Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Щом някой почне да ми разказва, че върши някаква работа без пари, щото му е приятно или обича изкуството, нещо в главата ми светва и аз почвам да гледам на него като на най-долен лъжец.
Може би съм прекалено мнителен, израсъл на улицата, полусирак и като журналист от почти 20 години, съм се сблъсквал с всякакви измамници, но не вярвам в идеалната мотивация.
Убеден съм, че хората работят за пари или облаги и именно този здрав егоизъм крепи света да не отиде по дяволите.
В тази връзка не мога да приема буфонадата, която се разиграва с т.нар. бонуси или премии. Ясно е, че чиновниците работят за пари. Те не работят това, което са се хванали от патриотизъм, защото гладен патриот няма. Тези, които се удрят по гърдите и гласът им трепери за отечеството, обикновено са най-големите шментита.
 Допълнителното материално стимулиране е начин в администрацията да попадат сравнително честни хора. Ако няма достатъчно заплащане, те биха напуснали или ще си изградят по една своя си виртуална митница, от която ще прибират някакви рушвети. Средно положение няма. Или държавата ти плаща, или крадеш. Ако някой вярва, че има едни добри хора, които вземат по 600 лв. и честно управляват едни 6 млрд. обществени средства, няма да му разкриваме, че и брадата на Дядо Коледа е от памук.
 Бонусите са лош вариант за заплащане на чиновниците, защото се раздават сравнително тайно, почти под масата и доста субективна. Далеч по-честно би било те да са част от заплатата и да са публично регламентирани. Но това е идеална мечта. Все пак е по-добре чиновникът да взема прилично възнаграждение, отколкото да не взема. Защото администрацията се пълни с хора с престъпно мислене, които търсят начин да си осигурят приходи от рекет. И те почват да си градят по една частна митница, която затруднява живота на всички, и в крайна сметка ни излиза и по-скъпо, отколкото на чиновника да се плаща както трябва.
Впрочем без тия 100-150 лв. добавки, които вземат редовите служители, може да се стигне и до стачки в администрацията.