Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕУЛОВИМИ: Социалните служби не могат да проверят достоверността на информацията, вписана в експертните решения, с които многодетните майки кандидатстват за помощи.
НЕУЛОВИМИ: Социалните служби не могат да проверят достоверността на информацията, вписана в експертните решения, с които многодетните майки кандидатстват за помощи.

Уникална схема за присвояване на държавни средства под формата на различни социални помощи и надбавки работи успешно в няколко големи града на страната, научи "168 часа".
Многодетни майки успяват да се сдобият с експертни решения от ТЕЛК, в които децата им са освидетелствани с над 50 на сто увреждания. С тези документи родителите имат право да кандидатстват и получават солидни суми, отпускани им за отглеждане на децата. Веднъж регистрирали синовете и дъщерите си като мними инвалиди,

майките безпроблемно започват да точат хазната и превръщат отрочетата си в машинки за пари

Така умножени по големия брой деца, няколкото помощи и надбавки акумулират стабилен месечен доход в размер на няколко минимални работни заплати.
Схемата работи безотказно в общини като Пловдив, Сливен, Видин, Враца и Плевен, където все по-често приемните на ТЕЛК центровете се пълнят с деца от ромски произход, на които видимо им няма нищо, разказват родители на малчугани с реални здравословни проблеми.
След като бъдат картотекирани с "увреждания", децата стават гарант за редовен допълнителен приход, който трудно може да бъде отнет на семейството. Дори и да забележат разминаванията между вписаните в експертизите увреждания и реалното състояние на детето, работещите в нито една от ангажираните с тези семейства институции нямат компетенцията да проверяват и оспорват верността на документите, издадени от оторизираните медици на ТЕЛК.

Омагьосания кръг затваря Законът за закрила на детето,

според който социалните служби нямат право да предоставят данни за децата с физически проблеми и единствените, които могат да разкриват детайли около болестта и уврежданията им, са техните родители. Така порочният цикъл на злоупотреби със социални помощи и надбавки се затваря, а нарушителите стават неуловими от закона.
Всеки специалист може да разпознае, но не и да каже, че в едно семейство има деца мними инвалиди. Тези фамилии бият на очи с това, че повечето от тях или почти всички малчугани са картотекирани с различно по вид и степен увреждане. Експерти признават, че през последните години броят на децата с трайни физически проблеми в страната постоянно се увеличава, но когато всички синове и дъщери на определена майка са диагностицирани с над 50 на сто степен на увреждане (някои от които още от кърмаческа възраст), няма как да не си задават въпроса дали в тези семейства не става нещо нередно.
Такъв е случаят на 35-годишната Христина Дикова от Враца. По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП)

всичките шест деца на безработната на възраст между 2 и 16 години разполагат с издадени експертни решения на ТЕЛК

според които са с над 50 на сто по вид и степен на уврежданията.
Работещи в системата на социалното подпомагане и образованието са категорични, че подобна статистика е истински прецедент. Според тях дори и някои от децата да имат здравословни проблеми като описаните в експертните решения на ТЕЛК, реално те едва ли са в същата висока степен. Много по-вероятно е тези момчета и момичета да са интелектуално занемарени, отколкото физически увредени, категорични са специалисти. Факт е, че до каквито и изводи да стигат, работещите в ресорните институции са с вързани ръце, тъй като нито учители, нито служители от системата за социално подпомагане имат право да проверяват достоверността на предоставените документи.
Многодетната майка Христина Дикова отказва да коментира каквато и да е тема, свързана с шестте й отрочета или техните здравословни проблеми.

Всеки от наследниците й
е инструктиран да избягва разговори с непознати в отсъствието на майка си

"Не знам нищо, елате, когато мама е тук", затваря набързо новата входна врата от алуминиева дограма една от по-големите дъщери на Христина.
След настояване на репортер на "168 часа" да разбере кога ще се прибере вкъщи майката, отваря друга от наследничките на многодетната майка.
За дете, което е картотекирано от специалистите на ТЕЛК с над 50 на сто увреждания, 14-годишното момиче изглежда повече от добре. Говори спокойно, няма признаци на човек, които има проблеми със слуха, не носи очила, не личи да изпитва затруднения с придвижването или да има проблеми в стойката и демонстрира отлични комуникативни способности. Обяснява, че майка му ще се прибере по-късно и допълва, че редовно посещава училище.
"Най-труден ми е английският", изстрелва мургавата ученичка. На въпрос на "168 часа" дали изпитва затруднение в обучението поради здравословни проблеми, 14-годишната дъщеря на Христина Дикова пояснява, че главоболията, които й създават уроците, се дължат на трудността на учебния материал, а не на физически недъг.
"Ох, не знам. Най-добре елате по-късно", приключва набързо разговора момичето и се скрива в семейния апартамент.
Съседите в квартала отлично познават Христина, известна сред тях като Тина.

Тя е сред заможните обитатели на улицата,

застроена със схлупени къщи, в които живеят предимно ромски фамилии. Дикова, шестте й деца и мъжът й обитават апартамент в единствения "Блок" в района. Жилището е от модерните на улицата - разполага с тераса и лъскава алуминиева дограма. 35-годишната Христина винаги е добре гримирана и накичена с масивен ланец от бяло и жълто злато. Съседите от улицата са любопитни за какво я търсим и дали не сме нови клиенти на цигари.
Разказват, че въпреки че е по майчинство и се грижи за най-малкото си дете, Тина изкарва и допълнителни доходи от различни бизнес дела.
Самата Христина

отказва да коментира как изхранва семейството си

и какви средства получава по линия на различните помощи, които се полагат на семейството заради констатираните от местния ТЕЛК увреждания на децата й. Според АСП 35-годишната майка ползва няколко вида социални помощи и придобивки, които се отпускат според законите на страната.
"Дирекция "Социално подпомагане" - Враца е осигурила правата на семейството съгласно предоставените документи и действащото законодателство в областта на социалното подпомагане. Верността на информацията за вида и степента на уврежданията е обект на медицинската експертиза, което не е от компетентността на Агенцията за социално подпомагане", коментират пред "168 часа" от пресцентъра на АСП.
Социалните са категорични, че щом Христина е предоставила веднъж експертизите от ТЕЛК, никой служител от системата не може да ги оспори и родителката има пълно право да получава полагащите й се според нормативната уредба на страната материални облаги. Христина Дикова ползва следните помощи и надбавки:
- Месечна помощ за дете с трайно увреждане по чл. 7, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца.
- Месечна добавка за дете с трайно увреждане по същия закон.
- Месечна помощ за дете с трайно увреждане до двегодишна възраст.
- Месечни добавки за социална интеграция по Закона за интеграция на хората с увреждания според вида и степента на увреждане на децата, уточняват от пресцентъра на АСП.
Според чл. 7, ал. 4 на Закона за семейни помощи на деца, като родител на дете с трайно увреждане, което пребивава постоянно в страната и не е е дадено за отглеждане в специализирано заведение на пълна държавна издръжка, Христина Дикова има право да получава и двойния размер на месечните помощи за отглеждане на всяко от шестте си деца.
Случаят с 35-годишната многодетна майка от Враца изплува само няколко месеца след грандиозния скандал с ареста на лекари от ТЕЛК в същия град. След сигнал на пациент през юли 2011 г.

бяха арестувани лекарка
от Враца и нейната
сътрудничка, взели 300 лв.,

за да издадат неистинско експертно решение. Заедно с тях тогава полицаите закопчаха и невролог от Мездра, който също е участвал в порочната схема.
Според разследващите тримата служители на ТЕЛК Враца са организирали "Активно функционираща престъпна схема", а свидетели твърдят, че са плащали между 50 и 700 лв. Размерът на исканите суми е варирал в зависимост от процента на увреждане, искан от "клиента".

 

Проверки след арести

Скандалният случай с арестите на трима лекари от ТЕЛК-Враца през лятото на миналата година провокира проверки за цялостната работа на експертната комисия, след като в полицията постъпиха сигнали за хора, платили си да източват хазната чрез пенсии за инвалиди. До публични разкрития по въпроса така и не се стигна, но около арестите на Икономическа полиция изплуваха имената на лекари, изнудвали пациент за пари. При акцията бяха задържани 53-годишната д-р Милена Иванова, член на ТЕЛК-Враца и специалист по вътрешни болести, и техническата й сътрудничка - 51-годишната д-р Мария Христова.
Според свидетелски показания двете лекарки са приели 300 лева за издаване на експертно решение, което по закон би трябвало да е безплатно. По време на същата акция полицаите арестуваха и 53-годишната шефка на неврологичното отделение в Мездра д-р Румелия Миткова, за която се предполагало, че е подсигурявала клиенти на колежките си. От кабинета на ТЕЛК тогава бяха иззети документи по случая и немалка сума пари, а шефовете на местните болници обявиха, че изобличените медици ще бъдат уволнени.

 

Скандали заради подкупи и в Пловдив

Скандали с подкупи и арести тресат някои от големите ТЕЛК-ове в страната през последните години. В началото на миналата година полицията разкри престъпна група в Пловдив. Според разследващите в основата на схемата за издаване на фалшиви експертизи от ТЕЛК срещу заплащане били 37-годишната счетоводителка от Асеновград Милена Ройнова и съпругът й Димитър. Общо шестима бяха задържани по обвинение, че са участвали в престъпна група. Трима от тях бяха лекари - докторите Славка Петкова и Валентин Гарабитов от Пети състав на ТЕЛК-Пловдив и колежката им Костадинка Петлешкова от комисията към Транспортна болница в Града под тепетата.
Според обвинението асеновградчанката, която държала фирма за организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети, измислила схемата здрави хора да получават инвалидност от определени лекари в ТЕЛК срещу подкуп от 100 до 150 лева. Парите давали предимно хора със здравословни проблеми, които искали да получат по-висока степен на инвалидност. Най-честите експертизи, които били издавани от лекарите в ТЕЛК, били с диагнозата диабет. Още преди да бъдат арестувани тарторката и останалите, полицаи установили над 100 души, които са дали подкупи. При обиск в дома на съпрузите от Асеновград били открити списъци на хора, които са минали през ТЕЛК по схемата с рушветите.

 

Посредник държи връзката с лекарите

След полицейските акции в Пловдив и Враца лекарите, които предлагат издаване на неистински експертни решения срещу заплащане, са станали по-внимателни и предпочитат да ползват услугите на посредник вместо директно да искат пари от пациентите, разкриват запознати.
Така рискът за специалистите е много по-малък, тъй като в случай на провал "клиентът" няма как да докаже, че посредникът реално държи връзка с медика, а не е обикновен измамник, който напразно обещава да свърши услугата.
Когато сделката е успешна и желаещият да бъде картотекиран като инвалид се е сдобил с експертиза от ТЕЛК, посредникът получава комисиона, както повеляват правилата в бизнеса.

Хора с проблеми чакат или получават отказ

На фона на спекулациите с ТЕЛК решения и хора, които получават свидетелство за нетрудоспособност, без да имат нужда, много пациенти се оплакват, че дори и да имат проблеми, ако не платят, лекарите бавят издаването на експертните им решения или им отказват правото на чужда помощ. Такъв е случаят на 71-годишния Антим Башев от Смолян, който е на хемодиализа от 8 години. Възрастният човек минава на ТЕЛК 4 пъти и не получава чужда помощ, защото лекарите преценяват, че няма нужда от нея.

БИЗНЕС: Социалните фондове са подложени на разнообразни атаки от находчиви българи.
БИЗНЕС: Социалните фондове са подложени на разнообразни атаки от находчиви българи.
АКЦИЯ: От врачанския екип на ТЕЛК Милена Иванова и Мария Атанасова (вдясно) са уволнени след арести на Икономическа полиция - Враца.
АКЦИЯ: От врачанския екип на ТЕЛК Милена Иванова и Мария Атанасова (вдясно) са уволнени след арести на Икономическа полиция - Враца.
ТЕНДЕНЦИЯ: Все повече хора без видими здравословни проблеми пълнят чакалните на ТЕЛК в страната.
ТЕНДЕНЦИЯ: Все повече хора без видими здравословни проблеми пълнят чакалните на ТЕЛК в страната.
ОПАШКА: Освидетелствани от ТЕЛК чакат, за да получат заверените си решения за социално подпомагане.
ОПАШКА: Освидетелствани от ТЕЛК чакат, за да получат заверените си решения за социално подпомагане.
ТАРИФА: В Пловдив търгували експертизите на лекарската комисия за по 100-150 лева.
ТАРИФА: В Пловдив търгували експертизите на лекарската комисия за по 100-150 лева.