Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТЛИЧИЕ: Именитият футболист бе оценен достойно от академичното ръководство на ПУ.
ОТЛИЧИЕ: Именитият футболист бе оценен достойно от академичното ръководство на ПУ.

550 видни български интелектуалци и политици са получили почетната титла "доктор хонорис кауза" от академичните ръководства на университети през последните години, показа проверка на "168 часа".
Рекордьор по най-голям брой удостоени "архонти" в академичните среди - 340, е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Това е станало на церемонии в периода 1902-1911 г. "През годините от Алма матер са отличени най-много политици, без те да знаят за наградите", твърди бившият ректор на Шуменския университет проф. Добрин Добрев.

Първият почетен доктор
на СУ е Ловчанският митрополит Екзарх Йосиф

На 9 април 1902 г. почетният магистър по право получава високото отличие. Вторият виден доктор е писателят Иван Вазов.
В превод от латински доктор хонорис кауза означава "доктор по заслуги". Званието се присъжда от висши учебни заведения за особени заслуги в областта на науката, образованието, културата и обществения живот. Академични личности, политици и изявени общественици могат да бъдат носители на престижното научно звание.
Носителите му имат правото ежегодно да изнасят публична лекция в университета, който ги е избрал като свои почетни доктори. Титлата не носи на удостоените никакви материални облаги или привилегии.
На тържествената промоция ректорът връчва златен медал, изсечен в Монетния двор, с лика на съответния патрон на университета. Почетният доктор получава и три дипломи с еднакво съдържание - на български, църковнославянски и латински, в които са описани заслугите и мотивацията за награждаването му.
Церемониалът изисква участниците да са облечени в тоги - тъмнолилави с виолетови маншети и изискани яки. Награждаването преминава под звуците на студентския химн Gaudemaus Igitur. Aтмосферата е празнична.
В такава приповдигната обстановка с титлата "доктор хонорис кауза" са наградени много български учени, писатели, политици и актьори.

В списъка са имената
на единствените двама български премиери, удостоени с титлата

Бившият министър-председател с монархическо потекло Симеон Сакскобургготски многократно се е потапял в атмосферата по награждаването.
Високото звание той получава от НСА, Варненския свободен университет, Висшето училище по библиотекознание и Техническия университет в Русе.
Първото звание академичното ръководство на Националната спортна академия му присъжда независимо че монархът все още живее официално в Испания. И не е дал никакви индикации за своето завръщане в България.

Стефан Софиянски
е вторият представител
на изпълнителната власт, награден с доктор
хонорис кауза

Това се случва на церемония през 2002 г. във ВИАС.
Единственият президент, получил титлата "доктор хонорис кауза", е д-р Желю Желев, първият демократично избран президент на България.Той е награден от Великотърновския университет (ВТУ), а по-късно и от Югозападния университет в Благоевград.
В официалните сайтове на българските университети няма информация приемникът на д-р Желев - президентът Петър Стоянов, да е удостояван с престижното докторско звание. Сегашният президент Георги Първанов е носител на титлата "доктор хонорис кауза" на Университета за международни изследвания "Ханкук"' в Сеул.
Бившият премиер от тройната коалиция Сергей Станишев е получил доверието за престижната награда от Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия.
Друг бивш виден президент, но не български, е намерил подобаващо място в академичния списък на наш университет - Великотърновския. Това е премиерът на Руската федерация Владимир Путин. Почетната титла той получава за заслуги в областта на юридическите науки, за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на XXI век.
От два университета - Югозападния и Пловдивския, е отличен с докторското звание бившият ни посланик в Япония акад. Благовест Сендов. Председателят на 37-ото Народно събрание е едно от емблематичните имена в БСП.
Други видни политици, намерили място в класациите за докторското отличие, са бившите министри от тройната коалиция Милен Велчев, Николай Василев и Соломон Паси.
Актьорската гилдия в списъка е представена от знаменития Тодор Колев. Той става доктор хонорис кауза неотдавна на церемония в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Мотивът за наградата е изключителното му актьорско майсторство. Друга причина може да се счита неговото родно място Шумен. В шуменския списък се открояват имената на проф. Соня Рув-Увалиева, английски учен хуманист с принос в областта на педагогиката и на чуждоезиковото обучение. Тя е съпруга на световноизвестния критик, семиотик, теоретик на изкуството

Петър Увалиев, който е почетен доктор на
Софийския университет

Други видни имена, оценени от академичното ръководство на Шуменския университет, са проф. дфн Тончо Жечев, който е един от най-значимите български учени, литературовед. Следва името на професор Тотю Тотев, археолог , историк и теолог.
Академичното ръководство на този ВУЗ достойно е оценило и заслугите на известния футболист Франц Бекенбауер, уникалния скачач Сергей Бубка и старши треньора на националния отбор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. Футболните легенди Карло Анчелоти, бивш

треньор на грандовете "Милан", "Ювентус"

и националния отбор на Италия, както и Христо Бонев, бивш селекционер на националния ни отбор, са отличени с докторското звание от академиците в Пловдивския университет.
Преди дни съвсем неочаквано този престижен университет бе разтресен от грандиозен скандал след удостояването на футболиста, прославил България по света - Христо Стоичков. Заради академичната титла, присъдена на Камата от ректорското ръководство социологът доц. Цветозар Томов подаде оставка.
Той се отказа окончателно да преподава в ПУ, където е обучавал студентите по социология 15 години. Мотивът за крайното решение на доц. Томов, оповестен в открито писмо във фейсбук, е, че Стоичков бил "впечатляващо неук и необразован". Ректорът на Пловдивския университет доц. Запрян Козлуджов, удостоил по решение на Академичния съвет Стоичков, не остана длъжник за обидата. Доцентът запази самообладание и укори социолога, че с постъпката си прави евтин пиар на агенцията си, която отдавна вече не била сред водещите в страната. "При толкова много истерия и помия върху името на университета все повече се убеждавам, че постъпката ми е абсолютно правилна и точна. Случващото се е повече от безобразие", възмущава се ректорът на ПУ доц. Козлуджов.

 

 

 

Проф. Добрин Добрев, бивш ректор на ШУ:
Който не харесва Стоичков, да не сяда с него на маса

- Проф. Добрев, как ще коментирате негативната реакция в академичните среди след удостояването на Христо Стоичков с почетното звание "доктор хонорис кауза"?
- Целият този шум по случая "Стоичков" за мен е абсолютно непонятен. Негативната реакция е израз на провинциално мислене. Бях шокиран, когато научих, че някакъв доцент си е подал оставката в знак на протест. Не зная кой е този човек. И не искам да знам. Но ще го попитам дали е възмутен, че Елин Пелин е бил удостоен с титлата "академик" през 1940 година, без да има завършено средно образование. Той е успял да достигне до пети клас, сегашния девети. Въпреки всичко няма никакво съмнение във всички нас, че Елин Пелин е достоен член на БАН. Един от най-достойните. Същото мога да кажа и за Стоичков. Очевидно той дразни много хора с постиженията си у нас и в чужбина. Да не забравяме, че този човек издигна името на България. Друг е въпросът, че характерът на Стоичков не е особено благ. Има и писатели с такъв лош характер. Трябва ли заради това да зачеркнем с лека ръка творчеството им?
- Атакуват Стоичков и за образованието му...
- Аз нямам представа какво образование има Стоичков. Като спортсмен е постигнал много, за което някои могат само да му завиждат. Тази традиция да се честват достойни личности още от древността с нищо не се е променила. Що се отнася за титлата "почетен доктор", това не е научна титла. Тя се дава само на личности, които са образец за студентите. Софийският университет в продължение на години е раздавал титли на политици, които не са знаели, че съществува такъв университет. Доста са политиците, на които СУ е давал почетни титли.
- Единни за всички университети ли са критериите за тяхното присъждане?
- Изискванията за тяхното присъждане в различните университети са различни. Уеднаквяване на критериите не е нужно според мен. Всеки ВУЗ си има свое суверенно право. Цялата англосаксонска традиция предполага удостояването на известни спортсмени с тази титла. В Англия спортисти, които са допринесли за своята държава, са получили благороднически титли. Титлата "сър". Съветвам недоволните от удостояването да се запознаят със световната културна традиция и тогава да изразяват гняв и агресия. В античността спортът е една от основните области за възпитанието и формирането на личността в т.нар. гимназиуми. Изявените спортисти винаги са били на почит в университетите. Колкото до Стоичков и особеностите на неговия характер - който не иска да търпи тези особености, ами да не сяда на една маса с него.
- Съгласен ли сте с тезата, че академичните ръководства на университетите присъждат звания на лица, близки до управляващите, с една цел - "да се натягат"?
- Категорично не. Ще припомня, че големите интелектуалци на България след Освобождението са били част от политическия живот - Захари Стоянов, Иван Вазов, Константин Величков. Значи ли заради това, че са принадлежали към някаква партия, да им отречем творчеството. Няма логика.
- По време на вашия мандат като ректор на Шуменския университет бе отличен лидерът на ДПС Ахмед Доган. Изискванията задължават получилите отличието да изнасят лекции в университета и да участват в неговия научен живот. Това случи ли се?
- Наистина г-н Доган обеща, че ще изнесе лекции в университета след удостояването му с почетното звание. Аз нямам спомен такива академични лекции да са изнасяни. Но не го упреквам, тъй като той е много зает човек. Предполагам, че контактите продължават с Педагогическия факултет, откъдето беше предложен. Предложението беше добре мотивирано - Доган е доктор по философия, неговата политическа дейност е интересна за наблюдение и анализ. По-късно колеги, свързани с този факултет, демонстрираха пристрастие към партията ДПС. В което няма нищо лошо.
Повечето от удостоените колеги са участвали в научния живот на университета и чрез лекции, и с участие в научни конференции, с ръководство на докторанти.

 

Ахмед Доган - най-видният почетен доктор в Шумен

През 2002 година лидерът на ДПС Ахмед Доган става доктор хонорис кауза на университета в Шумен. Удостоен е с титлата заради "постижения във философията и създаването на българския етнически модел".
Престижното отличие обаче разделя на два лагера членовете на Академичния съвет. Едните аплодират бурно инициативата на Педагогическия факултет, други не я одобряват. От уважение към търсещия етническа толерантност Доган не атакуват номинацията на педагозите. Присъждането на званието е било бурно обсъждано даже и в парламента от депутати. Според някои лидерът е награден с една-единствена цел - да привлича студенти от Турция. Тогава била ангажирана и специална фондация, която да подпомага начинанието.
Доган учи две години в Шумен в специалността "Българска филология". Според запазените данни в досието му в Държавна сигурност това става по нареждане на водещите му офицери.

 

Проф. Димитър Киров, преподавател по християнска етика в Пловдивския университет:
Ректорът изрази волята на академичния съвет

- Проф. Киров, как ще коментирате нападките към ректора на Пловдивския университет, че с удостояването на Стоичков с почетна титла е дискредитирал авторитета на вуза?
- Присъждането на почетното звание на г-н Христо Стоичков е израз на благодарност за финансовата помощ, оказана от него за построяването на Спортната зала. Ректорът на ПУ е опитен и отговорен администратор, който оценява правилно всеки жест на помощ към университета. И благодари по достоен начин. Доц. Козлуджов се стреми да разгръща потенциала на ПУ. Един университет има силна преподавателска и научноизследователска работа, когато има добри преподаватели и амбициозни студенти. За мен в случая ректорът е постъпил правилно и в полза на университета. Той изрази волята на Академичния съвет на ПУ. Но трябва да се изчистят някои особени елементи от събитието.
- Какво имате предвид?
- Г-н Стоичков е обичан и уважаван. Но също така не е харесван от някои хора. Тези някои субективно и неаргументирано се нахвърлят срещу ректора заради недостатъчните си симпатии към именития ни спортист. Ако се опитаме да погледнем случилото се в Пловдивския университет исторически и академично, с уважение към спомоществувателите, ще установим, че е извършено нещо правилно. На място. И преди всичко с грижа за развитието на Пловдивския университет. Нека да оценяваме работата на всеки, който работи за наука и култура в България. А тези преподаватели, които се борят да развиват образованието и търсят начини в момента, извършват подвиг.
- Налага се тезата, че обикновено университетите правят "доктор хонорис кауза" хора, които ще им помогнат да решат финансовите си проблеми. Така ли е на практика?
- Държавните български университети действително не са в добро финансово състояние. Необходими са средства за наука. В подобна ситуация достоен е този, който изгражда наука. Както и този, който финансира науката. Който я подпомага.
- Доста политици в последно време бяха удостоени с "доктор хонорис кауза". Какво е вашето обяснение?
- Ако се върнем в историята, и не само в нашата, когато с почетни звания са удостоявани хора в политическия и църковния живот за заслуги с косвено значение за определена институция. Това е благодарствен жест за тяхната съпричастност към делата на тези институции. И инициативите с удостояването трябва да се стимулират.

 

 


Скандалът сравнен с титлите "лорд" на "Бийтълс"

Шумният скандал с почетното звание на Христо Стоичков - доктор хонорис кауза, почти конкурира този, когато кралицата - майка удостои в Англия "Бийтълс" с титли "лорд".
Тогава доста учени се отказаха от получените почетни звания, сподели пред "168 часа" професор, виден български учен и преподавател в Софийския университет. Той помоли да запазим името му, защото Стоичков бил доста буен.
"Удостояването на Стоичков е доста прибързан и необмислен ход от страна на колегите от Пловдивския университет. Те би трябвало да очакват такава остра реакция, в т. ч. и от обществото", коментира ученият. Според него започналият протест и в академичните среди бил напълно оправдан. Професорът е категоричен, че докторската титла на знаменития ни футболист била равносилна на това професор по социология да бъде избран за треньор на националния отбор по футбол. В такава ситуация българският футбол заминавал безвъзвратно в историята.
"Званието трябваше да бъде присъдено на футболиста, който безспорно е ненадминат като потенциал, не от ПУ, а от НСА", смята професор, преподавател в университета в Града под тепетата. Нашият университет е един от трите класически университета заедно със Софийския и Великотърновския и е недопустимо академичното ръководство да греши, добавя ученият. Според него неодобрилите присъждането на научното звание няколко доценти били абсолютно прави.
Темата е широко коментирана и в Шуменския университет. Тук спортистите от Катедра "Методика на обучението по физическо възпитание" до един защитили Стоичков. Те даже искали да се срещнат с Камата, за да му демонстрират подкрепата си, ако "неразумни академици" все пак поискат званието да му бъде отнето. Членове на Академичния съвет в ШУ признаха пред "168 часа", че са доста шокирани от случилото се и гледат на почетната титла на д-р Стоичков "с голямо доза ирония".

 

Цветозар Томов, социолог:
Обществото трябва да реагира

Не съм очаквал такъв мощен обществен отзвук. Това е знак, че съм постъпил правилно, когато си подадох оставката заради титлата на Стоичков от Пловдивския университет. Подкрепата означава, че много хора мислят като мен. И това ме окуражава. Дори ако никой не ме беше подкрепил, пак щях да бъда прав пред себе си. Недопустимо е такива отличия да се раздават като форма на благодарност към властимащите. Това е една много порочна практика, която показва, че почетните титли "доктор хонорис кауза" могат да се обезличат. Аз се надявам, че в резултат на този доста голям шум, който се вдигна около нелепото отличие на Стоичков, академическите съвети ще се замислят дали да присъждат звания на хора, които не ги заслужават. Обществото трябва да реагира, да има нетърпимост към подобни негативни явления.

ПРИЗНАНИЕ: Царят позира при поредната академична награда.
ПРИЗНАНИЕ: Царят позира при поредната академична награда.
ПРИЗ: Бившият премиер Сергей Станишев също е сред отличените.
ПРИЗ: Бившият премиер Сергей Станишев също е сред отличените.
Проф. Добрин Добрев
Проф. Добрин Добрев
ВРЪХ: Доган получава почетното отличие.
ВРЪХ: Доган получава почетното отличие.
Проф. Димитър Киров
Проф. Димитър Киров
ОТЛИЧНИК: Финансовият министър от тройната коалиция също е с титла.
ОТЛИЧНИК: Финансовият министър от тройната коалиция също е с титла.