Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Офисът на Димитър Ковачев-Фънки гъмжи от всевъзможни предмети. В работната му среда струи еклектика, къде умишлена, къде случайна.
ВИП съквартирантът притежава внушителна колекция от преспапиета, която е в остър визуален конфликт с китарите, подпряни на съседния ъгъл в стаята, или с шапките, обсипали цяла стена. Сред предметите му ясно се забелязва и сблъсък на религии с християнски символи, закачени върху череп на крава и будистки елементи. А влизайки в офиса му, няма как да не забележиш демаркационната линия на тавана - изобразен дракон, с който таванът сякаш оживява.
Наскоро Димитър Ковачев се сдоби със старинен часовник на повече от 100 години. Пребори се за него на търг, организиран от неговия приятел-депутата Пламен Тачев, срещу 11 000 лв., който беше отразен само от "168 часа". По принцип не колекционира часовници или чак толкова ценни и стари вещи, но купува антиката на Наполеон, от една страна, заради каузата, а от друга, защото е част от историята.
"Часовникът стои в мъжката ми стая вкъщи, която е само аз мен. Там имам личен телевизор, легло само за мен и разни мъжки работи. Не колекционирам часовници, но този адски ме изкефи и се връзва идеално с интериора на кабинета ми.
Харесвам готини неща, обичам много и ментета В тях има нещо истинско. Купуваш си ги, защото носят спомен, а не защото струват 50 хил. лв.", обяснява музикантът.
Сам казва, че е на път да се зарие с боклуци, но ако се отърве от тях, ще му липсват.
"Може би се превръщам в съвременния Плюшкин и развивам страст към вехтошарството. Някой ден ще бия шута на голяма част от идиотщините, но засега не бих изхвърлил нищо", прогнозира Димитър.
Фънки не харесва така наречените "сноубоус", но има цяла селекция, не носи шапки, но пази старателно около 100, изложени на работното му място. Единствената колекция, която си харесва, е свързана професионално с него и това са китарите му.
"Страстта ми по колекционерството се отключи изведнъж
Започнах да събирам шапки, но взе, че ми омръзна. Тогава в мен се пробуди интерес докъде може да стигнат кичът и простотията и се оказа, че се стига много надолу. Не съм кой знае какъв колекционер, защото събирам глупости, но обичам да ми е шарено", казва Фънки.
С голяма част от религиозните елементи не се сдобива сам, подаряват му ги приятели.
"Малките статуи на Буда са големи смешки. Донесе ми ги един приятел, който каза: "Копеле, видях тези глупави Буди и искам да ти ги подаря." Аз, естествено, му казах, че не ги искам, но той отсече: "Не, копеле, те трябва да са при теб. А повечето от кръстовете са ми спомен от приятели. Огърлицата с топчетата ми е подарък от Амебата, който ми я донесе от Хаваите. Имам огърлици с кръстове от Кръстова гора и Созопол, които сам съм си купувал. А онази идиотска бутилка със саке ми е подарък от Шеката, който е при Дениз.
Старая се да пазя неща, които ми носят спомени
за приятели", спомня си Фънки.
Офисът му събира много спомени и шеговити подаръци. Огромно впечатление правят две по-различни картини с послание специално за Фънки. На едната е изобразен Фънки точно в центъра на мъдростта на Атинската школа.
"Сред мъдреците се мъдря и аз там някъде. Един приятел ми я подари с шеговитото послание: "Самовлюбен глупак", смее се Ковачев.
Другото впечатляващо платно е червена ретро кола, на чийто номер стои надписът "Фънки". Тя му е подарък от Мишо и Кристиян от "Нова генерация" за рождения ден. Въпреки че не е суеверен,
вярва, че слоновете носят късмет
Има три закачени на стената над вратата и една дърворезба, закачена на бюрото.
"Дълго време бюрото ми беше просто гола дъска. Подмятах този слон дъгло време на горе-на долу и в един момент ми светна, че е точно за това място. Подарък ми е от моя приятел Гешев, с когото свирим заедно в "Черно фередже", казва Фънки.

Преспапиетата са убийствен кич

Всички приятели на участника от "ВИП брадър" знаят, че колекционира преспапиета и му ги носят от всички краища на света, като пътуват. Единственото му условие към приятелите е да подаряват по-малки сувенири, за да не се чуди къде да ги слага след това.
Сред колекцията му се отличават наи-различни и оригинални "сноубоус". Забелязват се фигурки, изобразяващи от акт на френска любов до френски кекс, и върху всички тях закачливо вали сняг, когато ги разклатиш.
"Изключително странно е, че ги събирам, те са убийствен кич. Като ги гледам и се замисля: "Кой болен мозък се занимава да прави такива неща?" Има феноменални фигурки, заключени в стъклена топка. Като ги гледаш, ти иде не просто да повърнеш, а да се самоубиеш.

 

Събира шапки с история

Фънки започва колекционерката си страст с шапки. Те стоят гордо на стена в офиса му. Странното е, че Димитър Ковачев никога не е обичал да носи шапки, но притежава внушително количество от тях.
"Когато започнах да ги колекционирам, събирах всичко. По-късно започнах да отсявам само тези, които истински ме интересуват. В момента събирам само шапки с история.
"Мои приятели, които са били в Намибия или друга страна, ми донасят спомен от там, който е свързан със същността им по някакъв начин.
Но съм ги предупредил да не ми носят шапки от местния футболен отбор, нито някоя рекламна идиотщина. Скоро ще добавя в колекцията си и шапка, каквато се носи от италианските гондолиери. Имам и малоумна ушанка, която ми е пак от Амебата. Една голяма част от шапките ми са от него", разказва Димитър.
Колекцията му е в доста намалял вид, защото голяма част от нея е подарил, друга е изхвърлил.
"Ще разкарам още една голяма част от тях, особено рекламните шапки. Искам да останат само тези с хубав спомен като шапката от Мачу Пикчу, която ми подари Амебата, или розовата, донесена от Сингапур", прави планове Фънки.

 

Не е важна стойността на китарите, а че са наистина хубави инструменти

Фънки притежава впечатляваща колекция от китари, с които обмисля някой ден да направи изложба. Всеки инструмент, който притежава, има свой собствен характер. А една от тях е с по-специален сантимент. Изложена самостоятелно, близо до безценната колекция от шапки, стои стара китара с автографите на "Блус брадърс".
"Оставиха подписите си върху тази стара китара, когато правихме концерта им в Бъргас. Адски много се кефя. Бяха великолепни времена. Пазим снимки и автографи от всички артисти, които са били у нас", казва гордо музикантът.
Не обича да говори за стойността на китарите, но признава, че притежава и по-скъпи екземпляри.
"Първата по-скъпа китара, с която исках да се сдобия, се нарича "Форндент". Купих си този скъп и професионален инструмент, но не го държа в офиса. Китарата е четириструнна, а аз отдавна свиря само на петструнни и рядко пипам други. А и тя е профилирана повече за поп и джаз. Колекцията ми е събирана капка по капка и не е важно колко струват, а че са наистина хубави инструменти. Китарите са част от моите ръце и ще продължавам да ги събирам и да свиря на тях", казва Фънки.
Сред по-впечатляващите на вид е и китара във формата на автомат, която изстрелва ракети за по-голямо шоу. Тя е поръчана специално за "Черно фередже".