Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СКЪПО: Цената на синьото гориво у нас е значително по-висока отколкото в останалите страни в Европа.
СКЪПО: Цената на синьото гориво у нас е значително по-висока отколкото в останалите страни в Европа.

До 5 пъти е по-скъп природният газ у нас в сравнение с международните цени, твърдят енергийни експерти.
В същото време за първи път от почти две години държавният газов монополист "Булгаргаз" предложи макар и минимално намаление от 0,67% на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината. С него потребителите ще плащат 4,89 лв. по-малко на хиляда куб. м от октомври спрямо сега действащата цена. Така очакванията, че при двете увеличения от април насам, обосновани с несъстоялата се отстъпка от 11 %, сега когато тя вече е налице, цената ще падне с малко повече, не се оправдаха.
Според предложението на компанията природният газ може да струва 728,34 лв. без ДДС на хиляда куб. м. От съобщение на "Булгаргаз", което беше публикувано миналата седмица, става ясно, че предложената цена отчита договореното с руската "Газпром" намаление на доставните цени на природния газ. Цената обаче не включва недовзетите от "Булгаргаз" приходи от предходни периоди. Вероятно точно затова
намалението е толкова минимално,
въпреки че договорената отстъпка беше за 11,1%. Тя трябваше да влезе в сила още през третото тримесечие, но тогава вместо намаление отново имаше увеличение от 4,88 на сто. 
"От "Булгаргаз" никъде не показват официален документ за тези загуби. На практика у нас стойността на природния газ с ДДС за краен потребител излиза 600 долара за 1000 куб. м. По този начин от 2006 г. насам, когато тогавашният министър Овчаров подписа договорите, посредниците са прибрали над 2,5 млрд. долара", споделя пред "168 часа" Огнян Винаров, наблюдател към ДКЕВР от БТТП.
"Никъде няма подобни цени.
В САЩ цената спадна
от 100 долара на 77 долара за 1000 куб. м газ
Турция купува синьото гориво за 280 долара за 1000 куб. м, а за Германия същото количество струва 330 долара. Най-скъп газ плащат в Италия - 380-400 долара за 1000 куб. м за краен потребител, а в самата Русия цената е 120 долара", допълни още той.
"Природният газ в България е 4 пъти по-скъп от този в САЩ", заяви в телевизионно интервю и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик преди седмица. Той обясни, че американците за 1000 кубически метра природен газ плащат 100 долара, а българите - 500. "Аз призовавам да има пълна прозрачност, за да знаят българите за какво точно отиват парите им. За съжаление обаче споразуменията бяха тайна и се подписваха при затворени врати", каза Уорлик.
"Не познавам детайлите между "Газпром" и Европейската комисия, както и отношенията между "Газпром" и България, но смятам, че както американските компании, така и те трябва да работят по открит начин", допълни Уорлик.
Подобна картина очертаха и представителите на Движение за енергийна независимост (ДЕН), които дадоха пресконференция, касаеща газовата политика на България, проектът "Южен поток" и референдума за АЕЦ "Белене".
"Фактически
ние обслужваме финансовите интереси на "Газпром" и Русия за сметка на благосъстоянието на българските граждани
Цената на газа у нас е една от най-високите в Европа. Плащаме с 30-40% повече от западноевропейските партньори на руската компания и около 5 пъти повече, отколкото е цената в САЩ, която падна рекордно заради добива на шистов газ", категоричен е Димитър Иванов от ДЕН пред "168 часа".
"Що се отнася до намалението от 11%, то е опит за замазване на очите, защото най-вероятно се касае за някаква нетърговска отстъпка, която има за цел да реши проблеми с дълговете на "Булгаргаз". Затова говори и фактът, че поисканото от "Булгаргаз" поевтиняване с 0,67% с нищо няма да повлияе на вътрешния пазар", каза още той.
Колкото до "Южен поток", според Движението за енергийна независимост
проектът може да се окаже крайно губещ за България
"Южен поток" е крайно несигурен, като поставя България в крайно неизгодно положение, заради огромните промени в количеството газ, което ще се лансира. Първоначално в проекта е била зададена цифрата от 30 млрд. куб. метра природен газ, след което тази цифра е скочила до 63 млрд. "Южен поток" ще бъде просто една транзитна тръба, която ще снабдява Западна Европа с газ, тя няма за цел директно да обслужва нуждите на България", алармират организаторите. По този въпрос бившият ресорен министър Трайчо Трайков коментира, че отстъпката в цената на природния газ, която България получи от "Газпром", е
приблизително равна
на пропуснатите приходи
от проекта "Южен поток"
По думите му причината е, че няма да се реализира първоначалната българска идея една от двете тръби до първата компресорна станция на бъдещия газопровод да се изгражда и оперира от "Булгартрансгаз".
В края на август България и Русия подписаха три споразумения, едно от които беше обещаната отстъпка да влезе в сила най-късно до 15 ноември. Тогава стана ясно, че всъщност тя може и да не е 11%, защото зависи от количествата газ, които "Булгаргаз" ще купи. В същото време отстъпката зависи и от това България да вземе окончателно инвестиционно решение за участието си в проекта "Южен поток". В същото време трябва да се отчете и лошото финансово състояние на "Булгаргаз", която отчете загуба от над 141 млн. лв. за първите шест месеца на годината. Една от основните причини за това са огромните дългове на "Топлофикация - София" и още няколко по-малки предприятия към газовата компания. Така предложеното намаление в цената на газ идва, без да има окончателна договореност, което на практика ангажира страната ни да спази поетите ангажименти по отношение на "Южен поток". От това зависи и
при какви условия
ще бъде подписан
новият газов договор
за доставките на газ от 2013 г. Последната дума за цената на природния газ все пак има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Колкото и да е то, едва ли може да компенсира увеличението на цената на природния газ от началото на 2011 г. с над 30%. То беше най-значително през второто тримесечие на 2012 г., когато от "Булгаргаз" поискаха поскъпване с близо 27%, но енергийният регулатор определи то да бъде 12,7%. Тогава редица предприятия, чиято основна суровина е природният газ, заплашиха, че ще бъдат принудени да преустановят работата си.

 

Одобрен е строежът
на интерконекторна
връзка с Турция

Правителството е дало съгласие за изграждането на интерконекторна връзка с Турция.
Тази новина сподели бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Васил Филипов на пресконференцията на Движението за енергийна независимост. По неговите думи правителството вече е дало своето съгласие, като е подписало още миналия месец споразумение с частната турска компания "Сет газ" за изграждането на тръба с капацитет 5 - 6 млрд. кубика. Подписани са протоколи за намерения и фирмата, която ще реализира проекта, се ползва с подкрепата, както на турското правителство, така и на САЩ. За разлика от "Южен поток", този проект ще има за цел единствено обслужването на нуждите на България, като средствата за финансирането му вече са напълно осигурени", допълни Филипов.
ПОЗИЦИЯ: Изграждането на интерконекторна връзка ще помогне за енергийната ни независимост, смятат експертите от ДЕН.
ПОЗИЦИЯ: Изграждането на интерконекторна връзка ще помогне за енергийната ни независимост, смятат експертите от ДЕН.