Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПАРАД: Атлетите от Националния олимпийски комитет на Великобритания дефилират с вдигнатия гордо флаг на Обединеното кралство.
ПАРАД: Атлетите от Националния олимпийски комитет на Великобритания дефилират с вдигнатия гордо флаг на Обединеното кралство.

Режисьорът на церемонията за игрите в Лондон, с която в петък вечерта ще бъде даден старт на 30-ата Олимпиада, Дани Бойл, е бил принуден да съкрати сценария, за да се гарантира, че шоуто ще приключи навреме и публиката ще успее да използва и обществен транспорт.
Орязването ще е с около 30 мин, за да е гарантирано, че края на грандиозния спектакъл ще е между полунощ и 0,30 ч. на 28 август.
"Това е като във всеки друг филм, в който се реже и лепи до последния момент в момент в монтажната", обяснява говорителката на организационния комитет на игрите Джаки Брок-Дойл.
Награденият с "Оскар" ре-жисьор на "Беднякът милионер" режисьор Дани Бойл е направил програма за 27 млн. паунда (42 млн. евро) с участието на повече от 10 000 души. Церемонията, с която започват игрите в Лондон в петък ще бъде на Олимпийския стадион в Източен Лондон и ще бъде представена пред 80 000 души, а над 3 млрд. зрители се очаква да я проследят пред телевизионните си екрани и от това се очаква печалба от около 1 млрд. евро.
За да се намерят 30-те излишни минути, от програмата са отпаднали 3-4 мин. с участието на мотоциклетисти-каскадьори, участието на които е било изтрито от сценария.
"Това е непрекъсната еволюция - твърди Брок-Дойл. - Правят се и други промени в цялостното шоу,
за да се спазят рамките
на времето
Преди десет дни то беше по-дълго, отколкото преди седмица, което пък е по-дълго, отколкото на този етап. Става дума за обмислени промени, а не за механично рязане на парчета."
Британски вестници предадоха крайното недоволство на Бойл от свиването на програмата, но според говорителката на организаторите Дани
като изключителен режисьор трябва да разбере причините
за редуцирането.
За спектакъла, повечето от чиито идеи се пазят в тайна, Бойл е използвал като вдъхновение "Бурята" на Уилям Шекспир. Самият Бойл разкрива, че последователността на откриването ще включва идиличната британска картина в селските райони, пълни със селскостопански животни. На терена на Олимпийския стадион ще излязат 70 овце, 12 коне, 10 пилета и 10 гъски. Краят на церемонията ще бъде отбелязан от бившия бийтълс, а сега рицар на Империята сър Пол Макартни. С това известното около програмата се изчерпва, оставяйки място на фантазията какво още включват общо 3-те часа на спектакъла.
Междувременно МОК натисна англичаните, също искайки от тях съкращаване на церемонията, за да могат атлетите да бъдат по леглата си в приемливо за спортистите време.
Всъщност най-дългата част от програмата е дефилирането на спортистите на очакваните близо 10 500 атлети от 204 национални олимпийски комитета. Това е бил и единият от големите проблеми на Дани Бойл, защото подготвяйки сценарият, никой не е бил в състояние да каже колко точно ще продължи парадът на олимпийците.

 

 

Звън от 23-тонна камбана ще извести началото на надпреварата

Със звън на огромна камбана с размер 3 на 2 метра, тежаща точно 23 тона, ще извести началото на Летните олимпийски игри в Лондон в петък вечерта.
Тя е част от церемонията по откриването на Лятната олимпиада, като изработването на калъпа е започнало още през зимата в “Уайлдчапъл Бел Фоундри”, където проектът е изпълнен по технологиите и със средствата от 1570 г.
В леярната на Уайлдчапъл са били изработени камбаните за “Биг Бен”, както и “Грейт Пол” - камбаната на катедралата “Сейнт Пол”) и “Грейт Питър” в катедралата на Йорк.
Камбаната, която ще е една от големите атракции на откриването на ХХХ Летни Олимпийски игри, ще бъде отлята в Холандия срещу 23 млн. паунда.

 

Градските таксита плашат с блокада

Шофьорите на традиционните лондонски таксита са готови да минат към протест и дори да блокират части от Лондон заради ограниченията, налагани им с олимпийския трафик в английската столица.
Подобно на Москва до 90-те години, но не за партийните лидери там, а за олимпийските състезатели в Лондон са отделени специални трасета. Те са достъпни единствено за рейсовете на организацията на “Лондон 2012”, както и за совалките, които ще превозват журналистите.
Лентите, които са отделениq за да облекчат трафика на Лондонq обаче са забранени за редовите водачи в дните на игрите, но също и за шофьорите на “кебовете”. Нарушаването на тази временна регулация се наказва с 300 паунда.
Таксиметърджиите протестират, тъй като приходите им ще спаднат с около 30 на сто в дните на игрите, а отделно не могат да използват скоростните ленти тогава, когато трябва да превозят пътници до олимпийските обекти.
В Лондон вече имат проблеми с претоварения трафик в града, който започна още миналата седмица с пристигането на първите групи от атлети, готвещи се за ранните стартове в програмата на игрите.

 

МОК продаде  правата на Би Би Си до 2020 г.

Следващите четири олимпиади отново ще бъдат излъчвани от Би Би Си, след като Международният олимпийски комитет (МОК) официално обяви, че е продал правата на англичаните. Сделката покрива зимната надпревара в Сочи (2014), летните игри в Рио де Жанейро (2016), зимните игри в Пьонгчанг (Република Корея, 2018), както и летните игри през 2020 г., домакинът на които ще бъде определен през септември идната година.
Би Би Си притежава правата за излъчването на игрите в свободен ефир от 1960 г. в Рим.

НА СЛЯПО: Носителят на "Оскар" Дани Бойл работи с деца, които ще участват в олимпийския спектакъл, но като режисьор той не е наясно с колко време разполага за сценария.
НА СЛЯПО: Носителят на "Оскар" Дани Бойл работи с деца, които ще участват в олимпийския спектакъл, но като режисьор той не е наясно с колко време разполага за сценария.
ПОДДРЪЖКА: Техници от “Биг Бен” в Лондон почистват една от камбаните на емблематичната лондонска кула с часовника.
ПОДДРЪЖКА: Техници от “Биг Бен” в Лондон почистват една от камбаните на емблематичната лондонска кула с часовника.