Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕРТВИ: Стотици безработни са потърпевши в схеми за забогатяване.
ЖЕРТВИ: Стотици безработни са потърпевши в схеми за забогатяване.

Активисти на ДПС събират комисиони от безработни, за да бъдат включени в програми за социално подпомагане, твърди областният управител на Шумен Димитър Александров.
Всеки един от хората е бил принуждаван да прави дарение от 15 лв. месечно за неправителствената организация на местен активист на ДПС.
Прокуратурата в Шумен е започнала разследване срещу Вежди Хасан, бивш старши експерт в областната управа, за злоупотреба със служебнво положение.
От него е зависело включването в програмите
на социалното министерство
и той е принуждавал бедни
и безработни да правят дарение на неправителствената организация "Център за младежки инициативи", на което е бил управител, докато е работил и в областната управа.
Срещу Хасан Вежди прокуратурата е повдигнала обвинение по чл. 283 от НК за злоупотреба със служебно положение, за да набави за себе си противозаконна облага, съобщи областният управител в оставка на Шумен Димитър Александров (виж интервюто с него долу). Самият Хасан не бе открит за коментар.
По време на две проверки - на полицията и на прокуратурата, били събрани достатъчно доказателства, че като управител на неправителствената организация Хасан е събирал месечни отчисления от безработните, наети като социални асистенти.
За да бъдеш нает като социален асистент, трябва да имаш тежко болен близък. Поради недостиг на пари за тези програми хиляди са лишени от достъп до програмата, въпреки че социалното им положение го изисква.
Според документи, предоставени на в. "168 часа", сдружението с нестопанска цел е регистрирано на адрес,
където е и офисът на общинското ръководство на ДПС Шумен - ул. "Калоян" 9
Другият офис на неправителствена организация пък е бил служебният кабинет на Хасан в областната управа на Шумен.
Тук социалните асистенти идвали по график да си внасят процента от минималната работна заплата от 15 до 40 лева. Схемата вървяла безпроблемно почти десет месеца, докато неотдавна областният управител на Шумен не срещнал асистентките на групи в сградата.
На въпрос: "Къде отивате така масово?", жените му отговарили: “При експерта, да му се отчетем.”
Възмутен, областният шеф издал заповед за отстраняване на служителя
си, тъй като в четири жалби, изпратени до прокуратурата, работничките подробно описват как, за да бъдат наети като асистенти, Хасан си удържал всеки месец определени суми от заплатите им.
Тези отчисления се водели като дарение за НПО-то, показала по-късно проверка на полицията и прокуратурата. Освен че дават Хасан на прокурор, от областна управа образуват срещу него и дисциплинарно производство.
Полицейска проверка в Областната дирекция на МВР-Шумен предшества прокурорската по жалби на асистентките. “Много задълбочено работихме по случая, който е много скандален с данни за корупция от държавен служител.
Констатирахме, че сумите са различни за всеки асистент
Хасан е предупреждавал жените, че са длъжни да внасят. В противен случай остават на улицата.” Това разказа пред "168 часа" високопоставен началник от шуменската Дирекция на полицията, запознат в детайли с разследването, който обаче пожела да остане анонимен.
Потърпевшите от "социалната схема" от села в Шуменска област били доста внушителен брой. "Най-много са от общини, където управлява ДПС", уточни информаторът на вестника.
Според проверявания проект 35 души от села в Делиормана трябвало да се грижат за 105 възрастни хора. Бюрото по труда намирало старците, а обгрижващите получавали минимална работна заплата при задължително удържане на процент за ръководството на НПО-то.
 Материалите от проверката са изпратени в прокуратурата с мнение за търсене на наказателна отговорност от Вежди Хасан, съобщиха от местната полиция.
Колкото повече задълбава разследването, сагата със социалните асистенти
придобива по-сериозни измерения. От документите е видно, че сдружението на Хасан - "Център за младежки дейности" като бенефициент по европейски проект "Изграждане на капацитет на НПО и ефективни партньорства с администрацията за подпомагане на периферните общини", е усвоило 251 790 лева.
 Парите са от европейски фондове, но минават през министерства, преди да постъпят по разплащателни сметки на скандалното сдружение.
Видно от документите, тук са кметовете на ДПС - Ренгинар Потур (с. Друмево) и Идриз Халидов (с. Градище). В управителния екип е Садредин Талиб, експерт в Дирекция "Регионално развитие, хуманитарни дейности и програми" в ключовата община за ДПС - Хитрино, както и Айнур Идрис, директор на дирекция в другата важна община за движението - Венец. Екипът е назначен да управлява със специална заповед от управителя Вежди Хасан- № РД- от 14.01. 2008 година.
"168 часа" потърси за коментар по случая и представители на Министерството на труда и социалната политика. "Не знаем, че сдружение "Център за младежки инициативи" се разследва за корупция.
В министерството няма регистър, където да са описани неправителствените организации, за да следим за нарушения в усвояването на държавните средства за безработни", отговориха лаконично от Агенцията по заетостта към министерството на труда.

И съпругата на Хасан в схема за бедняци

Сдружение с нестопанска цел /СНЦ/ - "Протегни ръка" е вторият играч в схемата с безработните асистенти, който обаче засега прокурорското разследване подмина.
Управител на сдружението е съпругата на уличения в корупция Вежди Хасан - Фатме Хасан. Тя е секретар на община Каолиново. Подобно на съпруга си Вежди Хасан, и тя е регистрирала в шуменския съд неправителствена организация.
Тази организация по същата схема набира безработни от Делиормана. И тук скандалът тръгва с пълна сила - доста жени от района на Каолиново, без тяхно знание се водят на работа по проекти на организацията "Протегни ръка".
Например безработната Кадер Сюлейман
 от Браничево
 е подала жалба
 в Икономическа
 полиция в Шумен,
възмутена от измамата. От полицията, която работи по случая, подозират, че заплатите на безработните са отивали изцяло в бюджета на семейство Вежди и Фатме Хасан. Според общински съветници възрастни хора сащо са включвани в програми за обгрижване, за които държавата осигурява средства, потънали в сметките на НПО-та, свързани с политици, както в случая.
Полицията в Шумен е проверявала и сигнал, че в "Протегни ръка" са се уредили чиновници от община Каолиново, за да получават съответни финансови облаги по проекта.
"Доста общински съветници още в миналия мандат настоявахме кметът на Каолиново да внесе доклад за тази неправителствена организиция, свързана с общината. Явно, че има завлечени, а парите са потънали в нечий джоб. Нямаше никакъв отчет от кмета. Това говори, че има нещо тъмно". Това заяви пред "168 часа" бившият общински съветник Станислав Христов.
Дали действително има такива финансови облаги тепърва ще установява полицейското разследване.
Проверката на
 в. "168 часа" обаче
откри и други
 смущаващи факти
Общински чиновници, експерти и бившият председател на Общинския съвет в Каолиново Сахми Еюб влизат в Управителния съвет на сдружението "Протегни ръка".
За авторитет освен секретаря на общината Фатме Сюлейманова е и заместник-кметът Тюрджан Мустафа. В управителното тяло е включена и читалищната секретарка Улвия Руфад.
"Налице е фрапиращ случай за класически конфликт на интереси. Общински чиновници освен пряката си работа в общината работят и в неправителствена организация, която получава държавни средства за социални нужди", коментират юристи в Шумен.
"Обвиненията са безпочвени. Няма нищо лошо общински експерти да помагат в борбата с безработицата, която е най-висока в смесените райони", коментира пък депутатът от ДПС, Чeтин Казак.
За конфликта на интереси обаче тепърва ще се произнесат от прокуратурата.


Димитър Александров, бивш областен управител на Шумен:
Безработните финансират партията

Ангажирането на фиктивни безработни в общини на ДПС е успешна схема за финансиране на партията. Тази схема работи от години. Заплатите на фиктивно ангажираните безработни, за които държавата отпуска доста средства, прибират управителните съвети на неправителствени организации, свързани с ДПС.
Има конкретен случай - експерт от областна управа бе даден на прокурор за това, че прибира част от заплатите на ангижираните по социални програми. И какво - нищо! Въпреки че хората свидетелстваха срещу Хасан черно на бяло. Аз подадох сигнала в прокуратурата. Никой не ме е викал, независимо че съм се интересувал как върви разследването. Доколкото разбирам, няма никакви резултати. Грях е при такава беднотия в смесените райони да си присвояваш суми от заплатите на хората. Това е скандално.
"Тумба-лумба ГЕРБ опука нашия човек, без да е виновен. Имитира се активност пред премиера Бойко Борисов", категоричен бе общинският лидер на ДПС Шумен Гюнай Тефик.

Димитър Димов, зам. окръжен прокурор на Шумен:
Има съдебно решение за присвоените пари

- Прокурор Димов, как приключи разследването по случая с експерта Вежди Хасан, който удържал на безработните "дарение" за частното си сдружение?
- Има съдебно решение. На Вежди Хасан е наложено административно наказание по дело от административен характер 809. Съдът е признал обвиняемия Хасан за виновен за това, че от началото на 2008 година до 1.10.2009 година при условията на продължаващо престъпление, в качеството си на длъжностно лице - сттарши експерт в Областна управа Шумен използвал служебното си положение, за да си набави на себе си противозаконна облага за Сдружение с нестопанска цел "Център за младежки инициативи". Прокуратурата му е повдигнала обвинение по чл. 283 от НК. Делото е внесено в съда.
- Каква е тази облага, финансова ли?
- Разбира се, че е финансова. Обвиняемият е получил от безработните 5580 лева. Това е престъпление по чл.283 от НК. На работното си място в Областна управа Хасан е изисквал и събирал без правно основание ежемесечно по 15 лева от 37 трайно безработни лица, заети по Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". Съдът е преценил да санкционира Хасан с административно наказание, глоба от 2000 лева. Решението е влязло в сила и не е обжалвано.
- Умишлено ли е престъплението, извършено от Хасан?
- Да , в случая се касае за умишлено престъпление. Законът предвижда до 3 години лишаване от свобода. Но по чл. 78а от НК съдът е наложил глоба. Разговарях с прокурор и разбрах, че удържаните суми не са похарчени, а са били като в каса на сдружението.
- Доста кметове са включени в управлението на неправителствени организации и получават пари за безработни. Редно ли е това?
- С този въпрос не може да се занимава прокуратурата. Ако има данни за извършено престъпление ще се ангажираме с разследване.

 

Четин Казак, депутат от ДПС:
Атаката е политическа поръчка

Цялата атака срещу Вежди Хасан е изцяло поръчкова. От самото начало. Хасан трябва да обжалва съдебното решение, тъй като не е виновен. Разбира се той носи персонална отговорност за действията си. За мен казусът не е приключен и не е безспорен. Включването на Хасан в листата за общински съветници е основателно, тъй като няма влязла в сила присъда. Областната организация правилно го е номинирала. Колкото до общинските служители, включени в неправителствени организации тук няма конфликт на интереси. Те могат да участват в НПО-та след като няма официална забрана за това.


Нова дискриминация: Тормозят децата на алкохолиците
Поне 15 000 ученици във враждебна среда и у дома, и в училище

от ЕЛИЦА КУЗМАНОВА
17-годишната Силвия М. от София не обича да ходи на училище. Не защото е слаба ученичка, или има някакви други проблеми. Често пъти тя е с насинено лице или сцепена устна. Защото баща и я бие и тя не иска за това да научават съучениците и приятелите и.
Още от съвсем малка прекарва много вечери без да спи, заради виковете и блъскането по вратата на стаята и. Казва, че заради недоспиването се справя зле в училише и има ниски оценки. А това води до още една бой. "Няколко пъти ми е разбивал устата", казва тя. Когато побоят е по сериозен и има синини не ходи на училище. Срамува се и не иска съучениците и да знаят. Според нея те няма да я разберат.
Страхува се да говори с приятелите и връстниците си за състоянието на баща си. Не иска да бъде обект на подигравки.
"Алкохолната зависимост на родителя води до проблем в поведението на детето в училище. Всяко дете реагира по различен начин. Едно ще сподели проблема, друго ще запази тайната си срамувайки се от съучениците си, приятелите си и околните. При всяко едно положение това ще бъде много по лошо за него, защото в такъв случай най-добре е да потърсиш при кой да отидеш и да намериш помощ, най-малкото чрез изказване на проблема." казва детският психолог Елена Гергелчева.
За съжаление тези, които не споделят са повече, защото професионалните психолози са установили ново явление - дискриминация на деца, които имат родители пияници. Те са подложени на нападки, подигравки и сегрегиране от останалите само и единствено защото техните родители пият.
"Нима това не е дискриминация, същата като според етнтическа принадлежност или полова ориентация", казва Силвия М. Аз съм подложена на двоен тормоз - насилието вкъщи и неразбирането на околните.
"Често когато баща ми се напие става агресивен и ми посяга. Обижда ме и ме нарича по всякакъв начин курва, уличница, проститутка", казва тя. Опияненото състояние на бащата е почти всекидневно и Силвия доверява, че често не иска да се прибира в дома си. "Когато знам, че пак ще ме нарича курва. Или пък ще ме посини отново не искам да се прибирам." обяснява тя. Не мога нито да поискам помощ, нито да му се противопоставя, нито да избягам. Разказва, че често е депресирана, с променливи настроения. "Не искам да живея така. Не искам и тази вечер да ме псува. Или отново да ме пребие, защото алкохола му е свършил. Искам просто една спокойна вечер." проплаква девойката.
Децата са много по груби и първични, когато дискриминират, казват психолозите. А често децата, които са израстнали в подобни условия са просто неразбрани от връстниците си. Несъзнателно са подложени на подигравки и дори понякога на истински тормоз. Това ги натоварва още и те стават агресивни. "Особено ако детето е момче, а злоупотребяващият е бащата. То го копира като мъжки модел." допълва психологът. Това е едно подсъзнателно подръжание, което води до посягане към алкохола и изявена агресия в по късен етап. Подсъзнателното подражание важи и ако детето е момиче. Децата на алкохолици и пияници в училищна възраст по приблизителни оценки са около 15 хиляди.


450 000 пияници, 80 000 много зле

Според неофициални данни от статистика на Дружеството на анонимните алкохолици, над 80 000 души са алкохолици у нас. В световен мащаб любителите на чашката възлизат на 2 милиона души. Тези данни са според страничката на "Анонимни алкохолиции" в свободната енциклопедия в интернет "Уикипедия".
Изследване сред общата популация, проведено от Националния център по наркомании през 2005г. посочва, че всеки десети българин на възраст от 18 до 60 години пие повече от 10 мл концентрат на ден. Това означава, че близо 450 000 българи злоупотребяват с алкохол.
По данни от 2003г. прекомерната консумация на алкохол е широко разпространена сред 15-16 годишните - 1 на всеки 6 (18%) отговаря, че му се е случвало поне 3 пъти през последния месец.
54% от българските младежи злоупотребяват с алкохол поне веднъж месечно, като 14% са шофирали в нетрезво състояние, 63% от тях излизат вечер с ясната идея да се напият, а други 12% решават на място.

 

ОБВИНЯЕМ: Експертът Вежди Хасан беше разследван за корупция. На малките снимки са документите от далаверата.
ОБВИНЯЕМ: Експертът Вежди Хасан беше разследван за корупция. На малките снимки са документите от далаверата.
Димитър Александров
Димитър Александров
Димитър Димов
Димитър Димов
Четин Казак
Четин Казак
НАСИЛИЕ: Поне 15 000 деца на алкохолици са тормозени в домовете им.
СНИМКА: АРХИВ
НАСИЛИЕ: Поне 15 000 деца на алкохолици са тормозени в домовете им. СНИМКА: АРХИВ