Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Четири родилки умряха за месец в две елитни столични болници, специализирани за раждане.
Близките на загиналите твърдят, че те не са получили достатъчно грижи, защото не са платили услугата "избор на екип". Лекарите от съответните болници отричат да има грешка или лошо отношение, а просто съдба. Странични лекари, които се отличават със здрав разум и познаване на медицината и здравеопазването, казват, че има грешка, но тя не е на конкретния лекар, а на системата.
Системата е ужасна, бюрократична, глупава, примитивна и тя не се грижи за доброто на болния, нито за професионалното развитие и добрите доходи на лекарите. Тя се грижи за благото на чиновника, който получава някаква власт - да следи, да преразпределя, да изнудва. Това е най-голямото зло, което ни остана от правителството на Иван Костов. Това е най-големият му грях, не е приватизацията на "Балкан" или някакви други работи.
Има две статистически категории, които са много показателни за равнището на здравните грижи в една страна - детската смъртност (умрелите при раждане, преждевременно родени и починали до 1 година деца) и смъртта на родилките. В справочника на ЦРУ за свет тези две категории са извадени много напред, защото един агент или цивилен много лесно може да прецени за какво става дума в дадена територия само като види този рейтинг. Той показва много, не само нивото на болничната помощ, но и е най-верният показател за цивилизоваността на дадено общество.
Започваме от индекса за починалите родилки. За България данните на ЦРУ са от 2008 г., но по думите на министъра на здравеопазването положението не се е променило много и днес. При нас умират 13 родилки на 100 000 раждания годишно и това поставя страната ни на 134-то място в света. Престижното последно е заето от Гърция, с индекс 2. Първото място се държи от Афганистан със 1400 починали родилки на 100 000. На пръв поглед стоим добре. Само че няма цивилизована държава от първия свят, която да има повече от индекс 4 - 5. Което е 2 - 3 пъти по-добре, отколкото е в България. 13 умрели родилки е добре за страна от Третия свят. Продължаваме с детската смъртност - 16,6 на хиляда. Шампионите Швеция и Япония - 2 на хиляда. Пак сме 8 пъти по-зле от най-добрите. И пак няма бяла страна, която да не е под 5 промила. Като при нас има стабилизация, с лек уклон за увеличаване.
Като се задълбочих в темата "детска смъртност", попаднах на доклад от националния консултант по акушерство Никола Василев, според когото у нас има стряскащо високо ниво на детска смъртност, причинена от инфекции. 100 пъти по-високо, отколкото във водещите страни на света. В началото на 80-те години детската смъртност в СССР започна да се увеличава, въпреки че във втората половина на XX век рязко бе почнала да спада. Градската легенда оттогава твърдеше, че западните разузнавания така предугадили разпада на комунизма и съветския блок. Даже имаше фиксиран репер - когато стигне 32 промила. Между другото и днес над 30 е детската смъртност в страни като Казахстан, Таджикистан, Грузия. В Русия е спаднала и сега е два пъти по-ниска, отколкото е в България! Дори в Румъния и Украйна е значително по-ниска. Българската детска смъртност е над 3 пъти по-висока от средната за целия Европейски съюз, където е 5,6 на хиляда. А ако нас ни нямаше там, би била още по-ниска.
Продължаваме със статистиката. България е на водещите места по брой лекари на глава от населението - на престижното 23-то място в света, а по брой на болничните легла на глава - още по-добро - на 21-во място. Което е най-убедителното доказателство, че системата е напълно сбъркана. Лекари има, болници има, но здравеопазване няма. Неефективна и тъпа.