родопите се правят също такива събори. В района на Дулово на тези събори се събират поне 5000-6000 души. Всички жени носят накити и никоя от тях не е чувала за този безумен закон, който ги задължава да отидат в музея, за да идентифицират наследствените накити дали не са отпреди 1800 година.
Но дори и да имат доброто желание, това няма да се случи, тъй като специалистите нумизмати османисти в България са само няколко души. И тази идентификация би отнела 150 години.
Бих посъветвал ГДБОП да работят с факти, а не с изявления, които не почиват на истината.