Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Сърменов, постъпвайки в Сатирата, посреща колегите си с думите: "Най - мразя думата "изкуство". Тук сме се събрали да правим буркани", казва пред "168 часа" Стефан Денолюбов.
Той е уволнен веднага след Нова година, защото нямал достатъчно работа. Първоначално Стефан решава да не дава гласност на освобождението си, но коментарите на Сърменов спрямо актьорската гилдия го провокират да изрази позиция във фейсбук профила си.
"За мен е чест да ме уволни този посредствен измисленяк!
Щях да се притесня, ако го беше сторил някой от ранга на КОКО АЗАРЯН! Тогава преди да заспя вечер, щях да си задам някои прекалено лични въпроси! И сега трепери, че имало политическа кампания срещу него и патрона му! Тъпанар!
Ами, нали си политическо назначение, бе! Подчертавам, назначение! За политическо...е ясно! Съжалявам,че възпитанието ми не позволява да говоря кой какви качества притежава, но всички те виждат, като си отвориш устата!
Гнус и
болестно състояние!
Да обиждаш колеги в мързел?! При условие че от теб зависи кой, какво и колко ще работи.
И когато казапреди известно време, че се чудиш как не те канят да преподаваш... си помислих, че в този момент ще влязат едни хора с бели престилки и всичко ще свърши... за миг! Но уви, твоята сага ще продължи още малко! Мързи ме вече да пиша, но като си прочета първото изречение, ми става МИЛО и драго!", казва Денолюбов.

"Побеснях, че такъв човек си позволява лукса да обижда колеги, които са си дали живота в театъра", допълва актьорът.
И той е сред уволнените без логичен аргумент от страна на директора, както сам казва.
"Дори не дойде да ми го каже лично. Обади ми се една мила жена от администрацията, която ми обясни, че Сърменов ми бил давал шансове, но съм ги изпуснал.
Освободиха ме, защото нямам работа, но това не зависи от мен. Искам да работя", обяснява Денолюбов.

Публичното изказване на директора на Сатирата, в което нарича колегите си "мързеливи", вбесява Стефан.
"Приех си съдбата мълчаливо, защото никой не е длъжен да работи с никого насила.
Изпревари ме с една седмица, сам щях да си подам оставката,
затова не ме е яд на него.
Нямах намерение да изразявам позиция, но когато Сърменов си позволи да обиди колегите ми публично в телевизионно предаване, не издържах. Ядосах се безумно.
Няма право да говори така, трябва да козирува на тези хора. Никой артист не е мързелив. Всички се молят за ангажименти.
Директорът се измъква с фразата:
"Режисьорите не те искат."
Това е дълбоко невярно и хората, които работят в театър, много добре знаят как се правят разпределенията.
Той трябва да се погрижи всеки един от трупата да бъде ангажиран", разказва актьорът.

 

Калин Сърменов: Ако мислите, че съм го казал, елате да видите пълните ни салони

"168 часа" се свърза с Калин Сърменов, за да коментира уволненията на Стефан Денолюбов и Жоро Стефанов, както и вижданията му за изкуството. Директорът на Сатирата не потвърди, но и не отрече категорично, че е казал пред трупата си: "Най - мразя думата "изкуство". Тук сме се събрали да произвеждаме буркани."
"Ако вярвате, че мразя изкуството и че правя буркани, елате да видите пълните ни салони.
Всичко останало са дребна злоба и лошо
отношение към театъра от хора, които се занимават с това в свободното си време.
Всеки може да каже абсолютно всичко, както Поппандов каза, че не съм искал да дам пари, за да погребем Калоянчев. Несериозно е. Това са глупости, които всеки може да твърди. Нямам спомен какво съм казал точно тогава. Няма да се защитавам, нито да отричам казаното. Това са глупости на търкалета", казва Калин Сърменов.
Директорът твърди, че всеки един от артистите е бил наясно с клауза по договора си, че ако няма ангажименти към театъра, ще бъде освободен. И това е причината да бъде уволнен Стефан Денолюбов.
"Той не играеше в нито една пиеса. И по договор, който е подписал с предишния директор на Сатирата, трябва да напусне, ако не е ангажиран в театъра. Стефан знае добре това. Същият е проблемът и с Мария Статулова. Всички актьори подписват такива договори.
Денолюбов е от 7 години в театъра и е изиграл само 5 представления
Той е бил зает не повече от 8 месеца за този период.
В театъра имаме само един щатен режисьор. Всички останали идват отвън и си избират сами актьорите. Опитах се да разпределя въпросния Денолюбов, и го предложих за роля, но отговорът беше: "Той не може да говори на чист български."Поканих Мария Статулова да играе в "Календарни момичета", но тя не дойде на репетиция." И какво да направя в този случай?", обяснява Сърменов.
Съкращаването на техническия директор на Сатиричния театър Жоро Стефанов е поради премахване на длъжността му. Директорът твърди, че не става дума за лично отношение спрямо Стефанов.
"Преценихме, че театърът няма нужда от технически директор. Имаме безумно раздуване на щата.
Не може да се отварят бройки и директорчета да получават пари
А за конфликта - нямам представа какви са му отношенията с Банов. Съкратен е от бройката, не е нищо лично", казва директорът.
Заплатите в Сатиричния театър се определят на базата на ангажиментите на всеки един от работещите там.
"Искам да има справедливост и хората, които дават живота си в театъра, да знаят защо го правят. Трябва трудът им да бъде оценен.
Миналата година по това време имахме 4000 човека публика, а сега - 9000. Това е единственото нещо, което е важно.
Всичко останало е носталгия към времето, в което сме стояли на хранилка.
Уважавам тези артисти и всичко, което са направили, но ние трябва да работим. Почестите и ръкоплясканията са за постиженията, но ежедневната работа си е отделно", казва Калин Сърменов.