Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРОЙ: 32-годишният Пламен Петков жертва живота си, за да спаси 5-годишно британче.
ГЕРОЙ: 32-годишният Пламен Петков жертва живота си, за да спаси 5-годишно британче.

Пламен Петков загина месец преди да се ожени, разказват пред "168 часа" българи, живеещи в Сътън.
Героят, жертвал преди дни живота си, за да спаси 5-годишно британско момиченце, бил решил да сключи брак с дългогодишната си приятелка това лято.

Двамата били насрочили важното събитие за идния месец,

твърдят наши сънародници, имигрирали в Южна Великобритания.
"168 часа" не успя да се свърже със семейството на Пламен за потвърждение на информацията, тъй като телефоните на близките му бяха оставени на гласова поща.
"Никой от нас не смее да ги притеснява в този труден момент и аз дори не съм звънял все още, за да изкажа съболезнованията си", обясни близък до роднините на жертвалия живота си българин.
Все още няма яснота дали тялото на 32-годишния герой ще бъде репатрирано до България, или погребението ще се състои в Англия, разказват наши сънародници.

Почти цялото семейство на Пламен живее
на Острова

Първи от фамилията още преди двайсетина години имигрира вуйчото, който успява да се установи в южната част на страната и в момента има сервиз за поддръжка на автомобили. Сестрата на Пламен и майка му Антоанета също се преселват във Великобритания. Майката има химическо чистене, където предлага пране и гладене на дрехи.
"Познавахме много добре момчето. Потресени сме. Той беше много свестен. Технически грамотен. Често сме прибягвали до неговите умения и услуги, тъй като работеше като електротехник, но разбираше много и от компютри, както и от коли", обяснява българско семейство от Сътън.
Сънародниците ни добавят, че допреди известно време Пламен е живял заедно с майка си Антоанета, но наскоро се отделил и се преместил заедно с приятелката си.
"Това беше преди по-малко от година, може би последната есен", спомня си деня, в който за първи път е срещнал младата двойка българинът Иван Христов.
Пламен и половинката му изглеждали много близки и когато миналата година се нанесли в новата си квартира на "Уестморланд драйв" в Сътън, съседите веднага помислили, че двойката е семейство от години.
"Преди няколко месеца под прозореца ни паркира микробус, който пренасяше багаж.

Чух българска реч, надникнах и
видях момчето и приятелката му

Тук обаче не е като в България всеки да познава всеки в блока си. Има още няколко български семейства, но за съжаление не познавам всяко от тях", разказва 39-годишният Иван Христов.
Допреди няколко дни нашенецът живеел на метри от дома на Пламен.
"Наехме друг апартамент и в началото на седмицата започнахме да се изнасяме. Пренасях багаж с един приятел, когато запоследно видях приятелката на починалото момче. Тя е симпатична, руса, с очила, кара "Нисан Микра", щрихира половинката на 32-годишния смелчага неговият съсед и се връща в деня на последната си среща с приятелката на Пламен.

Този път симпатичната жена изглеждала различно

Вървяла много бавно, като от едната страна я придържала друга по-възрастна жена.
"Беше или понеделник, или вторник. Още не бяхме разбрали, че човекът, загинал в трагедията край Западен Уитеринг, е българин.

Момичето изглеждаше зле и си помислих,
че нещо е болно

Беше видимо разстроено. Дори казах на приятеля ми, с когото пренасяхме багажа: "Ей, горката жена нещо не е добре. Дано да се оправи бързо." Тогава нямах никаква представа, че се е случила такава драма", връща се няколко дни назад 39-годишният Иван Христов.
Малко след случайната си среща с половинката на Пламен, нашенецът се натъква на няколко англичани.
"Първо ме попитаха дали познавам някое българско семейство. Казах им, че моето е такова, а тук живеят още няколко други. После ме попитаха къде е живял Пламен Петков. Единият мъж беше костюмиран, другите дойдоха след него. От тях разбрах, че момчето е починало, но

не съм любопитствал как е станало това

и какви са те. Може да са били от социалното, от общината или от траурна агенция. Не ми беше удобно да разпитвам. Вечерта приятелят, с когото местихме багажа, ми се обади. Гледал българска телевизия и оттам разбрал, че удавилият се спасител е наш сънародник и всъщност мой съсед", припомня си Иван Христов.
Българинът разказва, че

никой от хората, населяващи сътънската улица, не знае,

че техен съсед приживе е бил героят Пламен Петков.
"Аз също нямаше да разбера, ако не беше станало по случайност. Не съм видял никой да идва и да оставя цветя пред вратата на входа или апартамента, където е живяло момчето. Не искам да плюя Англия, но ми се струва, че тук хората се интересуват много повече от негативните неща като убийства и обири, отколкото от постъпки, които заслужават възхищение", обяснява 39-годишният българин. Местните власти са категорични, че смъртта на храбрия българин е развълнувала жителите в Сътън.
"Хората са много натъжени от смъртта на Пламен.

Той умря като герой

Спомням си деня, в който съобщиха новината за смъртта му. Неговата снимка беше публикувана на първа страница на местните вестници. Жителите на Сътън се гордеят, че такъв смел мъж е бил техен съгражданин", коментираха пред "168 часа" от пресслужбата на общината в Сътън. Засега местните власти не предвиждат да се включат в

кампанията за по-безопасни и
сигурни плажове,

която обяви, че възнамерява да подеме семейството на Пламен Петков.
"Сами разбирате, че в нашия район няма плажове и поради тази причина не сме обмисляли да се включим в подобна инициатива", допълниха от прес офиса на община Сътън.

 

Направете кампания за опасностите на крайбрежието, предлага семейството му

Тъй като семейството на Пламен предпочита да не дава допълнителна лична информация, сведенията за загиналия герой са оскъдни.
32-годишният българин заминава за Острова преди 7 години, където работи като електротехник в британската строителна компания "Вулкан билдинг сървисиз".
Преди дни в медиите изтече новината, че българинът, пожертвал живота си, за да спаси 5-годишното британче, е роден през декември 1979 г. във Враца. Никой от града на Ботев не разпозна храбреца от снимката, а от българското посолство в Лондон коментираха пред "168 часа", че не знаят кой е източникът на тази новина. По-късно БНТ оповести, че родното място на Пламен е Стара Загора. Бивши негови съседки от квартал "Три чучура-север" разказват, че не са разпознали героя от снимката веднага, тъй като семейството му напуснало града преди години. Тогава Пламен бил слабичко и високо момче. От община Стара Загора обмислят да впишат името на Пламен Петков в Почетната книга на града.
Семейството разпространи официално изявление, в което изрази тъгата от загубата си, но уточни, че се гордее неимоверно с храбрата постъпка на сина си. Близките предложиха да се организира кампания, която да предупреждава за опасностите на крайбрежието и да осигурява спасители, предават изявлението им британските медии.

 

Обявиха го за герой

Сайтовете на британските медии са пълни с позитивни коментари за героичната постъпка на нашенеца. И журналисти, и читатели единодушно определят самоотвержената реакция на Пламен като героизъм.
"Ако повече хора бяха като Пламен, светът щеше да е по-различен", коментира читател на "Дейли мейл".
"Какъв човек! Почивай в мир, Пламен. Ти си истински герой", пише посетител на сайта на вестник "Сън".
Повечето от читателите, взели отношение към статиите за Пламен в британскиите медии, са категорични, че родителите на спасеното дете са постъпили безразсъдно, оставяйки 5-годишната си дъщеря сама в опасната вода.
Приятели и колеги на Пламен в Англия определиха постъпката на Пламен като "трагична, но абсолютно типична". Директорът на "Вулкан билдинг сървисиз" Джулиан Крейн описа новината за смъртта на сънародника ни като ужасен шок.
"Фактът, че той загуби живота си в самоотвержена постъпка, спасявайки някой в беда, не ни изненадва изобщо. Това беше толкова типично за него. Неговите действия са отличен пример за това какво е истински героизъм. За нещастие на неговото семейство, приятели и колеги Пламен плати възможно най-високата цена за своята храброст", обясни в официално изявление до всички медии Крейн. Джордж Коули, който е електротехник в компанията, където е работил Пламен, определи нашенеца като като добър работник и приятно момче, което би направило всичко за всеки.
"Неговата смърт е трагедия, но начинът, по който е действал, когато е видял детето в беда, е абсолютно типичен", допълва колегата на Пламен Петков.
"Той обичаше морския бряг. Заедно с приятелката си и група други приятели редовно ходеха там. Той умря като герой", добавя и Поул Монагън.

 

Версия: Получил е сърдечен удар

Случаят няма да бъде разследван

Според разкази на очевидци Пламен Петков бил на разходка край Уест Уитъринг с приятелката си, когато чул викове за помощ на жена, чиято дъщеря била отнесена в морето с надуваемия си пояс. Без да се замисли, той се втурнал да спасява петгодишното дете. Когато доближил пояса, детето се хвърлило в ръцете на Пламен и мъжът се насочил към брега. По средата той предал момичето на англичанка, която също се притекла на помощ. Малко след това на метри от брега, нашенецът потънал във водата, погълнат от мъртвото течение. Хеликоптер на Бърза помощ пристигнал 40 минути след инцидента, но медицинският екип успял единствено да констатира смъртта на младия мъж. Аутопсия в болницата "Сейнт Ричард" в Чичестър установила, че смелчагата е починал вследствие на удавяне.
Говорителят на полицията в Съсекс обясни, че случаят е трагичен инцидент и няма да бъде проверяван допълнително.
Според основната версия за смъртта на Пламен младият мъж е получил сърдечен удар и се е удавил. Гмуркането в студена вода при високи температури на въздуха може да причини сърдечен удар дори ако човекът е млад, здрав и силен, показват последните медицински проучвания. Учените са категорични, че внезапното влизане в студена вода без необходимото време за климатизация, може да доведе до аритмия с летален изход, казват учените.
"Отговорът на тялото при потапяне в студена вода е силен, неконтролируем и може да доведе до удавяне и сърдечни проблеми за секунди. Хората трябва да влизат във водата постепенно и бавно", коментира проф. Майк Типтън от университета в Портсмут.

ПОМОЩ: Хората се опитват да помогнат на българина, докато чакат пристигането на лекарите.
ПОМОЩ: Хората се опитват да помогнат на българина, докато чакат пристигането на лекарите.
ЗАКЪСНЕНИЕ: Хеликоптерът на Бърза помощ пристига 40 мин след инцидента.
ЗАКЪСНЕНИЕ: Хеликоптерът на Бърза помощ пристига 40 мин след инцидента.
ДОМ: Пламен и приятелката му се нанесли в апартамент на улица "Уестморланд" преди няколко месеца.
ДОМ: Пламен и приятелката му се нанесли в апартамент на улица "Уестморланд" преди няколко месеца.