Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато преди 3 месеца "168 часа" предупреди на базата на недвусмислени вътрешни документи, че има проблем със самоубийствата в армията, военното министерство отрече и неадекватно за времето, в което живеем, дори скри тези нещастни случаи.
Днес проблемът не може да бъде скрит, защото е твърде очевиден... Само за седмица в София и в Пловдив двама мъже избиха до крак семействата си и сложиха край на живота си.
Какво е общото между стрелците?
И в двата случая спусъка на пистолета дърпат военни (единият пенсиониран). И двамата убийци са инженери, работели за бойната авиация. И двамата са се изправили пред остър проблем. А неспособността да го решат, ги е лишила тотално от чувство за смисъл.
Така са посегнали към законното оръжие, което символизира връзката им с армията. А финалът на историята е на некролозите и на първите страници на вестниците...
Тези два трагични инцидента, при които загиват абсолютно невинни хора, включително двама младежи с психични проблеми, но и две нормални момчета на по 3 и 9 години, са показателни за по-сложното адаптиране на военните в т. нар. от тях "цивилен свят".
Показателни са за това как, свикнали на солидарност и на подкрепа в своите затворени общества, хората под пагон често се оказват ранимо уязвими и затруднени да се справят в тежки ситуации в реалния свят.
Традиционно разчитащи на колектива, дори и на взаимоспомагателни каси, много от тях развиват инфантилни нагласи и очаквания, че някой трябва да ги спаси, когато са се провалили, поели за първи път предприемачески риск като индивидуалисти.
Подобни са изпитанията, пред които са били изправени и военният Савов от София, и колегата му Тепавичаров от Пловдив. Първият се сблъсква с много остра социална ситуация, а вторият с финансов проблем, който обаче със сигурност има много решения.
Особено драматичното в двата случая е, че двамата избиват целите си семейства - символика, в която психологът от МВР Росен Йорданов много точно видя акт на премахване на целите поколения и перспектива и за двамата отчаяни мъже.
След двете семейни трагедии от центъра за психично здраве и превенция на Военномедицинска академия предложиха периодични изследвания на военните. Това може и да ограничи самоубийствата в армията.
Никой обаче не помисли още колко бъдещи инциденти ни очакват с твърде либерализирания от миналата година Закон за носене и притежаване на оръжие, от който бе премахнато психологическото изследване за кандидатите.
Днес те получават бележка, че са годни да имат пищов след устен отговор на няколко въпроса и дори без проверка дали се водят на отчет в психодиспансерите.
На фона на все по-трудния живот, силното отчаяние в обществото и липсата на контрол и грижи за психично болните хора това е сигурна предпоставка за драматични масови инциденти с оръжие.