Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЕЧТА: БПЦ не се отказва от идеята да получи Боянската църква.
МЕЧТА: БПЦ не се отказва от идеята да получи Боянската църква.

Остър конфликт тлее в последните 20 години между Националния исторически музей (НИМ) и Българската православна църква (БПЦ) заради въведената практика посетителите да заплащат, ако искат да посетят църквите, стопанисвани и управлявани от държавата.
Отношенията между църква и държава са обтегнати и зарадидесетки църкви със статут на паметници на културата, които са туристически обекти, на подчинение на НИМ. Яълката на раздора е нововъведението на историците жени да влизат в най-святото място в църквата, олтара. "Това са религиозни имоти за свещенодействия, които са били собственост на църквата преди съществуването на съвременната българска държава, на които тя е сложила ръка без никакво правно основание.
Би трябвало със законодателни средства тази нередност да се урегулира,
за да може Църквата като пълноправен собственик да се разпорежда с имотите си, както е в Европа. Между Църква и държава има съглашение", твърдят представители на висшия клир на БПЦ пред "168 часа". Заради нерешения проблем в България владици на патриарх Максим подготвяли документацията за международния съд в Страсбург."Църковните имоти са наши, а не на НИМ. След процедурата в България, минаваме към Страсбург", заяви за "168 часа" Варненският митрополит Кирил. Първоначалните мотиви са погазване на православните светини. "Никога не се строи храм, за да бъде паметник на културата. Храмът се изгражда за благословение на хората, където се възнасят молитви. Място на живата вяра и съединение с Бога", обясняват недоволните архиереи. Митрополиите като ръководни институции на 15-те епархии (църковни области) - 13 в България и две зад граница, са правили много опити да си върнат църквите, културни паметници, но държавата не ги дава, поясняват източници на в. “168 часа” от Светия синод. Фактът, че от демократичните промени досега
нито един парламент
 не е гласувал закон
за връщане на храмовете, културни паметници, на истинския собственик, Църквата, показва, че държавата няма намерение да ги отстъпи, тъй като печели добре от тях, категоричен бе владика, близък до патриарх Максим. Според него, независимо че живеем в светска държава, храмовете трябвало да бъдат използвани единствено за богослужение, а не като туристически атракции. Такъв прецедент нямало в нито една балканска православна страна, като Гърция, Румъния и Сърбия. Според човека на Светейшия през последните 20 години Църквата нито за миг не се е отказала от идеята да се бори за т. нар. исторически храмове. Справка в Светия синод показва, че досега само Пловдивската митрополия си е върнала всички храмове,
които са били обявени
 от тоталитарната атеистична държава за паметници
 на културата

Сега там вместо екскурзоводски беседи се възнасяла молитва за спасение и благоденствие на хората от Източните Родопи - Кърджали, Неделино, Златоград.
Сюжетът е достоен за документален филм. С течение на времето фабулата става все по-интересна, тъй като в ролята на екскурзоводи в църквите паметници влизат кметове, както в с. Добърско, община Разлог. Двете спорещи страни - Църквата и НИМ, всяка на свой ред държи, че е права и няма да отстъпи нито на йота от исканията си за собственост. "Няма да дам църквите, независимо че някой може да мърмори. Поповете искат да им ги предоставя, за да опушат със свещи уникалните стенописи, за които държавата дава сериозни суми за поддръжката ли? Няма да стане", категоричен бе директорът на НИМ проф. Божидар Димитров (интервю с него на стр. 6).
 Тъй като повечето от митрополиите нямат пари за заплати на свещениците, в евентуално върнатите църкви - културни паметници, виждали алтернатива за излизане от кризата. Така вместо с продадени свещи, както във Великотърновско, отците като бели хора щели да получават заплатите си по банкомат, зарадваха се новогодишно духовници. Заплати по ведомост получавали все пак само приближените на митрополит Григорий духовници. А останалите даже и свещи не получавали. За да издържат семействата си, свещениците след богослужение гледали животни, а други отваряли сергии по селските сборове.
Продавали сутиени
и слипове, твърдят възмутени миряни
По-предприемчивите отци от Великотърновската епархия зарязали Бога и за да се спасят от мизерията, започнали дребен бизнес в Гърция. Наскоро починал свещеник, тъй като от Великотърновската митрополия не му дали полагащите му се 10 заплати, за да си направи операция в чужбина, разказват роднини на покойния Божи служител. "Митрополит Григорий отдавна точи зъби и търси връзки с управляващите, за да си върне четирите най-важни църкви - паметници на културата, поясниха свещеници от тази епархия. Те приветствали инициативата на Дядо Григорий, тъй като и четирите църкви носят солидни приходи за НИМ от посещенията на хиляди туристи от България и целия свят. "Ако получим храмовете от държавата, няма да живеем като несретници и да посрещаме големи християнски празници на свещи заради неплатени сметки към електроразпределителното дружество", не крият очакванията си отци от Павликенската духовна околия. Според тях положението в околията било толкова трагично, че даже и митрополит Григорий да получи четирите ключови църкви, които са на подчинение на НИМ - Патриаршеската катедрала "Св. Възнесение Господне", църквата "Св. Четиридесет мъченици", храмът "Св. св. апостоли Петър и Павел" и "Свети Димитър" във Велико Търново, пак нямало изход от плачевната ситуация - свещениците да не получават заслужените си заплати и да посрещат Коледа без подаръци за децата.
Отците не пожелаха да застанат с имената си
поради страх
 от саморазправа с Великотърновския
 митрополит Григорий
Те го обвиниха, че "изобщо не ги броял за хора и ги унижавал по всевъзможни начини пред миряните".
Митрополиите искат да си върнат храмовете и заради сторените през годините безобразия от тоталитарния режим. Абсурдът в Патриаршеската катедрала на Царевец е интериорът - бившият държавен ръководител Тодор Живков е изографисан като св. Иван Рилски, а дъщеря му Людмила Живкова като Света Богородица. "Това е поругаване на православната християнска вяра, далеч от всякакъв иконографски канон. Великотърновският митрополит Григорий като един от най-авторитетните български митрополити трябва да съдейства тези стенописи да бъдат премахнати, защото са част от комунистическо безумие", негодува богословът Валентин Георгиев от Павликени.
Национален паметник на културата е и църквата в елитния столичен квартал Бояна, в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България.
Изключителни художествени достойнства
имат световноизвестните стенописи на т. нар. Боянски майстор. "Моите уважения към художествените достойнства и уникалност на църквата. Но е редно поне веднъж в годината в Боянската църква да се отслужва Божествена Света литургия", коментира столичен епископ. Според него богослужението нямало да навреди на уникалните стенописи, които били превърнати в най-обикновени туристически атракции. Храмът е небе на земята и е собственост на Бога, а не на държавата, обяснява духовникът. Дали някой Божи ден БПЦ ще използва добра стратегия, за да си върне църквите, бъдещето ще покаже.

Отец Димитър Николов, архиерейски наместник в Шумен: Храмът не може да бъде галерия

Църквата "Свето Възнесение Господне" в Шумен е паметник на културата, но никога няма да допусна да има екскурзовод както в други църкви. Свещеникът би могъл да бъде полезен при планови посещения. Екскурзоводът е, за да организира атракции. Църковното настоятелство, а не Националният исторически музей може да задава задачи. Църквата не може да бъде нито музей, нито галерия. Това е недопустимо.
Ужасен съм, че жени влизат в олтара на църквите музеи. Канонът не позволява това. Прислужничките влизат само с разрешение на владиката, да почистят. Иначе такива разходки, забравете.
Божидар Димитров не може да се намесва в установяване на вътрешния ред в храмовете. Църквата не се управлява със закони, а с канони.


Кмет работи като екскурзовод в християнско селище

 Местните го обвиняват, че си построил огромна къща с парите


Кметът на с. Добърско, община Разлог - Никола Найденов (БСП) вече трети мандат работи като екскурзовод в църквата - паметник на културата "Св. св. Теодор Тирон и Стратилат", съобщиха възмутени местни. Като екскурзовод се трудела и секретарката му Румяна Палеева. Поставяли сме този въпрос многократно на селски събрания - как така кметът ще зарязва текущи въпроси и ще ходи да разказва на туристически групи за историята на църквата, негодуват още жителите.
 "Като му харесва да ходи и да става поп и да правим нови избори", ядосва се лидерът на местната структура на партия "Обединени земеделци" Георги Попов, бивш кандидат за кмет. Той уточнява, че с казуса подробно са запознати депутати от Благоевградски регион и политически лидери , като Петя Ставрева, председател на ПП "Обединени земеделци".
 "Този явен конфликт на интереси в с. Добърско плаче за прокурор. Сформирали сме инициативен комитет, който ще запознае прокурорите в Разлог как кметът - екскурзовод продава билети на туристите на различни цени от 90 стотинки до 4 лева, как той като длъжностно лице повече държи за църквата, отколкото за проблемите на хората"- разказа пред "168 часа" председателят на комитета Георги Тодоров. "Аз не съм толкова против новото поприще на нашия кмет, колкото против това, че нищо от огромните приходи от посещенията на туристи не остава като приход за селото. Това е недопустимо, автобусите с туристи от Гърция, европейски страни и далечна Япония разбиха пътищата", гневи се шефът на ИК. След дъжд и сняг потичали кални реки, от които нямало спасение.
На нож с кмета заради екскурзоводските му функции са и служителки от местния храм "Сретение Господне". Малката църква се намира срещу паметника на културата и филиал на НИМ, църквата "Св. св. Теодор Тирон и Стратилат". Певицата в църковния храм Велика Будина и продавачката на свещи Магдалина Захариева недоумяват защо парите отиват в София, без стотинка да остава за селото.
"Ако бяха помогнали, можехме поне една тоалетна да вдигнем за богомолците", обясняват двете дами от църквата. Те негодуват и срещу контраста, докато църквата, паметник на културата, се замогвала с хилядите от туристи, селският храм получавал от 2 до 10 лева в неделен ден, от продажбата на свещи за бабите.
 "Неодобрявам тази политика на НИМ да не отделят никакви пари за малките селски църкви, които се нуждаят от ремонти и реставрация на стенописите", сподели Елена Милева от София, след като е разгледала църквата паметник на културата. Според нея било грехота да влезеш в църква, където няма богослужение, а е само като галерия.
 "168 часа" потърси за коментар на кметските изяви депутата от ГЕРБ Любен Татарски. " Нямам отношение към заложбите на кмета. Щом са си го избрали за трети мандат, значи го харесват и да си го търпят, без да хленчат", категоричен бе народният представител. "Тъй като кметът Никола Найденов досега не е дал отговор на жителите на Добърско къде отиват парите от входните такси за черквата и дали изобщо се отчитат някъде, ще потърсим съдействието на прокуратурата. С жалбите ще се занимава сформираният Инициативен комитет. Смях е хем да работиш като кмет, хем да развеждаш групи и да им разказваш колко е уникална църквата", сподели лидерът на "Обединени земеделци" Георги Попов. Той обвинява кмета, че отклонява парите от църквата за свои лични нужди. Попов не изключва именно от тези "доста пари, в рамките на няколко хиляди" селският управник да е вдигнал няколко етажа от новата си къща.
"Не се строи толкова
 мащабно с една никаква кметска заплата
Има нещо тъмно в тази история и затова съм запознал депутатите”, продължава Попов.
 Кметът на Добърско нарече нападките на съселяните си смехотворни. "Действително развеждам туристически групи, като им разказвам за уникалните стенописи и икони в църквата. Работя на граждански договор. Месечното ми възнаграждение е 100 лева", обясни Найденов. Това е най-старото християнско селище в община Разлог На упреците, че си е построил огромна къща с пари от историческата църква, Найденов отговори, че обвиненията нямат нищо общо с действителността. Къщата била вдигната още през втория мандат, в края на 2008 г. и не е завършена. За градежа помогнали синът, снахата и съпругата му. Освен това отчитал всичко до стотинка пред НИМ. Даже църквата като филиал на музея била отличник по приходи в последните години.

Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ: Митрополит съсипа мраморния саркофаг на Калоян

- Проф. Димитров, архиереи имат претенции, че църквите - паметници на културата, които стопанисва НИМ, са религиозни имоти, готов ли сте да им ги върнете?
- Претенциите на БПЦ означават патриархът да поиска църквите-паметници на културата. Това, че някой мърморел, не е важно. Какви църкви искат поповете, след като не могат да ги поддържат? Имаме готовност да върнем само църкви, където няма някакви красиви фрески, които трябва да се пазят при специален режим. Така стана в Созопол. Ще бъда откровен, поповете не се грижат за църквите, както ние се грижим. Включително и за архитектурата. Ето един пример за непрофесионално отношение: Има договор с митрополита на Велико Търново, който му дава право на важни празници да произнася проповеди в църквата "Свети Четиридесет мъченици". Владиката извършил въздеяние върху мраморния саркофаг на Калоян, полял го с вино. Съсипа го, тъй като мраморът поема виното.
- И какво се случи?
- Създаде ми допълнителни проблеми. Трябваше да правя нов капак на саркофага.
- Достатъчна ли е държавната субсидия за поддържане на църквите в България?
- 7000 са църквите и параклисите в България. 3500 са в добро състояние, останалите не. И затова държавата помага. Искали си историческите църкви. За тяхното поддържане са нужни много пари. Тези църкви са като стар човек. А старият човек има нужда от много скъпи лекарства. Казано честно, само държавата може да осигури такива огромни средства. Храмовете-паметници на културата нима могат да бъдат поддържани от продажба на свещи и треби? Абсурд!
- Приемате ли предложението на жители на с.Добърско да заделите определена сума от посещенията на туристи в историческата църква за строеж на нов водопровод?
- Няма да стане, тъй като е незаконно. Парите не отиват в НИМ, а в една обща система ЗЕБРА. Това е сметка на Министерството на културата, където се разпределят парите съобразно нуждите за културни обекти. Дори ние не ги ползваме. И да искам не мога да отделя никакви пари за водопроводната мрежа. Първо, в министерството няма да ми подпишат документи, тъй като е нарушение на закона. Ако все пак мине, ще ме обесят на първата врата на НИМ. Сметната палата, не някой друг. Така че не мога да давам пари за водопровод, дори и да искам да помогна.
- Как ще коментирате случая в с. Добърско, където кметът се изявява и като екскурзовод?
- Какво лошо има в това кметът да държи ключовете за църквата, докато екскурзоводката отсъства? И защо да не изнася лекции на туристите? Той е добър кмет.


Проф. Ангел Кръстев, църковен историк: Няма да правим религиозен туризъм

- Проф. Кръстев, трябва ли църквите - паметници на културата, да бъдат върнати на митрополиите?
- Разбира се, че трябва да бъдат върнати на митрополиите. В продължение на много години тези църкви са били действащи, запазил се е духът. По този начин те са изпълнявали своето предназначение, за което са построени и осветени. Един дом, в който не се живее, той от само себе си се разрушава, след като няма богослужба. Както и посещения от богомолци. Има вариант въпросните храмове да изпълняват и двете функции, да бъдат и културни забележителности, и богослужебни места.
- Как конкретно ще стане връщането?
- Със законопроект. Църквата е в състояние да обгрижва църквите, ако й бъдат върнати. Бидейки и паметници на културата, за тях може да се грижи Националният институт за недвижимо културно наследство.
- Може ли в олтара да влизат жени?
- Това не само е скандално, но и кощунство спрямо вярата. Църквата е за богомолци, а не за туристи. Няма да правим религиозен туризъм.

Без жени в олтара


В олтара на т. нар. исторически църкви, колкото и да звучи абсурдно, могат да влизат спокойно и жени. Докато канонът не позволява това. "Олтарът е най-святото място в един храм. Тук целогодишно под формата на сухо причастие се пази Светата Евхаристия. Само осветени могат да се допират до нея - епископи, презвитери или дякони", разяснява столичен свещеник. Според него не само в олтара, но и до Светите тайнства в Църквата не се допускат жени в месечен цикъл. Тъй като жената по воля Божия се очиствала, не било редно дори да се приближава до места, свързани със светостта. Под святост духовници разбират поставените в олтара мощи на мъченици на вярата. Именно това обяснявало острия протест на висшето духовенство срещу практиката на историците жени, особено в цикъл, да приближават до светините. "Православната традиция не позволява жени да влизат в олтара само ако църквата е действаща. Но след като не е, няма нарушение на канона", коментира ситуацията в историческите църкви известен професор-богослов. Въпросът за участието на жените в живота на църквата става все по-деликатен, предвид феминистичното движение на Запад, допълва ученият. "След като църквата не е действаща, не мога да спра жени туристки да влизат в олтара", разяснява кметът екскурзовод Никола Найденов. Според него влизането било въпрос на личен избор. "Никого не съм насилвал да влезе, нито да не влезе - твърди Найденов. - Хората имат болки, надежди, за да търсят Божия закрила, аз не съм човекът, който ще се противопостави", отсича той.

 

ПРОБЛЕМ: НИМ събира по 14 лева вход за Боянската църква.
ПРОБЛЕМ: НИМ събира по 14 лева вход за Боянската църква.
АПЕТИТ: Владиците си искат и Патриаршията в Търново.
АПЕТИТ: Владиците си искат и Патриаршията в Търново.
АТРАКЦИЯ: Християнският бог е изобразен на ракета.
АТРАКЦИЯ: Християнският бог е изобразен на ракета.
СЪМНЕНИЕ: Туристи недоумяват за разликата в цената на билетите.
СЪМНЕНИЕ: Туристи недоумяват за разликата в цената на билетите.
РЕЛАКС: Туристите се чувстват добре сред уникалната природа.
РЕЛАКС: Туристите се чувстват добре сред уникалната природа.
КЛАСАЦИЯ: Църквата в Добърско е на трето място сред забележителностите.
КЛАСАЦИЯ: Църквата в Добърско е на трето място сред забележителностите.
НЕДОВОЛСТВО: Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров не одобрява мераците на владиците.
НЕДОВОЛСТВО: Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров не одобрява мераците на владиците.