Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОГНОЗА: Д-р Кунчев алармира за епидемия.
ПРОГНОЗА: Д-р Кунчев алармира за епидемия.

За изминалата седмица болните достигнаха 90 на 10 000, което е факт, че грип вече има у нас, каза пред "168 часа" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
"За да се обяви грипна епидемия, те трябва да са 180-200 на 10 000. Това, което може да се каже засега, е, че има начало на епидемия, броят на болните се увеличава, но не са достигнати епидемиологични стойности. Данните за различните региони на страната са близки. С малко по-високи показатели за миналата седмица са Хасково, Пазарджик, Стара Загора и Ловеч", разясни наблюденията си д-р Кунчев.
Грипната епидемия започна вълната си,
но не с прогнозиращия щам "Виктория", а с добре познатия като свински грип "Калифорния", каза Ангел Кунчев.
Доскоро очакванията на специалистите за Европа бяха, че ще се повтори ситуацията в Северна Америка, където водещ щам е "Виктория". Страните от Северозападна Европа, с изключение на Дания, показаха други резултати. В България е налице същата тенденция, както казва здравният инспектор.
Направени са шест лабораторни изследвания за определяне на грипа. Три от тях показват "Калифорния", и 3 - "Виктория". Според д-р Кунчев това е показателно, че "Калифорния" тепърва ще се разпространява все повече у нас. Ще бъдат взети още проби и ситуацията в страната ще се наблюдава внимателно, казва още главният инспектор.
Успокоителното за момента е, че
в България няма регистрирани смъртни случаи
на болни от грип, нито данни за тежко прекарали болестта, добави Ангел Кунчев. През следващата седмица се очаква официално да бъде обявена епидемия в доста региони.

"В сравнение с миналата година заболеваемостта със сигурност ще бъде по-интензивна, но ако има нещо положително в промяната на преобладаващия щам, то е, че "Калифорния" е сравнително стар тип. Вирусът циркулира вече 3-4 години и вероятно някои хора имат развит имунитет. Дори и да не ги предпази от зараза, ще им помогне да прекарат болестта по-леко", казва д-р Кунчев.
Главният здравен инспектор уверява, че ваксините отговарят напълно на щамовете на "Виктория" и "Калифорния", но вече е твърде късно за тях, защото епидемията стартира. В Щатите препоръчват ваксини в пика на епидемии, но според д-р Кунчев трябва да минат 3 седмици, за да има ефект от тях.
Ваксините невинаги
са най-добрият щит срещу грип

Мнението на д-р Атанас Михайлов, който е дипломиран лекар - специалист по вътрешни болести, по-известен като фитотерапевт, природолечител и хомеопат, относно ваксинирането е противоположно на това на д-р Кунчев. Д-р Михайлов даде и своите съвети за превенция и лечение на грипните вируси, които застрашават населението този сезон. Двата щама, които атакуват здравето, са подтип на вируса Н3N2, който носи гени на вируса Н1N1, предизвикал пандемия през 2009 г., и мутиралият вирус на подтипа Н1N1.
"H3N2 е комбинация между птичи грип и човешките грипни вируси - обяснява д-р Михайлов. - Свързват го с последната голяма пандемия през 1968 г., по-точно щамът се определя като A/H3N2. Твърди се,че този вирус е причинил смъртта на около 800 000 души, като в Германия са починали 30 хиляди души.

Но прецизна проверка в епидемиологичните центрове по-късно доказва, че от грип през този период са починали 500 души. Изводът е, че хората трябва да си мислят, че ни чака страшна смъртоносна епидемия, като правят асоциация с 1968 г.
Плашат хората, за да си продадат медикаментите
През 2009 г. нямаше трагедия, просто производителите на ваксини прибраха 8 милиарда долара печалба. Заради далавери падна и здравният ни министър."
Лекарят е категоричен, че хомеопатията не вреди, а е ефикасна за профилактика и лечение срещу грип.
Според него много от широко рекламираните препарати при грипни симптоми съдържат парацетамол, който е токсичен за бъбреците и черния дроб. Не трябва да се превишава дозата от 4 г дневно на този медикамент, защото границата лечебна - токсична (дори смъртоносна) доза особено при деца е много тясна.
Препоръчителните хомеопатични средства, на които можем да се доверим, са
екстракт от черен дроб на берберска патица,
обработен хомеопатично, и комплексните препарати като Influcid, Gripp Heel, Paragrippe, Engystol.
Огромна роля играе отслабването на имунната система за "лепването" на вируси. Стресът, преумората, недостигът на светлина, неправилното хранене сриват имунитета.
За да го укрепим, е добре:
l Поне един час на ден да се разхождаме на открито заради дневната светлина.
l Да спим достатъчно.
l Здравословно да се храним, което ще рече ежедневно да приемаме половин кг пресни плодове и зеленчуци, включително прясно изцедени сокове. Най-полезен е от моркови, но са важни и соковете от цитрусови плодове - портокали, мандарини, грейпфрути. Добре е да се знае, че хората, които се лекуват със сериозни медикаменти, трябва да избягват грейпфрут.
l Закаляване.
l Да се приема клеева тинктура, и то системно до пролетта, включително и през месец март(виж карето на 17 стр.). От години въпрос на дискусия е дали високата температура е полезна или опасна при вирусно заболяване. Д-р Михайлов обяснява, че тя е важен фактор за укрепване на имунитета и изобщо не вреди, дори помага на организма по-лесно да се пребори с вируса. "С хипертермия лекуват дори рак - казва той. - При деца
реактивността е по-изразена
и границата, от която може да се започне със свалянето на температура, е 40 градуса, а при възрастни - 39,5 градуса.
Това е според американския стандарт, европейският е с 0,5 градуса надолу, така че допустимата норма е до 39,5 градуса за деца и 39 градуса за възрастни."
Д-р Михайлов цитира и становище на д-р Мангъров от Инфекциозна болница: "Родителите се страхуват децата им да не направят гърч, а не знаят, че ако са склонни, ще го получат и при 37,5 градуса. Не е нужно температурата да се качи над 39 градуса. За щастие това са действително редки случаи. Само 10 процента от децата имат склонност да правят фибрилни гърчове. Останалите и при 40 градуса няма да направят гърч. Ако обаче детето е от тези 10 процента, ще направи гърч, независимо какво ще предприеме майката. Гърчът не е в пряка зависимост от градусите на температурата, а е въпрос на индивидуално предразположение.
От гърч не се умира. Колкото и страховито да изглежда секването на дъха,
то преминава
Достатъчно е майката да запази спокойствие, да вземе детето така, че главата му да е отметната назад. Тогава езикът естествено освобождава дихателните пътища. Грешка е, ако в устата му се бърка, езикът се изтегля или се правят каквито и да са други опити за оказване на помощ."
Относно това дали тези, които са се ваксинирали по-рано срещу грип, няма да се разболеят, или по-леко ще прекарат вируса, д-р Михайлов се съмнява, че това е така. Но здравният консултант Ангел Кунчев твърди, че наистина ще прекарат по-леко болестта. Главният епидемиолог даде пресконференция за грипната обстановка в страната, на която изрази пристрастие към ваксините.
"Грипната ваксина е много далеч от перфектността, но тя е единственият механизъм за предпазване, с който разполагаме. Преди да е имунизиран човек, шансът да развие грип, е 62%. Хората, които са ваксинирани, са около 3%", каза д-р Кунчев.

 

Червената боровинка и клеевата тинктура гонят вируса

Има простички правила и церове, на които можем да се доверим и да пропуснем сезонните болести, както и да спестим пари за скъпи лекарства, които помагат на едно, но увреждат друго в организма.


Сънят и офиката укрепват имунната система
Единствено по време на сън се стимулира хормонът на растежа, важен за децата, а при възрастните той възстановява и укрепва имунната им система. Движението е задължително, защото така се раздвижва лимфата, тялото се чисти от шлаки и се подобрява притокът на кислород в организма.
Плодовете на офиката (калина) също се грижат за имунитета. Могат да се комбинират с липов или с бъзов цвят, като се пият, тъй като нагарчат. От тях се прави и сироп - към 1 кг сухи плодове се добавят 1 кг захар и 100 г вода. След като захарта се разтвори, се прецежда и със сиропа може да се подслаждат билкови чайове. Комбинацията е добър щит срещу вируси.


Бъзовият цвят е антиоксидант
Сиропът от плодовете на бъз укрепва имунната система. А листата на растението имат лечебен ефект при пневмония, защита са и при усложнения от грип. Бъзовият цвят е източник на селен и е основен антиоксидант заедно с витамините А, С, Е. При комбинацията му с липа действа потогонно и сваля температурата на болния. В половин литър вода се добавят по една супена лъжица бъзов цвят и липа и се прави запарка за 10 минути. При простуда, мускулни болки, както и висока температура се пият няколко чаши от отварата. Антиоксидантно действие имат и прясно изцедените сокове и сушената мента. С подобни свойства са още мащерката, риганът, жълтият кантарион.
20-30 капки клеева тинктура са достатъчни на ден
Клеевата тинктура е най-добрият имуномодулатор за деца. 30 г клей се нарязват и разтварят в 100 г 90-95-процентов спирт и след 7 дни настойката е готова за приемане. За профилактика на възрастен са достатъчни 20-30 капки веднъж на ден, но ако е заобиколен с болни хора, може да пие и три пъти на ден по 20-30 капки. За хрема се смесват 5 капки клеева тинктура в 10 мл физиологичен разтвор и във всяка ноздра се капват по 3-4 капки. Може да се използва и разтвор от 1 ч. л. морска сол, разтворена в чаша с хладка вода. В 10 мл се прибавя същото количество клеева тинктура.


Червената боровинка пази от грип
Профилактичните и лечебни качества на червената боровинка се дължат на съдържащото се в плода й голямо количество витамини, особено витамин Е, както и витамин С, минерали, микроелементи, желязо, дъбилни вещества и флавоноиди, мастните киселини омега-3 и омега-6. 30 г червени боровинки се слагат в 0,5 л вода, докато половината течност изври. Добавя се една с. л. мед и се пие три пъти дневно по една чаша топъл чай след хранене.
В цитрусите има по-малко витамин С от шипките
3 с.л. натрошени шипки се запарват в 1 л вода за около половин-един час. Отварата се прецежда и пие през деня без ограничения на количеството. Може да се приготви и шипково вино като към 200 г шипки се добавят чаша захар и 3 л вода. След като престои 3-4 дни на топло, се получава ферментирала безалкохолна напитка, богата на витамин С.


Камфорът сваля температурата
Гърдите и гърбът се обтриват с камфоров спирт или с мехлем, в който се съдържа камфор. Болният добре се завива, за да се стимулира потенето. Ако е над 12 г., може да му се дадат и 1-2 аспирина, но през интервал от време. Добре е да се знае, че при температура над 38 градуса се образуват 20 пъти повече левкоцити, които атакуват причинителя на заболяването. Така че противотемпературните медикаменти удължават лечението с около 30 процента.
Джинджифилът помага при болки в гърлото и кашлица
Ако растението е прясно, може да се сдъвче коренът му, а ако е на прах - да се добави в чая. Сокът от моркови, подходящ и за бебета над 2-3 месеца, е богат на витамини от група В, съдържа и каротин, който се превръща във витамин А в тялото. Здравето изисква и стомашно-чревният тракт да работи добре, за което се грижат млечнокиселите бактерии в киселото мляко. Добре действат и еднодневните прочиствания на стомаха, чрез които се изхвърлят и токсините. Това става, като се приемат само плодове, сварен ориз, 2 л вода и чай.
Витамин D3 също действа укрепващо на организма, но хапването на риба, мляко, черен дроб, яйца, в които се съдържа, не са достатъчни за набавянето му. Затова е добре да се приема вигантол (по две капки на ден).

 

Иглотерапията скъсява лечението с 2 дни

В борбата с опасните вируси се включва и традиционната китайска медицина. Иглотерапията скъсява лечението на вирусите с 2 дни.
"Най-важното при грип е да се засили имунитета на организма. Акупунктурата, заедно с друго лечение показва много добри показатели сред пациентите и скъсява болестта с 2 дни. Средно боледуването от грип трае около 5 дни, но с добавянето на акупунктура броят им намалява до 3 дни", казва иглотерапевтът д-р Емил Илиев.
Най-важното, на което трябва да се обърне внимание в грипна епидемия, е имунната система. Д-р Илиев съветва хората с по-слаб имунитет да се подложат на акупунктура, за да не се заразят с вирус. "С иглотерапията се третират определени точки от тялото и ухото, които влияят на имунитета. За подсилване на организма се използват имуномодулиращи точки едновременно на ушната мида и на тялото", обяснява иглотерапевтът.