Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОВЪГЛЕНА: Собственик оглежда напълно изгорялата си кола и иска нощни патрули срещу пироманите.
ОВЪГЛЕНА: Собственик оглежда напълно изгорялата си кола и иска нощни патрули срещу пироманите.

Палежите на коли в София се превръщат в мода в престъпния свят.
Инцидентите набират мощна инерция и все по-често подпалвачи ще бъдат наемани срещу пари да разчистват чужди сметки, анализират в МВР.
Столичната полиция работи и по версията, че покрай изгорелите автомобили за отмъщение има и инциденти, които са поръчани от едно място и целят да се създава напрежение и дестабилизация.
Има и конкретни заподозрени, но арестите на пиромани засега не потвърждават тази версия. Подобни вълни от безпричинни палежи има в Западна Европа от няколко години, като зад тях стоят различни причини - анархистични младежи, разчистване на сметки сред престъпни групировки. Но характерното е, че има момент на подражание, а не един център, който ги организира. Вероятно подобно нещо се случва и у нас. Според почерка на палежите в София има поне 4-ма подпалвачи или групи.
Мафията у нас започна да пали преди 4-5 години, защото популярните през 90-те взривове се третират от закона като тероризъм.
През есента на 2005 г. една безпрецедентна до този момент среща на подземни босове спира кръвопролитията по софийските улици.
Домакинът - днес бизнесмен в ЮАР с европейска заповед за арест, убеждава престъпните лидери да спрат вълната от насилие и в следващите 12 месеца в столицата стават само 3 убийства заради дрога. Взривовете внезапно спират, дилърите не се наказват с чукове и рязане на уши.
В изключително добре охраняваната къща в Бояна, в огромна зала без прозорци младият бос от вече разпадналата се групировка ВИС дава указания на колегите си как да не привличат върху себе си гнева на държавата.
"Спирате с бомбите - съветва той. -

Вместо да взривявате, ще палите

Ако задействате бомба, това е тероризъм, разследването отива в БОП-а, а ако запалите една врата на апартамент - в полицейското управление, а ние там сме много силни, защото добре плащаме."
И наистина, в следващите месеци все по-често в София овъглен автомобил или врата на жилище напомнят на собственика да побърза с връщането на финансов дълг или пък на наркодилъра, че следващия път, когато го пипнат да продава чужда стока, ще го заболи мннооооггооо по-силно.
Безобидният стил "бензин-кибрит" измести категорично по-скъпия, опасен и наказван по-тежко от закона метод "тротил-капсулдетонатор". Босът от ВИС в следващите години се доказва като много добър тактик, познаващ изключително правилата на "улицата". Дори и той обаче едва ли би могъл да прогнозира какво ще се случи в София 6 години по-късно.
Само в последния месец в столицата са подпалени почти 40 автомобила! Фойерверките, вместо да озарят традиционно града в нощта срещу 1 януари, стартираха точно месец по-рано. Ударно в кв. Младост бяха подпалени цели 10 коли в малките часове на 1 декември.
И когато на следващата вечер екшънът се повтори, всички започнаха да говорят за пироман - болен човек, който се забавлява на чужд гръб. Палежите обаче се преместиха в по-северен квартал и излезе нова - по-правдоподобна версия - две наркогрупи воюват и си отмъщават.
В следващите нощи обаче горяха коли и на търговци, адвокат, охранител, бизнесмени и дори полицай. Оказа се, че няма връзка между всичките инциденти. Първоначално се смяташе, че

подпалвачът
харесва сиви коли,

но следващите акции показаха, че той няма предпочитания към цвят, модел и марка.
Горещата статистика сочи, че автомобилите са различен клас, някои имат каско, други - не, и застраховките им не са в една и съща компания. Тоест - няма нищо, което да обединява всички случаи и да насочва към конкретна следа.
Най-вероятно различни хора палят колите по различни причини. Потвърждава го и анализът на експертите. Вчера те обявиха, че за момента са установили

повече от четири различни почерка

- един залива с бензин капака на автомобила и драсва клечката, друг чупи стъкло на прозорец, хвърля вътре шише с нафта и я запалва, трети възпламенява напоени с гориво парцали, сложени върху гумите, четвърти ползва ацетон, който вдига още повече температурата на горене, а пети атакува с коктейл "Молотов".
Коли горят обаче вече почти всяка нощ, което със сигурност означава, че паленето се превръща в мода. Поне една трета от случаите са за отмъщение като автомобила на собственик на заложна къща в исперихско село, който изгоря в нощта срещу сряда. Покрай тези палежи обаче според полицията има и други, с които допълнително се нагнетява напрежение. Във фейсбук се събират квартални патрули доброволци, мислят как да спасят автомобилите си. Общественият натиск предизвика акция на МВР, при която в столицата бяха проверени цели 2600 души, 63-ма от тях преспаха в районните управления.
Засега обаче няма задържани подпалвачи, уличени, че вилнеят в нощна София срещу заплащане, за да клатят властта. Полицията работи и по такава

версия с конкретни заподозрени

с опит от последната година в бизнеса "политическа дестабилизация".
Колкото повече нараства напрежението обаче, толкова по-модно ще става подпалването на коли. Огнена инерция, която може да бъде потушена само с арести и присъди.

СТИЛ: Този джип е запален след счупване на стъклото и заливане на купето с бензин.
СТИЛ: Този джип е запален след счупване на стъклото и заливане на купето с бензин.