Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛУКС: Яхтата за 1 млн. лв., поръчана от депутат от сегашния парламент.
ЛУКС: Яхтата за 1 млн. лв., поръчана от депутат от сегашния парламент.

Депутат от сегашното Народно събрание си е поръчал плавателен съд за 1 милион лева, обяви Лъчезар Братоев, шеф на Асоциацията на производителите и вносителите на яхти в България.
Той отказва да назове името на щастливеца.
Лодката, на която ще пирува депутатът, е сред най-бързите. Развива скорост до 200 километра в час. Моделът е Formula 382 Fastech. Мощността й е 1400 конски сили, дължината над 11 метра и
прилича на състезателен болид
1 милион е непосилна сума за повечето народни представители, поне според официално декларираните им доходи. Някои от тях трябва да продадат цялото си имущество, за да се сдобият с луксозното морско возило. Понеже за всички е ясно, че въпросният депутат едва ли ще си купи яхтата със собствени или поне легални на семейството му пари, "168 часа" провери кой от народните представители би могъл да си позволи Formula 382 Fastech. Условието е да има достатъчно налични средства, да няма големи задължения към банки по кредити и имоти за продаване, които да допълнят депозитите му до 1 милион.
Трима са депутатите, които веднага и в кеш могат да платят яхтата, за която говори Лъчезар Братоев. Това са шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, колегата му Емил Димитров и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Поне това показват данните, които депутатите са
длъжни да декларират пред Сметната палата
По официални документи Красимир Велчев е най-големият паралия в парламента. Той и съпругата му разполагат с налични 2 млн. и 300 хиляди лева. С тях могат да си купят не една, а точно 2 яхти като гореспоменатата. Дори ще им останат пари за гориво поне за пет лета.
Колегите на Велчев от парламента споделят, че той е бил достатъчно добросъвестен, за да декларира парите си, за разлика от много други народни представители, които ги кътат в тайни сметки в швейцарски банки.
Красимир Велчев е продал фирмата си “Технотерм инжинеринг” на групата италиански дружества “Газ Римини”. Той основава “Технотерм” през 1989 г. и развива успешен бизнес с основен предмет на дейност топлотехника. Невъзможността да управлява бизнеса си като депутат го принуждава да продаде акциите си. Оттам са и над 2-та милиона, които декларира пред Сметната палата. Ако Красимир Велчев е депутатът, който си е купил яхтата, то в сделката няма да има нищо съмнително, защото парите му са напълно легални.
Втори по богатство
 в парламента
като налични пари е лидерът на ДПС Ахмед Доган. По последни данни той има точно 1 241 674 лева. Сумата е от прословутия му хонорар като консултант на хидроинженерен проект в Родопите. Декларирал ги е като спестявания. Това е и единственият му легален доход, защото Сокола не получава заплата като депутат заради неприсъствието му на работното място. Явно е похарчил част от парите, защото сумата, която е получил по 4-те договора за консултации, е 2 милиона лева, за които е платил и данъци.
С наличните си пари Ахмед Доган съвсем легално може да си позволи луксозната лодка, за която говори Лъчезар Братоев, но едва ли ще се набута с лични средства. Още повече той е любител на яхтите. През лятото на 2008 г. бе сниман от фоторепортер на "168 часа" на борда на луксозна яхта, чиято собственост остава неясна и до днес. Публична тайна е, че лидерът на ДПС черпи привилегии от фирми, които се възползват от политическите му лостове за влияние. На яхтата край Созопол компания му прави и колегата му от парламента Гюнай Сефер, който също е заможен човек. Той обаче не може да си позволи да си купи яхта към днешна дата, защото банковите му сметки и имуществата, с които разполага, са запорирани във връзка с наказателното дело срещу него.
Освен Красимир Велчев и Ахмед Доган има още един депутат, който веднага може да си купи най-бързата лодка на света. Това е Емил Димитров от ГЕРБ. Той и съпругата му имат налични точно 1 милион по същата схема, както Красимир Велчев. Димитров е продал фирмените си дялове в "Елеонора Транс" на майка си. В печелившата транспортна фирма години наред е съдружник с бизнесмена Славян Теофилов.
Без проблем собственик на лодката Formula 382 Fastech би могъл да бъде и друг депутат от ГЕРБ - Румен Стоилов. Той има налични 880 хиляди лева.
Плащането на яхтата
 в брой едва ли ще е проблем за него,
защото е раздал заеми за над 3 милиона лева. Ако длъжниците не могат да му върнат сумата до 1 милион, която ще му е нужна да си купи лодката, то Стоилов веднага може да продаде част от акциите си в Корпоративна търговска банка, които са на стойност около 350 хиляди лева. Той е най-големият акционер сред физическите лица в банката на Цветан Василев. Освен това семейството му развива успешен бизнес и не би било проблем да плати лодката със средства, спечелени по законен начин.
Дотук се изчерпва списъкът с депутати, които веднага и без кредит могат да си купят лодката за 1 милион. Те нямат задължения към банки за ипотечни и потребителски кредити. С малко зор и финансови операции, но отново легално, яхтата могат да си позволят още двама депутати от ГЕРБ. Доброслав Димитров е съсобственик във фирмата “Империя онлайн”, която е разработила софтуера за едноименната хитова компютърна игра. Дружеството е на
печалба от близо половин милион
 на година,
а Димитров декларира по 150 хиляди лева доходи извън тези от депутатската му заплата. С такова чисто досие, стабилни доходи и липса на задължения всяка банка ще му отпусне кредит, за да си купи лодката.
Колегата му Недялко Недялков, който е депутат от старозагоската листа, също няма да има проблем, ако иска да се вози на Formula 382 Fastech. В началото на годината той бе назначен за областен управител на Стара Загора. Недялков бе най-имотният народен представител в това Народно събрание.
От години се занимава с частен бизнес, а дивидентите от фирмите му са по 600 - 700 хиляди. Той е посочил мижави суми като налични, но едва ли би срещнал трудности да събере 1 милион, ако реши да продаде част от 30-те си имота - апартаменти, ниви, къщи, парцели. Една лодка Formula 382 Fastech чудесно би се вписала в морските му придобивки, защото Недялков има и два апартамента в Св. Влас точно до яхтеното пристанище.

 

СЪСТОЯНИЕ: Депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев, Емил Димитров и Румен Стоилов без проблем могат да си купят яхта за 1 млн. лв.
СЪСТОЯНИЕ: Депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев, Емил Димитров и Румен Стоилов без проблем могат да си купят яхта за 1 млн. лв.
УДАР: “168 часа" пръв разкри луксозната почивка на яхта на Ахмед Доган.
УДАР: “168 часа" пръв разкри луксозната почивка на яхта на Ахмед Доган.