Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И БЛИЗНАЦИ: Певците от Ирландия, участвали в "Евровизия" като дуета "Джетуърд" - Джон (вляво) и Едуард Гримс, заедно пренасят факлата с олимпийския огън по улиците на Дъблин, преди щафетата да напусне Република Ирландия и да продължи към Белфаст.
И БЛИЗНАЦИ: Певците от Ирландия, участвали в "Евровизия" като дуета "Джетуърд" - Джон (вляво) и Едуард Гримс, заедно пренасят факлата с олимпийския огън по улиците на Дъблин, преди щафетата да напусне Република Ирландия и да продължи към Белфаст.

Кой ще бъде атлетът или личностите, които ще запалят жертвеника с олимпийския огън на тридесетите летни игри?
Петдесет и един дни преди откриването на "Лондон 2012" букмейкърите в Англия са затрупани от залози.
Във всяка олимпиада името на последния факлоносец е дълбоко пазена тайна, сегашните игри и техните организатори спазват тази традиция.
Най-големият фаворит и състезателят, за чието име са най-високите залози, е петкратният златен медалист в гребането Стив Редгрейв. Споменават се също имената на футболната легенда Дейвид Бекъм, залози се правят дори и срещу името на най-титулувания атлет на средните дистанции Себастиян Коу,

сред възможните предпочитания е дори
на кралица Елизабет II

На 64 години за Стив Редгрейв има залози от 1-2 в букмейкърската къща "Ледброкс" и с 8-13 в другото голямо име в залозите "Уилям Хил". Между 1984 г. и 2000 г. той е спортистът, който има най-много златни отличия от игрите, а от 2001 г. Редгрейв е сред спортните рицари на страната, когато с меча си кралицата го удостоява със званието "сър".
Последните 400 метра преди да лумне огънят и атлетът, който ще носи последната факла, ще бъдат гвоздеят на откриването.
Олимпийският стадион в Лондон с неговите 80 000 места, е подготвен от Дани Бойл,

режисьора, който
спечели "Оскар"

за своя филм "Беднякът милионер". Милиарди хора по света ще гледат изпълненията на различни музиканти и певци, танцьори, които ще забавляват публиката, преди спортисти от

повече от 200 страни да дефилират през стадиона

В самия си край щафетата с олимпийския огън, който ще бъде пренесен в последните дистанции преди стадиона с лодка по Темза, ще бъде и истинският съспенс. Традицията започва през 1936 г. в Берлин и практически има своето продължение 12 години по-късно на "Уембли", когато Джон Марк, английският лекоатлет на 400 м, пренася огъня до котела, за да го запали и открие лятната олимпиада през 1948 г. Всъщност за Марк се знае малко и изглежда точно участието му във финала на церемонията му осигурява достойно място в олимпийската история.
"Сега за Лондон този човек трябва да бъде някой, който със своя собствен начин определя Великобритания и спортните традиции на страната", категоричен е Дик Паунд, един от старшите членове на Международния олимпийски комитет.
Според Дейвид Волешински, водещ историк в темата на олимпийските игри,

всички искат да знаят кой точно ще запали огъня

"Това винаги е много драматичен момент, но въпреки това хората не си спомнят кой точно запали огъня по време на Олимпиадата в Пекин", дава контрааргумент на еуфорията около името на последния факлоносец. Сега щафетата минава през Великобритания, след като олимпийският огън пристигна на Острова на 19 май и до деня на откриването на игрите трябва да бъде пренесен през 12 900 км. Според Себастиян Коу решението все още не е взето, като той като председател на организационния комитет твърдо заявява, че все още вървят обсъждания. Дали обаче Коу просто не допълва играта около големия секрет на тридесетите Летни олимпийски игри?

 

Кралицата ще повтори думите на своя баща

Шестдесет и четири години след като присъства на церемонията по откриването на Летните игри в Лондон през 1948 г., кралица Елизабет II ще повтори думите на своя баща крал Джордж VI, с които се дава началото на най-голямата спортна надпревара в света.
След произнасянето на олимпийската клетва правилата задължават държавният глава единствено да обяви игрите за открити.
Заедно с баща си и останалите членове на кралската фамилия, на 29 юли 1948 г. младата Елизабет присъства на официалната трибуна на стадион "Уембли", докато облеченият в униформата на Кралските ВМС неин баща поздравява участниците и пред 85 000 зрители открива игрите.
Това са първите олимпийски игри, след като заради Втората световна война са пропуснати два цикъла, когато на "Уембли" се събират атлетите след голямата война.
Според правилата на избора за града домакин, Лондон е определен за столицата на летните олимпийски игри през 1944 г., но заради бойните действия домакинството е отменено.
Церемонията на 29 юли продължава 50 минути, правата на чието телевизионно излъчване Би Би Си плаща огромната за времето си сума от 1000 паунда.
Заедно с това директно предаване игрите са покрити от общо 60 часа, показвани по телевизията.

 

Сър Пол Макартни слага края на церемонията

Легендарният член на "Бийтълс" сър Пол Макартни ще бъде този, който ще постави финалните акорди в церемонията по откриването на Летните олимпийски игри на 27 юли.
Това заяви самият певец по време на интервю за британското "Радио Файв", потвърждавайки че ще бъде част от програмата на тържественото откриване на олимпиадата.
Практически Пол Макартни сам разкри своето участие в програмата, но в същото време запази в тайна имената на останалите звезди, изпълненията на които са предвидени в програмата.
Името на британската легенда за първи път се появи в медиите през януари, когато обаче това бе обявено като част от спекулациите около работата на организационния комитет на "Лондон 2012" и подготовката на детайлите за церемонията по откриването на игрите.
Сър Пол е един от общо 15 000 души, които са ангажирани по различни начини в сценария за началото на игрите, както и тези на параолимпийците, които започват състезанията си седмица след края на ХХI олимпиада.

ЦЕНТЪР НА ВНИМАНИЕ: 29 юли 1948 г., Джон Марк е вдигнал факлата с олимпийския огън, събирайки погледите на 85 000 зрители на "Уембли", преди да запали жертвеника.
ЦЕНТЪР НА ВНИМАНИЕ: 29 юли 1948 г., Джон Марк е вдигнал факлата с олимпийския огън, събирайки погледите на 85 000 зрители на "Уембли", преди да запали жертвеника.
ЛЕГЕНДА: Сър Пол Макартни ще отбележи края на церемонията за откриването на Летните олимпийски игри на 27 юли.
ЛЕГЕНДА: Сър Пол Макартни ще отбележи края на церемонията за откриването на Летните олимпийски игри на 27 юли.
ПОЗДРАВ: Крал Джордж VI козирува на събралото се множество на стадион "Уембли", откривайки игрите през лятото на 1948 г.
ПОЗДРАВ: Крал Джордж VI козирува на събралото се множество на стадион "Уембли", откривайки игрите през лятото на 1948 г.