Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Известна бивша барета поръча стрелбата срещу Златомир Иванов пред Съдебната палата в София. С покушението срещу шефа той се опита да изпревари събитията, защото се страхува, че Златан ще му отмъсти заради една случка между тях отпреди 3 години.
Това разказаха в редакцията на "168 часа" двама мъже от близкото обкръжение на Баретата, който от вторник лежи в реанимацията на "Пирогов" след инцидента пред сградата на съда.
Конфликтът между Златко и колегата му от спецотряда за борба с тероризма бил от 2009 г. "Тогава този човек "подложи" много грубо шефа и му създаде много сериозни проблеми, които продължават и до днес", твърдят двамата приближени на Златко Баретата, които не пожелаха да бъдат снимани и да цитираме имената им.
Според тях с покушението от вторник бившият командос търсел и показност, и скандал. "Иначе защо ще ни гърмят
в центъра на София. Спокойно можеше и на
някой светофар по пътя",
обясняват мъжете. Проверка на вестника показа, че версията "бивш командос" е и една от работните хипотези на МВР за дръзкия атентат. Този човек бил от малкото в столицата, които могат да организират подобно нападение.
За момента са почти отхвърлени като евентуален повод за покушението заниманията на Златомир Иванов в бизнеса с връщане на дългове. Нямало и абсолютно никакви данни Баретата да се е завърнал в наркоразпространението в София. Той се оттегли от този бизнес скоро, след като започнаха да го разследват за организирана престъпна група, за което и получи 8 години затвор от Градския съд.
"Освен това новите фигури от престъпния свят, които продават дрога в столицата, са твърде анемични за подобна война.
Те дори помежду си не смеят да си поръчват атентата, а си отмъщават, като се топят един друг в прокуратурата
и в полицията", коментира източник от МВР.
Според информация от разследването се проверява и версия, според която Златомир Иванов е поръчан заради дълг от 1 милион лева от бизнес с горива. В тази схема Баретата бил посредник в сделки чрез подставено лице във фирма която има "ойл" в заглавието си. Дружеството посредничело при зареждането на бензиностанции, а Златан не платил на отсрещната страна.
Така се натрупал дълг от около 1 милион лева, заради който Баретата бил в конфликт с бизнес партньорите си. Според разследващите атентата пред Съдебната палата обаче това не бил достатъчно сериозен мотив за поръчка на убийство. Освен това този твърде брутален и дързък подход не бил типичен за хората, на които Златан дължал парите.

 

 


 Той сам карал джипа и избрал централния вход на съда

 Златомир Иванов сам е карал джипа си и е избрал този път да влезе в съда през централния вход на Съдебната палата. Той нямал специален мотив за това, разказали пред следствието хората от охраната му.
Те отрекли също така появилата се в първия ден след атентата информация, че Баретата винаги преди това влизал в сградата само през входа откъм улица "Позитано". Охранителите на Златан обяснили, че почти всеки път са променяли мястото.
Източници от СДВР категорично отрекоха Баретата да е бил с бронежилетка в деня на атентата. Според тях покушението било много професионално подготвено въпреки неуспеха. Стрелецът използвал специални патрони, предназначени за стрелба с автомат "Калашников" със заглушител, за да няма отклонения при стрелбата.
Не е изключено нещо, което се е случило на таванското помещение в последния момент, да е отклонило вниманието на снайпериста, за да не може да произведе достатъчно точни изстрели.
Мястото обаче е било изключително добре подбрано, като почеркът на атентата приличал изключително на убийството на Димата Руснака като начин на действие при избора на оръжие, самата стрелба и оттеглянето от мястото след това.