Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българската православна църква трябва незабавно да защити палавите девойки от Pussy Riot, които бяха осъдени от режима на Владимир Путин на 2 години трудов лагер.
Провинението им е, че опитали да изпеят нещо от амвона на възстановената черква "Христос Спасител" на Червения площад.
Това нещо е иронична молитва до Богородица против Владимир Путин.
Тази присъда нанася зловещ удар по православието, превръща традиционната ни религия в част от тираничен режим. Впрочем нищо християнско, нито православно има в това да напъхаш в затвора хора, които протестират срещу режима. Това е диктатура, а артистичният акт в амвона може и да не е най-красивият, но това е тяхно човешко право - да протестират и да изказват различни мнения.
Мълчанието на църквата, мълчаливото одобрение, което се усеща, превръща църквата в съучастник в непристоен акт. И няма нищо общо с християнското милосърдие.
Държа да заявя,че аз самият съм православен, децата ми също и понякога съм склонен към православен фундаментализъм по теми като абортите и задължителното религиозно образование.
Но аз не мога, колкото и да се опитвам, да открия нещо скверно в действията на Pussy Riot. Даже като гледах в You tube клипа от акцията на момичетата, не открих и хулиганство. В крайна сметка нали и Българският Великден е една политическа акция за българската независимост и свобода.
Затова Българската православна църква трябва да застане на светлата страна редом до Салман Рушди, Пол Маккартни, Стинг и изобщо целия свободен свят и да защити трите момичета. Това е важно за самата църква, която разочарова милиони вярващи в България с изключителната си обвързаност с Държавна сигурност. Това е чудесен повод да покажат, че не са така обвързани и с КГБ.