Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САНКЦИЯ: Заради архонтите Галактион може да загуби митрополитската корона.
САНКЦИЯ: Заради архонтите Галактион може да загуби митрополитската корона.

Най-уронващото църковния престиж наказание, "аргос" грози Старозагорския митрополит Галактион заради системно ръкоположение на архонти през последните пет години.
Активността на архиерея може да му коства главата, не се шегуват църковни началници от Светия синод. За да се покае за доста свои грешки, Галактион можело да бъде изпратен на покаяние в манастир като обикновен монах.
Удостояването предимно на големци с благородническата титла "архонт" от митрополита е повече от скандално. Решение на Светия синод от 2007 година
забранява раздаването на архонтски титли
от представители на Българската православна църква (БПЦ). А вече извършените удостоявания, дело на Старозагорския владика, са категорично обявени за недействителни. Тъй като архонтското отличие не е сред тези, които са в правомощията на БПЦ, архондисванията се осъждат от представители на Светия синод.
Срещу порочната практика, наложена от Галактион, за масово архондисване, предимно на хора от сенчестия бизнес и политиката, реагираха Варненско-Преславският митрополит Кирил и Ловчански Гавриил.
"Единствено Вселенският патриарх Вартоломей може да удостоява с архонтски титли, всичко друго е нередност", заяви пред "168 часа" митрополит Кирил. Възмутен съм, че митрополит не спазва синодално решение и
трябва да отговаря
 за това своеволие

сподели Варненският владика. "Решението на Синода да не се произвеждат архонти, е повече от закон за всички, без изключение" - включва се в дебата относно законността на българските архонти и Ловчанският митрополит Гавриил.
Най-известните имена в плеядата български архонти, носители на благородническата титла, са евродепутатът Слави Бинев, бизнесменът в САЩ Джеймс Велков (вече покойник), ексминистърът на енергетиката Илко Йоцев, посланикът на съветския рок - Ованес Мелик Пашаев, църковният спонсор в мегаполиса Истанбул, Димитър Атанасов. Според архиереи те не би трябвало да се гордеят с високите благороднически отличия, тъй като Светият синод не ги признава и те са недействителни.
Последната архонтска титла, дадена от митрополит Галактион на петричкия бизнесмен Иван Кочев-Чомбе, влоши сериозно отношенията между БПЦ и Римокатолическата църква. Причината - митрополитът обясни пред медиите, че е ръкоположил Чомбе, тъй като имало специално писмо от папа Бенедикт ХVI и от Руския патриарх - Кирил с нареждане Иван Кочев да бъде удостоен с високата титла.
"Няма писмо до патриарх Максим с нареждане от папа Бенедикт ХVI Кочев да получи титлата "архонт" - съобщиха от Апостолическата нунцеатура в София за "168 часа". Добрахме се до любопитната информация, че в съобщение от Държавния секретар на Светия престол - кардинал Тарчизио Бертоне,
отрича да е изпращано писмо от папата до българския патриарх
или друг духовник от БПЦ за архондисването на Кочев.
В католическата църква няма практика да се дават архонтски титли, уточняват от кабинета на архиепископ Ярослав Болонек, нунций на Светия престол в България.
Остра е реакцията и на Вселенската патриаршия в Истанбул. Причината, че митрополит Галактион се явявал
самозвана конкуренция на Вселенския патриарх,
който единствен има право да раздава благородническите титли - архонт.
Съмнения за корупция хвърлят тъмна сянка върху носителите на архонтските титли - големци, категорични са архиереи на патриарх Максим.
"Повече от убедени сме, а и свещеници от Старозагорска епархия изразиха съмнения по телефона, че митрополит Галактион е получил "внушителни суми от архонтите" - твърди архиерей от Светия синод. Той уточнява, че отците от Стара Загора били готови да изложат скандалните факти около цялата церемония по архондисването в църквата "Рождество Христово" в с. Шипка в писмен сигнал до патриарха.
Те били готови да разкажат всичко пред нарочна архиерейска анкетна комисия
Духовниците настоявали митрополитите да вземат съответни мерки за предотвратяване на практиката.
 "И аз получих информация за внушителна сума, за да бъде извършена церемонията. Може и слухове да са. Хващам се за главата, като удвоявам еврото "шестцифрена сума"- негодува пред "168 часа" митрополитът на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф. Той поиска наказание за виновника, който най-вероятно се е облагодетелствал, каквито са сигналите до Синода.
"По време на предстоящите заседания на есенно-зимната сесия Светия синод ще реши
какво наказание
 да бъде наложено
на митрополит Галактион. Противници на новопоявилите се архонти, представители на крупния бизнес, били седем митрополити. Те не приемат и остро осъждат разколническите демонстрации на старозагорския архиерей. Снизходителни и против варианта за налагане на санкция били само двама митрополити - Великотърновският Григорий и Плевенският Игнатий.
"Обяснения няма да искаме от митрополит Галактион, тъй като разполагаме с доста богат филмов материал по случая" - научи "168 часа" от свои, синодални източници." От 2007 година до днес патриархът четири пъти е искал писмени обяснения от Галактион по този въпрос.
Той не дава никакви обяснения. Затова ще решим какво директно наказание да му се наложи", уточнява митрополит, близък до Предстоятеля на БПЦ - патриарх Максим. Старозагорският владика ще бъде наказан, като му се отнеме администрирането на епархията, за която отговаря - Старозагорската.
За низвержението
на владика
се свиквал Църковен архиерейски съд, само при наличие на решение от Светия синод. Митрополити умуват дали техният събрат да бъде изпратен на покаяние в един от трите ставропигиални манастира (на подчинение на Светия синод) - Рилския, Бачковския и Троянския. С титлата бивш старозагорски митрополит.
Буреносни облаци са надвиснали над главата на митрополит Галактион и заради "всяване на разкол в Западно и Средно-Европейската епархия". Към епархията на Галактион - Стара Загора, неотдавна премина църковната община в Рим, като се отцепи от епархията на митрополит Симеон.
Наказание предстои и заради това, че висшият архиерей е служил Божествена света литургия с водача на алтернативния синод - митрополит Инокентий. "Прецедентът" бил регистриран в църквата "Рождество Христово" в с. Шипка. Митрополитите, членове на Светия синод
обмислят да накажат Галактиката,
както го наричат, и затова, че не взема свещи от Синодалните свещоливници. Освен това владиката издавал свои православни календарчета, на които е заменил лика на българския патриарх със своя.
Доказателствата са предоставени в канцеларията на Светия синод. Църковните началници били недоволни, че митрополитът от 2002 година не внасял отчисления в Светия синод за църковни ценни книжа и за църковно-монополни стоки.
Не представял проекто-бюджет на Старозагорската епархия за одобрение, както останалите митрополити.

Доц. Ангел Кръстев, църковен историк: Кандидат-благородниците не се проучват

Шокиран съм от това нововъведение в историята на българската църква. Почти по стахановски почин митрополити ръкополагат архонти. Даже и при болярите, в миналото, не е имало такова чудо. Категорично не приемам тази практика. Тя хвърля тъмна сянка върху авторитета на БПЦ, изграждан през вековете. Доколкото зная има доста остра реакция по този въпрос от Вселенската патриаршия. Кандидатите за архонтско отличие изобщо не се проучват. Архонти стават персони със съмнителен бизнес и неясен произход на парите.
"В Германия - нито в протестантската, нито в католическата църква не се ръкополагат архонти на такива високи обороти, както това става в малка православна България. Свещеници са споделяли с мен, че с производството на архонти можем да кандидатстваме да влезем в Книгата на Гинес" - възмущава се доц. Божидар Андонов, преподавател по религиозна педагогика в Богословски факултети в Регенсбург и Мюнхен.

Доц. Ангел Кръстев
Доц. Ангел Кръстев