Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЪМНЕНИЕ: Едва ли след разкритията патриархът ще се снима с владиците от ДС.
СЪМНЕНИЕ: Едва ли след разкритията патриархът ще се снима с владиците от ДС.

18 епископи на Българската православна църква ще поискат от патриарх Максим като председател на Светия синод да свика Архиерейски събор, който да отстрани единайсетте митрополити, работили за бившата Държавна сигурност, научи "168 часа" от свой източник в Българската патриаршия.
Съборът като върховен каноничен и догматичен орган в църквата над Църковно-народния събор и Светия синод има право да взема такива радикални отношения като махането на митрополитите доносници, уточнява нашият информатор в расо. В София голяма част от епископите настояват за свикване на архиерейския събор. Колебаещите се били в провинцията, но сред тях щяло

да се работи допълнително да склонят да участват

в подготовката на форума. Официалният мотив е огласеният от Комисията по досиетата списък, според който единайсет от 15-те владици са сътрудничили на тайните служби на комунистическата власт и контраразузнаването.
С най-обемисто досие, над 20 тома, е митрополитът на Средна и Западна Европа Симеон.
"Готов съм да си хвърля расото, след като от документи прочетох как почти целият състав на Светия синод са топили невинни хора и са ги пращали в изгнание", сподели пред "168 часа" епископ, пожелал да остане анонимен.

Това са богоборци, тъй
като са работили за

богоборческата държава", обяснява с болка нашият събеседник. След избухването на скандала "бомба" в БПЦ доста

епископи са разколебани дали да участват
в богослужението

в църквата "Св. Неделя" по случай именния ден на патриарх Максим. Все пак от уважение към Светейшия предстоятел на църквата те щели да отслужат божествената света литургия заедно с "опетнените митрополити".
Именно негативната нагласа сред епископата ще бъде двигателят за организирането на архиерейския събор. За насрочването му и за детайли по провеждането му щяла да отговаря специална комисия, излъчена от Светия синод. За създаването се обяви и Русенският митрополит Неофит. Неговото име също фигурира в списъка на агентите от Шести отдел на ДС.
В списъка са още Видинският митрополит Дометиан, Неврокопският Натанаил, Сливенският Йоаникий, Плевенският Игнатий, Врачанският Калиник, Великотърновският, Григорий и Варненският митрополит Кирил.
"По случая с досиетата Светият синод трябва да излезе със специално изявление", смята Дядо Кирил Варненски.
"Свикването на такъв важен събор за отзоваването на владиците доносници е разписано в новата редакция на Устава на БПЦ. Дали това ще се случи и дали

епископите ще имат
кураж да се съберат,

за да могат съборно да излекуват тази травма с досиетата, аз дълбоко се съмнявам", заяви преподавателят по църковно право в Богословския факултет в София доц. Дилян Николчев (виж интервюто долу).
Като председател на Светия синод патриархът има правомощия да поиска оставките на агентите митрополити без изключение, обяснява наш синодален източник. Според него при такъв грандиозен скандал

Светейшият трябвало
да призове доносниците
да се оттеглят,

ако имат съвест при такива срамни дела, които са вършили - да топят невинни хора, да описват подробно в сведения на офицeрите от Държавна сигурност какво става в църквата и кой какво говори срещу властта.
Първият коментар на Дядо Максим бил, че владиците като предатели са вършили грях, който тегне върху цялата църква. Все пак той им дал шанс да се покаят и да поискат прошка, а те още не са се разкаяли. Единственият, който написа покайно писмо, е Американският митрополит Йосиф.
Огласяването на имената на сътрудниците владици е скандал за Църквата с нравствени измерения, който ще отблъсне хората, избрали пътя към храма за спасение на душите си, коментира свещеник от София. Според негов колега от Софийска епархия жестокият удар с досиетата щял да бъде начало на мъдрост в църквата.
"Аз съм обзет от една дълбока тъга. И същевременно от един греховен гняв. Много съм смутен. Не зная какво да помисля в това състояние", сподели предстоятелят на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Тивериополски епископ Тихон.
Негативно становище относно скандала се очаквало и от Вселенската патриаршия в Истанбул.
Заради аферата с досиетата

авторитетът на Българската църква бил застрашен

И така нейният глас в един бъдещ Всеправославен събор нямало да има тежест, въпреки че сме една от най-старите патриаршии. Реакция се очаквало и от Руската патриаршия.
По непотвърдена информация, часове преди огласяването на имената на агентите висши духовници на Аерогара "София" бил забелязан един от митрополитите. Двама епископи смятат, че той е отлетял с полет за Москва за указания от Руската църква.

 

 

Доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право в Богословския факултет:

Наказанията трябва да са низвержение и отлъчване за тези, които не се покаят

- Доц. Николчев, как ще коментирате скандалните разкрития на Комисията по досиетата - почти целият Свети синод е от агенти на ДС - без трима митрополити и патриарх Максим?
- Не е изненада, че комисията разкри цял "футболен отбор" от 11 комунистически шпиони и доносници заедно с техните треньори - водещите офицери от ДС. Тези офицери са организирали и внедрили престъпната група в църквата с една-единствена задача - църковната институция да се маргинализира и използва за пропаганда срещу западния свят. Слава на Бога, че наследниците на Дзерджински не успяха, и то поради една сериозна обективна причина- църквата не се представлява видимо само от нейните митрополити, а от всички християни - клирици от по-ниските йерархични нива, църковнослужителите и обикновените миряни. Не малка част от тях оказаха истинска съпротива на тоталитарната атеистична машина с цената на живота си, на личния и на семейния си комфорт. Те не направиха този компромис - да предадат вярата си, да предадат всъщност Христос.
- А духовните водачи - митрополитите, предадоха Христос?
- Да, това се е случило. Но има и нещо символично - досиетата на митрополитите бяха разсекретени в деня, когато се чества паметта и светителството на основателя на монашеството - св. Антоний. Дано това накара съгрешилите митрополити да си припомнят що е монашество, какво означава да си монах и в края на краищата да познаят отново църквата, да коленичат пред Христос.
- При такава скандална ситуация има ли текст в канона, който да задължава митрополитите да се оттеглят?
- В морален аспект сюжетът е травматичен както за църквата, така и за обществото. От гледна точка на църковното право санкциите за извършени църковни престъпления имат преди всичко морално изражение. В случая обаче трябва да се изговаря и настоява и за канонични санкции, защото характерът на тяхното престъпление не е само въпрос на нравствена оценка. Той е и каноничен. Нещо повече - той е дълбоко еклесиологично-каноничен. Тяхното служение на мамона засяга, от една страна, дисциплината в църквата, която те видно престъпно са нарушили. А от друга страна, тяхната съпричастност може да се характеризира като откровено отстъпление от вярата. В своята съборност Христос би трябвало да е сред тях, а както се казва, ДС е била посред тях. С други думи, става въпрос не за епископи, а за лъжеепископи, за които Христоцентричността в продължение на много години не е означавала нищо. Те просто са се оказали вероотстъпници и апостати.
- Какви са предвидените наказания?
- Наказанията са изключително тежки - низвержение, а впоследствие и отлъчване за тези, които не се покаят. Днес обаче никой няма такива очаквания. Всеки разглежда случая извън перспективата на църковното право. Що се отнася до Устава на БПЦ, то такива текстове, които да регламентират днешната ситуация, няма. Защото агентите бяха авторите на новата редакция на Устава. Санкциите, предвидени за наказания за провинили се епископи, са в Каноничния кодекс.
- Епископи се готвят да инициират свикването на Архиерейски събор, който да отстрани съгрешилите владици.
- Такава възможност съществува и тя е разписана в новата редакция на Устава - с приемането на нов за църковната българска практика каноничен институт, този на Архиерейския събор. До този момент институтът не бе създаден, въпреки текстовете от Устава, които разглеждат събора като действащ орган, а не като илюзорен.
- Покаянието на митрополитите решава ли въпроса с вината им?
- Не мисля, че го решава. А и светите отци е нямало как да предвидят, че агентите Благоев, Ковачев, Ваньо, Кирилиевич и т.н. ще служат на една атеистична по своята същност система.

Доц. Дилян Николчев
Доц. Дилян Николчев