Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вътрешно разследване във ВСУ "Любен Каравелов" трябва да установи взема ли доц. Веселин Кънчев подкупи, за да дава изпити на студентите си. Преди седмица преподавателят беше тайно записан как взема 70 лв. от репортер на вестника, като обеща срещу още 30 лв. да даде задачите на предстоящ изпит.
"Работата му не е прекратена и няма да бъде уволнен до доказване на вина от вътрешната комисията", увери ректорът на ВСУ "Любен Каравелов" доц. д-р инж. Георги Годинячки. За разрешаване на случая ще бъде направено и официално проучване сред студентите за учебното заведение.
За целта ще бъде изготвена анонимна анкета, в която бъдещите инженери ще могат да потвърдят или отрекат нелегалните дейности на доц. Кънчев. Под внимание ще бъде взет и аудиозаписът на разговора между доц. Кънчев и репортера, предоставен от "168 часа" на комисията на университета.
Преподавателят беше разкрит от репортер под прикрите на "168 часа",
след като вестникът получи неофициален сигнал за подкупния математик. Доцентът пое ангажимент да уреди изпит по диференциални уравнения и математическа статистика срещу 100 лв. на журналиста, представил се за негов стуеднт. Доц. Кънчев взе веднага 70 лв., с уговорката да му бъдат платени още 30 лв., когато разбере какви ще бъдат конкретните задачи за изпита. Като допълнителен бонус доц. Кънчев обеща, че ще добави точки на теста от него, както и че ще чертае графики, където е нужно, в интерес на "студента".
Доцентът увери многократно, че може да се разчита на него за конкретните задачи.
Целият разговор беше записан и публикуван в предишния брой на "168 часа", както и правото на отговор на доцента. Три дни по-късно той категорично отрече, че е взел пари и многократно повтаряше, че всеки трябва да се подготви за изпита.
Ръководството на университета предприема сериозно разследване по случая. Една от задачите, възложена от инж. Годинячки, е официално проучване и допитване сред студентите. Ще бъде подготвена и анкета специално за дейността на доц. Кънчев, в която ще фигурират въпроси за вземане и даване на подкуп.
В нея студентите ще трябва анонимно да изкажат мнението си по случая, както казва заместник-председателят на разследващата комисия на строителния ВУЗ доц. д-р инж. Георги Иванов.
"За да бъде изяснена тази ситуация, случаят трябва да се установи по определен начин. Това е само сигнал, но реалната информация биха могли да дадат само студентите. Подходящо е да се направи анонимна анкета, за да се разбере дали на тях са им искани пари и дали са плащали за изпит. Ако въпросите се поставят внимателно, ще се получи картина, която ще изясни ситуацията.
Част от нашата процедура е, ако има такъв случай, той да се разглежда анонимно, за да не изпада студентът в немилост и да има проблеми с ученето", разкрива една от стъпките, които ще се предприемат във вътрешното разследване, инж. Георги Иванов.