Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДУЕТ: Очарователната Катя (вляво) на път към съдебната зала заедно с адвокатката си.
ДУЕТ: Очарователната Катя (вляво) на път към съдебната зала заедно с адвокатката си.

Скандали с руски шпионки избухват един след друг в различни страни по света. След Ана Чапман се появи 26-годишната Екатерина Затуливетер.
Блондинката нашумя покрай делото, МИ-5 води срещу нея дело за шпионаж в полза за Русия заради нерегламентирано придобиване на информация в качеството и на сътрудник и любовница на 65-годишния британски депутат либералдемократ Майк Хенкок. Като член на комисията по отбрана британецът има достъп до данни за секретни военни проекти.
Тези дни в досието й изплува нова шпионска афера. Оказва се, че тя е била любовница и на високопоставен германски дипломат в НАТО. Той се запознава с Катя през април миналата година в Лондон.
Тя става негова любовница и той  съобщава чувствителни тайни за алианса
Според информация на британското МИ-5 Затуливетер е агент на руското външно разузнаване.
В есемеси и писма по електронната поща двамата обменят секретни данни, в това число за дейността на НАТО и визити на американски политици в Европа. Британският в. "Мейл ъф сънди" научава, че Затуливетер е имала и трети любовен роман - с дипломат, съветник на известна европейска кралска фамилия. Той е работил в Петербург, Москва и в правителството на водеща европейска страна. "Личността на двамата дипломати е ключова в съдебния иск за депортирането на Затуливетер от Великобритания. MИ-5 е убедено, че рускинята е била в близки отношения със западни дипломати, за да получава ценни за руското разузнаване данни. Затуливетер отрича, че се е занимавала с шпионаж, но признава, че 4 години е била любовница на Майк Хенкок, след което започва нова връзка с германския дипломат, работещ в НАТО. Не отрича и романа си с третия дипломат.
Подбирайки жертвите си в класическия лов от времето на студената война, Кремъл се ръководи от прости критерии - те трябва да симпатизират на Русия, да са застаряващи и да имат слабост към нежния пол.
За руското разузнаване 65-годишният депутат Майк Хенкок, който тези дни
бе принуден да подаде оставката си от комитета по отбрана към долната камара
 на парламента
заради съдебния процес срещу сътрудничката му, е идеална мишена. Въпреки че е женен, той има многобройни връзки с жени, на които подарява плюшени мишки, след което ги зарязва безсърдечно.
Хенкок и Затуливетер се запознават на конференция в Русия. След известно време депутатът пристига в Москва, започват връзка и след пет месеца рускинята идва във Великобритания. Политикът й дава заплата от 250 лири и пропуск до Палатата на общините.
Романът им продължава четири години, през които тя безпрепятствено чете имейла му и има достъп до други документи, които се разглеждат в парламентарния комитет по отбрана.

Рускинята е арестувана миналия декември на летището "Гетуик". Хенкок отрича обвиненията срещу него. "Бих искал да заявя, че никога не съм предавал на Затуливетер материали, които не са публични или са били засекретени", каза той в парламента и допълни, че се надява да се върне на поста си след края на делото на депортирането на Катя Затуливетер.
Някои от слушанията по делото, на които британското контраразузнаване предоставя информация, се водят при закрити врати.
Според адвокатите
 на Екатерина Затуливетер процесът
 е хиперболизиран
 и тя е преследвана
 за шпионаж
заради въображаем паралел с Ана Чапман.
Бившият шпионин от КГБ Олег Гордиевски е на друго мнение. Той нарича Катя "Най-добрата руска шпионка за последните 30 години". "Затуливетер е била много добросъвестен сътрудник на руските служби и им и предала важни военни тайни", казва той пред британския в. "Дейли мейл". И допълва, че Катя е била много по-ефективна от Ана Чапман, която бе експортирана от САЩ заедно с девет други руски агенти.
Докато в Лондон тече процесът срещу Затуливетер,
главният полицай
 на Швейцария
 бе отстранен
от длъжност заради руска любовница. Шефът на федералната криминална полиция на Швейцария Михаел Перлер се прости с поста си заради отношенията си с инструкторката по ски Елена Т., швейцарка от руски произход.
Връзката им продължава година, но това е достатъчно, за да влезе Михаел Перлер в полезрението на контраразузнаването. Това става след негова командировка до Санкт Петербург през юли 2010 г., където той води на конференция за борбата с руската мафия и любовницата си.
В този момент тя заема поста асистент в руско-швейцарска компания, специализирана в продажбата на бижута и скъпоценни камъни. Същата година Елена Т. е
заподозряна във
 връзки с руската
 мафия заради работата и с руски олигарси,
които идват в Сен Мориц и Зермат да карат ски. Отделът за контрол на безопасността на Министерството на отбраната на Швейцария стига до извода, че топинспекторът недопустимо смесва служебните и личните си неща.
Административният съд не доказва никакви връзки на Елена Т. с руската мафия, но решава, че заради извънпрофесионалата си дейност Михаел Перлер "представлява потенциална опасност за Швейцария".
В момента Перлер оспорва решението пред Федералния съд.

Като разузнавач Путин бил плейбой

В разгара на шпионските скандали с руски блондинки германските медии извадиха на бял свят любопитна история от досието на Путин в архивите на разузнаването на ФРГ. Оказва се, че докато е бил на служба в Дома на съветско-германската дружба, известен като офис на КГБ, днешният премиер "бил неверен мъж" и "биел жена си". Младият разузнавач Путин имал няколко романа в Дрезден в края на 80-те години. Съпругата му Людмила Путина споделила това пред преводачката в офиса на съветско-германската дружба, която била агент на службата БНД и съзнателно станала нейна приятелка. Преводачката работела в дрезденския офис и често беседвала със съпругата на Путин. Людмила казала пред нея че е жертва на домашно насилие и че съпругът й има много сексуални връзки. Досието на Путин е открито от експерта от БНД Ерих Шмидт Енбаум. Според германския в. "Билд" историята потвърждава слуховете, че през 1990 г. Путин си заминава за Москва с черната лимузина, като оставя в Германия извънбрачно дете. Прессекретарят на Путин отказа коментар. Авторът на историята Шмид Енбаум твърди, че преводачката е събирала данни за извънбрачните връзки на Путин, защото се интересувала от внедряването на агенти на БНД в КГБ. Изводът е, че Путин е бил жертва на класическа операция по внедряване на шпионин. Лентхен (по прякор Балона заради едрия й бюст) имала роман с полковник от КГБ, от когото забременява. Тя използва това като предлог, за да отиде в Западен Берлин на лечение. Това и позволява да избяга на на Запад през 1989 г., няколко месеца преди падането на стената. Според някои данни бившата преводачка сменя името си и живее в южната част на Германия. Шмид Енбаум твърди, че научил всичко това от бивш сътрудник на германското разузнаване. Той не смята, че историята му е подхвърлена нарочно, за да се дискредитира Путин, но излизането и в момент, когато Западна Европа се тресе от руски шпионски скандали, е показателно. Неотдавна в Марбург бяха арестувани предполагаеми руски шпиони.

АГЕНТ МЕЧТА: Секси шпионката Екатерина се забавлява на екзотична екскурзия.
АГЕНТ МЕЧТА: Секси шпионката Екатерина се забавлява на екзотична екскурзия.
ЖЕРТВА: 65-годишният Майк Хенкок е оплетен в мрежите на 26-годишната Катя.
ЖЕРТВА: 65-годишният Майк Хенкок е оплетен в мрежите на 26-годишната Катя.
ЗАЕДНО: Владимир Путин и Людмила Путина.
ЗАЕДНО: Владимир Путин и Людмила Путина.