Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако част от приюта на поп Иван от Нови хан наистина бъде съборена, както се разбра преди дни, българското население ще поеме един много тежък колективен грях, който едва ли ще остане ненаказан.
Обяснявам накратко историята, която от много говорене облепна с думи и гражданите започват да не разбират случките. Поп Иван от Нови хан доброволно и със свои сили и средства изгражда приюти за бездомни и изоставени младежи, предимно цигани. Той им дава подслон, грижи се за малките им деца, храни ги, без за това да получава никаква облага.
Няколко души от селото тази доброта на поп Иван ги дразни и те започват да пишат доноси срещу него до строителния надзор, понеже част от постройките в неговия приют са незаконни.
Упорито пращат сигнали и инстанциите като абсолютни безчувствени чиновници тъпо и буквоедно се разпореждат приютът да бъде съборен. Има и съдебни решения и новата министърка на сградите заяви, че няма какво да се направи и ще бутнат приюта, защото не може да не се подчини на съдебно решение.
За да не е съвсем драстично, се осигуряват с пари на данъкоплатците студени фургони на настанените там клетници.
Заради завистта и злобата на някакви хора от Нови хан се разбива едно чудесно и богоугодно място, харчат се от недостигащите пари в бюджета и злото побеждава.
Според мен строителният контрол просто не трябва да се подчинява на съдебното решение, а сегашният или следващият президент да опростят съдебното решение за събаряне. Конституцията им дава това право. Въпросът е защо чиновници и съд не гледат справедливостта и доброто, а забиват нос в буквите и обслужват злото.
Какво значи незаконен приют - нима 90% от селските къщи у нас са законни?
Обичайното право до началото на 80-те години приемаше, че щом една сграда е с покрив, тя може да бъде узаконена срещу символична глоба.
Така бе до 2003 година, когато заради мащабните полузаконни постройки по морето бе въведена тази забрана. Но да сте чули за съборен хотел? Наблюдавайте какво ще се случи с палатите на циганския олигарх Рашков. Или с няколко прословути строежа на вкусни места в София, които излизат извън всякакъв здрав разум. Те стоят и ще си останат, но гнездото на поп Иван ще бъде разрушено.
Иска ми се да кажа някой майтап накрая, но всъщност случващото се показва как злото у нас тържествува. И става все по-силно.