Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намаляването на бонуса, който получават при пенсиониране полицаите и военните, е правилно и трябва да се приветства, независимо че става дума за намаляване на реалните доходи на живи хора.
Досега те получаваха по 20 заплати при пенсиониране, идеята е да се намалят до 15, като постепенно се изравнят с 6-те, които се полагат на мнозинството работещи у нас.
Идеята е правилна, защото всъщност това са част от скритите доходи на униформените. Ние живеем в една паралелност, в която държавните служители - независимо дали става дума за цивилни или военни, на книга получават малко, но всъщност имат разни допълнителни и неясно регламентирани доходи, които прехвърлят сивотата на икономиката и в администрацията.
Сега полицаят, който може да бъде пенсиониран доста по-млад от цивилния човек, завършва трудовата си кариера с един приличен капитал, при това защитен от инфлация и гарантиран. Всъщност това си е по една реална тринайста заплата. Не че имам нещо против полицаят да е добре платен, но въпросът е колко може българският данъкоплатец да си позволи и струва ли парите услугата, която получаваме. Грубо пресметнато, един охранителен полицай струва на данъкоплатците 3-4 пъти повече от това неговата дейност да бъде поета от частен охранител.
Тоест държавният служител, който уж е зле платен, всъщност струва много.
Освен това държавните служители, особено униформените, имат някои други доходи, за които всички знаем, но не искаме да кажем гласно.
А парите, за които става дума, се вземат от осигурителните вноски на малкото останали работещи в частния сектор българи.
Затова не бива да има привилегии за никого. Премахването на скритите добавки, които се раздават по разни форми изобщо в администрацията, също ще е полезно. Дори си мисля, че от лъсването на истината за доходите ще спечелят и тези, от които сега се реже. Защото е стъпка към бъдещото повишаване на техните заплати. Както знаем, е по-добре 6 от 2000, отколкото 20 от 200.