Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Винаги съм знаел, че България ще бъде добро място за живеене, когато стане скъпо.
Дори да не е толкова, както е в Дания, Исландия и Норвегия, но поне да е като в Белгия.
Защото евтинията е измамна благина. Щом е евтино яйцето, и цената на труда е евтина и следователно народът живее в мизерия и става роб.
Както беше при социализма, както е в съвременен Китай и в някои други олигархично-диктаторски режими като Венецуела.
Ниската цена на труда гарантира свръхпечалби на олигархията и на държавата. Защото на пазара на труда държавата е най-големият работодател и той диктува нивата у нас.
Ако иска с нещо да влияе на пазара у нас, държавата може да го направи най-ефективно върху цената на труда. И то без да издава декрети, а просто да вдигне възнагражденията на държавните служители и така конкурира частните.
След като се вдигнат техните заплати, ще ги последва и частният сектор, а после хората ще почнат да харчат повече и да плащат по-скъпо, в хазната ще влизат повече данъци и ще има благоденствие. Това е моделът на всички развити държави и вероятно те затова са развити.
А свикването на национално съвещание за цената на яйцата и агнешкото за Великден е пълна нелепица. Двойното поскъпване на яйцата в личния разход на всеки българин се отразява с около 2 лв. месечно, ако се приеме, че средната консумация на яйца е около 200 годишно на череп, каквито са данните на националната статистика.
 Това не прави и един литър дизел, ако трябва да го сравним с някой наистина социалнозначим разход, и е много по-малко от предвижданото увеличение на тока и парното.
Силата на пазара ще свали цените на яйцата още след около два месеца и може даже да имаме криза на свръхпроизводство, така че може да се окаже, че в годишна рамка българските граждани да плащат по-малко за яйца, отколкото през миналата година.
А цената на агнето винаги е висока, защото се яде само на Великден. Аз като човек, който от 20 г. се занимава с дописки, знам, че репортерите са готови с тая “новина” още в края на февруари и се надпреварват кой първи ще я “пусне”, като че ли това има някакво значение за живота.
Също така знам, че всички мерки, които някога са вземани за укротяване на “спекулата”, намаляване на цените и преследване на търговците, са били пакетиране на пържен въздух. Никога не действат.