Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миналата неделя в София имаше манифестация против лекарите. Граждани, загубили свои близки или деца при раждане, се събраха пред Народното събрание, за да протестират против некадърността и алчността на гинеколозите, с които ги е сблъскал животът.
Този митинг показа, че в България има нещо много сбъркано. Че държавата не функционира добре. Масови обругавания на лекари се случват обикновено в тоталитарни режими - фашистка Германия, Сталинова Русия и добре познатата нам Либия. В подобни режими обичайните маханизми на демокрацията не работят и населението не е гарантирано, че може да получи справедлив процес при лекарски грешки.
 Събралите се пред Народното събрание хора бяха с напълно различни случаи. Ако всеки един от тях бе получил справедливост навреме, едва ли биха тръгнали на протест. Защото всеки има различна болка - общото е усещането, че са станали жертва. Един път на немарливостта на някой лекар, втори път на немарливостта и бездушието на съдебната система и трети път - жертва на недоизмисленото финансиране на болниците. Защото, освен че е била причинена смърт на техен близък, те са си платили за това. Вероятно това ги докарва до ярост и отмъстителност към цялото съсловие.
 Истинският проблем обаче не са лекарите. Те в крайна сметка помагат, спасяват хора, помагат на болни и са доста по-квалифицирани, отколкото предполагат заплащането им, условията в болниците и глупавата здравноосигурителна система.
Разбира се, сред тях има некадърници и негодници, но това са конкретни хора, а не цяло съсловие.
Ако съдилищата си вършеха работата, конкретните единици, несвършили своята работа, щяха да са понесли наказание. А тези, които са склонни към немарливост, щяха да имат едно наум, че могат да си имат неприятности.
Навсякъде, където има благоденстващи общества и уредени държави, има много осъдени лекари. Това е неизбежно, но не намалява уважението и респекта към съсловието като цяло.
Освен това лекарите у нас нямат нормално функционираща система за застраховка професионална отговорност.
 Всеки може да допусне грешка и съответно трябва да има работещ механизъм за покриване на щетите от тази грешка. Става дума за задължителна застраховкаподобна на шофьорската гражданска отговорност. В крайна сметка парите са най-добрата справедливост, каквото и да си говорим.