Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди дни данъчна служителка се обади по телефона на моя позната, за да й търси сметка как се е осигурявала, като е била бременна през 2004 г.
Като изключим факта, че жената със сигурност се е осигурявала, иначе би имала проблем дори със самото раждане, става въпрос за събитие отпреди 8 години, което най-малкото е покрито с давност.
Знаейки добре тези подробности, моята позната се изуми как се е превърнала в "проблем номер 1" на НАП и директно попита служителката: "А вие, преди да ми се обадите на мен по телефона, позвънихте ли на братя Диневи?"
"Не съм. Кои са тези братя?", учудила се данъчната.
"Ами тези, които продадоха фирмата си със 182 хиляди лева данъчни задължения на Иван Иванов от село Балван", уточнила познатата ми.
"Не съм им звъняла. Не ги познавам", отвърнала служителката.
"Ами като се запознаете и си потърсите парите от тях, тогава ще ми звъните на мен", казала познатата ми и затворила телефона.
Сетих се веднага за този приятен разговор, когато четох последното изследване на НЦИОМ, според което цели 71 на сто от българите заявяват, че биха направили всичко по силите си, за да може децата им да живеят в някоя по-нормална държава.
И една от основните причини за това отчаяние със сигурност се крие в силно дразнещия факт, че 23 години след старта на прехода все още законите и правилата в страната ни важат за обикновените хора и не засягат по никакъв начин една определена прослойка.
Прослойка, за която няма не само данъци, а въобще правосъдие. Прослойка, чиито по-екзотични представители са цитрусовият бос Дон Портокал от Пловдив, Коце Маца в Югозападна България, Къци Маймуната - в Югоизточна, Дънката - в Североизточна, Цар Киро - в Централна, Лунгара - в Северозападна и т.н., и т.н.
Списъкът е твърде дълъг, особено софийската квота...
Недосегаемите често не са хора, които просто не плащат данъци. Това са хора, които крадат ДДС - активно, безнаказано и от години. И ако се направи една проверка кои българи се возят в бентлита, ще се окаже, че поне 70 процента от тях са точно тези герои, за които правилата никога не са били пречка. Нищо че една акция на НАП преди три години пресметна, че незаконно забогатели са едва 30 процента от пътниците в луксозните лимузини.
Може би е време за една нова операция "Бентли". Може би дори не трябва да е някаква кампанийна акция, а предмет на постоянен интерес от страна на данъчни, МВР, прокуратура.
Иначе съвсем скоро никой освен недосегаемите няма да иска да остане в България, а общественото доверие към правораздаването ни ще си остане под критичния минимум.