Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източната музика набира фенове в цял свят, които се учат на уникалните танци, станали запазена марка на този стил.
Корейските хитове и сериали стават все по-популярни и в България. В интернет пространството се разпространяват видеоклипове самоучители за K-pop танци, но по-запалените фенове могат да заучат движенията и на място в танцово студио в София.
Кейпоп манията завладя и световни спортни величия
Субкултурата не подмина и българската легенда Йордан Йовчев. Спортистът направи изпълнения на халки и успоредка на галавечер в Мексико в края на 2012 г. След края на спектакъла заедно с румънския гимнастик Мариан Драгулеску и останалите участници заподскачаха на най-известната песен за 2012 г. - Gangnam Style на PSY.
Подвластни на "конския танц" на Псай станаха и бразилският футболист Кристиано Роналдо, както и някои пилоти и членове на екипите на Формула 1 на пистата "Йонам"в Корея.
Кейпопът си затвърди място в световните музикални класации,
след като южнокорейският рапър PSY направи бум със своя хит Gangnam style. Стана толкова популярен, че влезе в "Рекордите на Гинес" за най-гледан видеоклип в YouTube с 2,7 милиона гледания.
Сингълът описва животa в модерния и богат квартал Гангнам в Сеул. Текстът описва "плавния" преход, от изисканото поведение на жителите през деня към разкрепостения им живот през нощта. Най-запомнящ се е отличаващият се танц на PSY, наподобяващ яздене.
Рекордьорът PSY не е единственият азиатец с фенове у нас
Сред най-популярните групи и изпълнители са Super Junior, SHINEE, 2pm, Big Bang, MBLAQ/Rain, G-Dragon, SE7EN, показа класация, създадена от фенове във форумите.
Желаещите да вникнат напълно в културата на K-pop могат да посещават и уроци по танци. Основната им аудитория са хора между 12 и 30 години, но по кейпоп ритмите се увличат и деца на 7-8 години, както и възрастни на 50 г.
"На пръв поглед танците са съвкупност от несъвместими жанрове. Изисква се голяма смелост, за да съчетаеш елементи от индийски и испански танци с хип-хоп, а към това да добавиш и Джаз или Стрийт стайл. Точно този новаторски поглед впечатлява хората", казва Елина Топалска, една от основателките на танцово студио "Софистик".
Елина за първи път се сблъсква с корейската култура през 2010 г. в Мумбай, Индия, и решава да поднесе нестандартното кейпоп течение в България.
"Бяхме единствените участници от Европа и трябваше да представим културата ни на MOOD Indigo Worldfest - Азиатски младежки фестивал за изкуства. Тогава за първи път научихме за актуалната, в цяла Азия, K-pop култура.
Оказа се, че корейският поп набира голяма популярност и в другите части на земното кълбо. Върнахме се в София и представихме този стил с танцов курс за аматьори в K-pop", разказва Елина.
Организирането на фен
срещи и състезания по
кейпоп танци увеличават интереса на българите към азиатската мода
Според Елина хората харесват този стил, защото имат нужда от нещо ново.
"Кейпоп културата предлага различно и вълнуващо преживяване от Далечния изток. Предлагат нов поглед върху вече до болка позната европейска и американска поп култура. Специфичният азиатски привкус на музика, танци, сериали и филми, правят корейската култура атрактивна за хората. Представят нов свят, изпълнен с разнообразие", казва още Топалска.
Корейската мода се усети и в телевизионния ефир, където се излъчиха едни от най-популярните сериали. По БНТ се излъчи "Паста" през 2011г. Би Ти Ви включи в ефира си "Ирис", а "Диема фемили" заложи на "Хиляди пъти любов".

J-pop, J-hiphop и J-rock си печелят български фенове

 J-pop е абревиатура на другия източен стил, който е част от източната вълна в България. Японските поп групи и изпълнители си печелят фенове с нестандартен външен вид и уникално сценично поведение и актьорски талант.
През 2000 г. японската музика се повлиява изключително много от аренби и хип - хоп течението. Тогава възникват така наречените J-hiphop или J-rock групи.
Сред най-известните джейпоп групи е KAT-TUN. Музиката им е микс от поп - рок и рап звучене. Сред харесваните са и Capsule, Cute, Kalafina, Perfume и много други.