Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Минаха две седмици от атентата в Бургас и всичко продължава да е много неясно. Няма достоверен извършител, който да е поел отговорност. Самоличността на предполагаемия извършител е неясна. Има някаква глава, която странства по интернет. Няма заловени или заподозрени съучастници. Изобщо пълна мистерия.
Какво е сигурно? Атентатът е бил подготвен добре. Дълго време са били набелязвани целите. Вероятно това е извършено от местен, който всеки ден преминава около летището и знае, че има много израелци, които не са особено добре охранявани. Мъжът, облечен целия в "Адидас", пренася експлозивите. Все още няма потвърждение, че той е самоубиец камикадзе.
Какво е съмнително? Самоубийствен атентат обикновено се прави в името на някаква кауза. Мълчанието на извършителите профанизира тяхната кауза. Те трябваше вече да са направили изявление или да са пуснали видеоклип с послание от камикадзето. Иначе защо да се самоубива, отнемайки живота на напълно невинни и случайни хора?
Атентатът трябва да има цел. Да бъде наказан Израел за нещо. Или да бъде наказана България за нещо. Все още няма огласени цели, а хипотезите са объркани и несигурни. Единственото, което навежда на връзка с "Хизбула", е годишнината от атентат в Аржентина. И предполагаемото отмъщение за убитите ирански ядрени физици.
Другата версия е палестинско отмъщение в неспирната им война, но без да има обявена кауза всички такива версии издишат.
Кому е изгодно? Ситуацията в Близкия изток никога не е била толкова объркана. Сирийският диктатор Башар Асад коли собствения си народ и срещу него върви революция. Въпреки това светът е доста сдържан в осъждането му и не прави нужното той да бъде пометен с военна сила, както се случи на "бясното куче" Кадафи. Защо? Диктатурата на Асад се крепи на т.нар. алауитско малцинство в Сирия. Цялата номенклатура на властта в Дамаск е от представители на това малцинство. Това са хора, изповядващи рядка мистична суфистка версия на шиитския ислям. Това са всъщност нашите казълбаши, каквито има малко у нас и не толкова малко в Турция и Албания. (Бел. авт. - Някои специалисти по ислям смятат, че има разлики между алауитет и нашите казълбаши, но определоно общите неща са повече.) Асад и неговите тарикати (думата тарикат всъщност първоначално означава тайно казълбашко мъжко общество, после е придобила новата си конотация на хитър, оправен човек) са подчинили сунитското мнозинство в Сирия повече от 40 г. Алауните обаче имат подкрепата на живеещите в страната християни, друзи, арменци и други малцинства. Специалистите по сирийските въпроси са убедени, че ако сунитите вземат връх, ще последват репресии за другите малцинства. Както впрочем християните от Ирак бяха прогонени в Сирия след падането на Саддам.
Заради това, че е по същество шиит,
Асад има подкрепата на Иран
Асад крепи движението "Хизбула" - шиитската въоръжена групировка, която контролира Ливан. Това е още едно основание да има подкрепа от Иран. Парадоксалното е, че заради същото има подкрепа и от Израел. Защото "Хизбула" е войнствен, но, общо взето, контролиран и удобен съсед на Израел. Той е лош, но не се знае какво ще дойде след него - диви ислямисти, разпад на Сирия, гражданска война в Ливан...
Асад е подкрепян и от Русия. Заради военноморската база в Тартус
Москва не застава твърдо зад резолюция на Съвета за сигурност, която би позволила международна военна намеса срещу Дамаск. Базата не е точно база, а ремонтен сух док, но Москва вече има 12 съда, включително и 2 подводници. И това е единственото място, където останките от съветския флот могат да пребивават отвъд Босфора. Това гали амбициите на Русия да е световен фактор.
Изненадващо и Китай по свои си причини подкрепя Асад. Против него са само самите сирийци, които той систематично коли. Бунтовниците се ползват с подкрепата на Турция по принцип. Арабската пролет се вдъхновява от турските ислямски "калвинисти", които управляват в Анкара. Партията на Ердоган е пример как може да има идеология и практика, съчетаваща вярата в исляма с демокрация от западен тип и добре работеща пазарна икономика. И в Сирия, и в Египет, и в Алжир желаят да живеят в страна, която
повече прилича на Турция, отколкото на Иран
Но въпреки подкрепата на идеологически близките им бунтовници, Турция се страхува от бърз разпад на Сирия, което би довело до отцепване на нов кюрдски независим район. Той заедно с отцепените от Ирак би дал нов импулс за исканията на самостоятелна кюрдска държава. Съединените щати по правило подкрепят демократичните движения, но също не биха искали нова война с неясни резултати.
И в тая каша цопва бомбата от Бургас, която няма как да не радикализира всички. Израел се настройва срещу Иран, а оттам и срещу режима на Асад. Следователно интерес от бомбата в Бургас имат тези, които искат да падне режимът на Асад - сирийската опозиция, която иска да принуди света да се намеси. И да почне нещо като лека Трета световна война, ако всички ингредиенти на сирийското пюре продължат да са неотстъпчиви.