Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като наближи Рождество, и винаги се сещам колко ни е объркана работата в България.
Защо хем е дядо, а пък е Коледа. Уж мъж, пък с женско име. Защо не казваме, както си му е редът, дядо Кольо.
Нали това същество е въплъщение на свети Николай Мирликийски. И холандците, които са го измислили, му викат Санта Клаус (Николаус), нашите братя, чехите, го наричат Сент Миколаш. А ние хем е дядо, а не светец, хем името му женско.
Защото в България животът е кагебекокакола. Объркана работа. Преди комунягите да завладеят страната, подобно същество нямаше по нашите земи. Тук-таме по страната се украсява йолка по руски образец, но Коледата я карат по коледарски. А на Васильовден децата сурвакат и получават подаръци. В този ред няма място за червените ботушки. Те идват с маршал Толбухин и Трети украински фронт. От своя страна Москва е присвоила добрия старец от рекламните кампании на кока-кола - бялата брада, червеното расо, и измислят тяхната си версия - Дед Мароз и Снегурочка.
У нас е побългарен на Дядо Мраз. Но идва десети ноември и седесарският патос посяга на най-скъпото и Дядо Мраз е преименуван на безумното Дядо Коледа.
Това е в дълбоко противоречие с православната традиция. В по-християнски държави като Чехия дядото раздава подаръците на Никулден. В Гърция и Италия с тая работа се е нагърбил св. Василиий.
Ние обаче хем пазим съветския дядо, хем го обръщаме на някакъв травестит. Нещо като мис Урсула с червена рокля и калашник.
Опитвах се да разбера кой пусна за първи път обръщението Дядо Коледа, но засега не мога да стигна до автор. Вероятно е започнало от фолклорните предавания по радиото в края на 1989 г. и трудно се откриват писмени следи. Понеже в коледарските песни се пеело "Ой, Коледо, мой Коледо" и някой си решава, че Коледата е в мъжки род. И му се залепва женският прякор на добрия Дядо Мраз. Дядо Коледа е в добрите традиции на ранните деветдесет. Напомня на председател/президент или другарю/господине.
Като знам колко ченгета има сред фолклористите, почвам да си мисля, че е ловък маньовър за внедряване под прикритие на Дед Мароз. Но като стана дума за ченгета - поредната порция разсекретени документи на ДС, и ченето ми увисна колко пари и енергия са хвърлени в следенето на българските йоги. Което доказва, че ДС се е превърнала в удобна машинка за пари още преди. Правиш асани, пишеш доноси и хонорарчета текат - сладка работа.
Та всичко у нас в България е като Дядо Коледа - объркано и с разменен пол. Не искам да кажа лоша дума за Станка Златева, защото ми е много симпатична, но това ли е спортистът на годината на цяла България? И изобщо някой гледал ли е състезания по женска борба в ниските категории?!
Каквато и Коледата, такъв и Спортистът на годината - баби, както казват руснаците.