Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕРТВИ: Най-угоените свине намирали кончината си под ръката на митрополита.
ЖЕРТВИ: Най-угоените свине намирали кончината си под ръката на митрополита.

Заради изклани стотици прасета най-суровото църковно наказание - лишаване от духовен сан, за пореден път грози старозагорския митрополит Галактион.
В митрополитските среди упорито през последните десет години се заговори срещу колоритния владика да бъде приложена и друга санкция - низвержение, тъй като под ножа му в “светата” му десница непосредствено сред Рождественския пост са минали внушителен брой грухтящи животинки. И след това са приготвени по местни рецепти от Старозагорско, за да украсят трапезата на най-скандалния български митрополит - Галактион. Според запознати славата на митрополита като коляч на прасета ще надмине известността му в православните среди като висш духовник, ръкоположил най-много архонти. "168 часа" научи, че когато синодалните старци го обявили за общоцърковно издирване заради архонството на Слави Бинев, той се бил покрил и обяснил, че няма да дава обяснение за ръкополагането на Бинев, тъй като “току-що е заклал свинята Цецка”. Владиката
едва изчаквал
 да завърши
 Коледният пост,
когато не се яде месо, и се отдавал на хобито си - да изтръшка колкото се може повече свине в рамките на един месец като касапин. Кървавото деяние е строго забранено от свещения канон. Независимо от това живата стока пристигала на партиди в митрополията, където под специален навес се прощавала с живота си. Нормата на безупречния коляч била най-малко двайсетина заклани животни в рамките на един месец. За свинската смърт Галактион си имал свое лого, което не е променял през годините “Нафората оставете, всичките прасета на мезета”, припомнят възмутени свещеници от Старозагорската епархия.
Офанзивата за свинската смърт започвала в последните дни на старата година и продължавала до края на януари. При натоварена програма колячът владика дочаквал и празника на Св. Трифон, 14 февруари. Галактион се хвалел, че имало дни, когато колел по 2-3 прасета на ден, без да се умори. Толкова много бил отдаден на хобито си, че забравял за самия себе си.
Грухтящите минавали под касапския нож на владиката в двора на Светата Старозагорска митрополия. Тя се намира в края на града, в елитния квартал “Аязмото". Живущите били потресени от жалното животинско цвичене още в ранните часове. Както и от непоносимата миризма на пърлено. Хора напускали жилищата си и се криели при приятели, за да не слушат квиченето. Нарочените за заколение
прасета били транспортирани до специален навес
в митрополията, където започвала битката с грухтящото, разказаха духовници. Според тях животното било опъвано на специална огромна дъска, подготвена от владиката, както в древен езически олтар с улеи, където се събирала кръвта на животното.
Преди това сътрудниците на Галактион, обикновено църковници, завързвали животното с въжета, за да не избяга и да хукне из града. Досега Галактион нямал такъв случай "Клан, клан-недоклан". Наши източници в расо описват картината - митрополитът
навличал специален касапски костюм,
като оставял Светия кръст в кабинета си. Преди това си подготвял всичко необходимо за свинската смърт - гореща вода в огромни казани, огнище, за да опърлят отрязаната свинска глава и да изпекат карантиите.
"Галактион не прилага специални методи за заколението. Не упоява животното, а от раз забива ножа в гърлото му" - разказват свещеници от катедралата "Свети Димитър", присъствали на ритуала. Някои от тях не можели да издържат на страшната гледка и напускали. Тогава
митрополитът ги наричал страхливци
Те сами пристигали при ентусиазирания коляч, след като кръвопролитната сцена вече е приключила. Цялата процедура траела час, час и половина. Нямало музикален фон, на който да работи колячът владика. Обяснението е, че митрополитът не обичал музика.
След заколението следва най-сериозната част -пиршеството. Стотици гости били насядали около масите със свински кебап и прочутото тракийско ястие осмянка. Гозбите били приготвени от готвачи, на които Галактион имал доверие, споделиха поканени. Вината и ракията са от личната изба на митрополита, която постоянно се изчерпвала и постоянно се зареждала. Според християни на тези пиршества с огромно количество храна и питиета никога
не са били поканени бедни, сираци
или бездомнии. Най-честите гости били представители на сенчестия бизнес и поклонници на изкусното Галактионово клане. Сред отбраните гости обикновено били политици и бизнесмени от елита на шестия град в България - Стара Загора.
От богатото угощение не бил опитал никой в Светия синод. Все пак Галактион понякога канел на свинска смърт отделни митрополити, но епископи - не. От залез до изгрев слънце се проточвали купоните, организирани от Галактион, разказват свещеници от Старозагорско.
Секретарят на Старозагорска митрополия отец Михаил Михайлов каза, че шофирал и не било коректно да говори по никакви въпроси. Самият Галактион не вдигаше телефона си до редакционното приключване на броя.
Помолен за коментар, Варненският митрополит Кирил каза: “Пишете за хубави работи. В тези светли дни за лоши работи не ми се говори и не ми се коментира."

Владиката участвали в скандалната “Тъканна банка”

Старозагорският митрополит Галактион повече от 1 г. е бил член на Съвета на директорите на "Тъканна банка Остеоцентър" - България.Това установи проверка на "24 часа".
Към любопитната дейност на духовника насочи президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев: "Не може владика да има клиника за трансплантации!" Проверка в информационната система ДАКСИ показа, че на 21 ноември 2007 г. Софийски градски съд вписва Галактион Любенов Табаков като член на борда на "Тъканна банка Остероцентър - България". Това е комбинация от светското му име и църковното Галактион. Той сменя Марк Бъроуз в борда на директорите.
"Истина е, че старозагорският митрополит беше в ръководството на тъканната банка, работи за нас около година", потвърди д-р Румен Хичев, шеф на тънканнната банка. Покрай скандалите с нея обаче дядо Галактион сам се отказал. Тъканната банка събираше роговици, сухожилия, костен материал, който се обработваше и присаждаше на болни. Тя беше обвинена в бизнес с мъртъвци.

ДОВОЛЕН: Старозагорският владика освещава казан супа от свински карантии.
ДОВОЛЕН: Старозагорският владика освещава казан супа от свински карантии.
УДОБСТВО: Галактион посреща гостите си в този салон на митрополията си.
УДОБСТВО: Галактион посреща гостите си в този салон на митрополията си.