Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СВИДЕТЕЛ: Цончо Ненов е свързан както с обвинения като поръчител Георги Вълев, така и с жертвата Петър Лупов, разстрелян през 2009 година.
СВИДЕТЕЛ: Цончо Ненов е свързан както с обвинения като поръчител Георги Вълев, така и с жертвата Петър Лупов, разстрелян през 2009 година.

Рекетьори, които работят за "ВИП Кредит колекшън" от Шумен, са арестувани в село Стамболово, се казва в съобщение на полицията във Велико Търново преди дни.
В същото време в Шумен тече делото "Килърите", където подсъдими са бизнесменът Георги Вълев и сумистът Петър Стоянов за убийствата на адвокат Петър Лупов и бизнесмена от града Петър Рачев.
На пръв поглед между арестите на рекетьорите в Стамболово и делото "Килърите" няма нищо общо, освен че шуменската фирма "ВИП Кредит" е регистрирана в града, където се гледа мегапроцесът. Общото между арестуваните служители на "ВИП Кредит" и "Килърите" е 34-годишният Цончо Ненов. Освен събирач на дългове за фирмата за бързи заеми той е и сред основните свидетели срещу Вълев в процеса за убийствата.
На 19 януари по обяд джип спира пред скромна къща в павликенското село Стамболово. Петима бабаити слизат от мощната машина и нахлуват вътре. Директно нападат с ритници 50-годишния мъж, който е техен длъжник.

Лихварите със сила
го принуждават да
се качи в джипа

където му обясняват, че трябва да им даде пари. Сумата е незначителна - 80 лева. Докато изплашеният човек търси пари назаем от познати, дъщеря му звъни в полицията. Към селото веднага е изпратен екип от ченгета. Джипът с рекетьорите е спрян, докато излиза от селото. Петимата са задържани в ареста. Оказва се, че беднякът се е възползвал от услугите на фирмата и е взел бърз кредит срещу солена лихва. Вместо да пристъпят към законни действия, събирачите на дългове нападат фзически жертвата си.
"Хората в този край са бедни. Доходите са ниски и безработицата е голяма. Банките отказват да дават кредити и затова се принуждаваме да вземаме пари за текущи нужди от лихвари" - разказва жител на Стамболово.
Така в ареста попадат управителят на "ВИП Кредит" Стефан Куцаров от Търговище и 34-годишният Цончо Ненов от Горна Оряховица. Последният е добре познат на полицията. Има криминални регистрации за побои и грабежи. В миналото е работил за Георги Вълев, а днес е сред близките на арменеца Ашот Погосян, който бе задържан и освободен дни преди местните избори по подозрение, че купува гласове в региона. Освен това е бил в близки отношения с разстреляния адвокат Петър Лупов, с когото са въртели имотни сделки. Погосян и Ненов са служители на шуменската "ВИП Кредит", която също е собственост на арменски гражданин. Тогава бе задържан и

Стефан Куцаров, който
е и сред арестуваните
за рекет в Стамболово

Погосян пък е близък с арестувания антимафиот от старата столица Орлин Тодоров, който е в ареста за длъжностни престъпления.
Цончо Ненов, както и Ашот Погосян в миналото са близки на подсъдимия за две убийства Георги Вълев. Бизнесменът дори е кум на арменеца, но след това отношенията им охладняват. След ареста на Вълев Цончо Ненов доброволно става свидетел на прокуратурата срещу бившия си работодател, без никой да го търси. Разпитът му продължава часове наред. Разказва пред съда за
отношенията между Вълев и убития адвокат Петър Лупов от Търново. Според показанията му бизнесменът споделил, че Лупов е скъпо платен и не е свършил поверената му работа. Твърди, че между застреляния адвокат и брата на Вълев е имало конфликт. Съдът открива противоречия в показанията му с друг свидетел и е разпоредена очна ставка между него и защитения свидетел Пламен Лаков.
Всъщност за отношенията между Георги Вълев и жертвата му според обвинителния акт адвокат Петър Лупов има данни още през 2006 година. То е по дело срещу съдружниците в бившата Тракия банк, част от които са и свидетели по делото "Килърите". Офисът на един от тях - Георги Стойчев от Пловдив, бе взривен през 2008 година, а престъплението тъне в мистерия и до днес. Още тогава Стойчев пуска десетки сигнали в прокуратурата за една афера за над 11 милиона, която ще излезе по делото "Килърите".
В края на 2006 година основният акционер в Тракия банк Георги Стойчев и съдружникът му Георги Трифонов се свързват с великотърновския бизнесмен Георги Вълев, който обещава да им съдейства, за да си върнат пари от продажбата на банката. Според показанията на двамата по делото "Килърите" Тракия банк е продадена след политически натиск през 1997 година на Емил Кюлев, който бе убит през 2005 година. Твърдят, че той

не е изпълнил
коректно договора

и бившите акционери от продадената му банка са ощетени с над 2 милиона долара. След убийството на бизнесмена те не могат да осъществят връзка с вдовицата Весела и търсят начин да си върнат парите чрез Вълев. Така те решават да му дадат пълномощно, с което той може да извърши каквито намери за добре правни действия, свързани с правата им като акционери. Вече упълномощен, Вълев сключва договор за правна помощ със съгражданина си адвокат Петър Лупов, разстрелян 3 години по-късно. С договора задължава Стойчев и Трифонов да платят на Лупов хонорар от петцифрена сума.
Няколко месеца по-късно, през април 2007-а, Вълев като пълномощник на Стойчев и Трифонов сключва споразумение с Лупов, според което бившите акционери на Тракия банк му дължат над 11 млн., защото не са изпълнили точка от договора. Адвокат Лупов прехвърля задължението от над 11 милиона на близкия до Вълев Петър Атмаджов, който го цедира на друг задържан по време на операция "Килърите" - Радослав Димитров. Той от своя страна завежда изпълнително дело срещу длъжниците, бивши акционери в Тракия банк.
Следват серия дела между пълномощника Вълев и упълномощилите го Стойчев и Трифонов, докато адвокат Петър Лупов е още жив. Едно от делата е срещу Вълев, брат му и самия адвокат.
Когато научават за дълга си, те завеждат дело в Районния съд в Търново за измама против Вълев, защото не са съгласни да дават допълнително. Вълев е оправдан на две инстанции. След ареста му през 2010 година като поръчител на разстрелите на Румен Рачев от Шумен и адвоката Петър Лупов, с когото е сключил правна помощ,

главният прокурор иска делото да се гледа отново

Този път вече е осъден за това, че е злоупотребил с доверието на бившите акционери в Тракия банк, въпреки че основният свидетел по делото - Петър Лупов вече не е между живите, а Вълев е в ареста.
След разстрела на Румен Рачев в Шумен вдовицата му Виржиния открива друг любопитен документ - за договор между Вълев и съпруга й, с който трябва да се уредят вземанията между съдружниците в бившата Тракия банк и вдовицата на Емил Кюлев Весела. Така двама от замесените като посредници в уреждането на старите дългове са мъртви, а третият го съдят за убийствата им. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов скоро се очаква сагата с убийството на Емил Кюлев да претърпи развръзка. Според запознати не е изключено свидетели и подсъдими по делото "Килърите" да са пряко замесени и в тази поръчка.

ПОСРЕДНИЦИ: Георги Вълев и Петър Лупов заедно работят по задължения на Кюлев към съдружниците в Тракия банк.
ПОСРЕДНИЦИ: Георги Вълев и Петър Лупов заедно работят по задължения на Кюлев към съдружниците в Тракия банк.
ПОСЛЕДИЦИ: Весела Кюлева се оказва в неблагоприятната позиция да отговаря за стари спорове между акционери.
ПОСЛЕДИЦИ: Весела Кюлева се оказва в неблагоприятната позиция да отговаря за стари спорове между акционери.
АФЕРА: Георги Стойчев от години търси пари от участието си в продадената на Емил Кюлев Тракия банк.
АФЕРА: Георги Стойчев от години търси пари от участието си в продадената на Емил Кюлев Тракия банк.