Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фундаменталната неспособност на повечето българи и администрацията ни да смятат е първопричината за хаоса, на който бяхме свидетели на първия тур избори.
Бях свикнал да виждам опашки само на рок концерти. Сега се появиха и пред секции, което по принцип е вдъхновяващо.
Но лошата организация можеше да бъде избягната, ако администрацията и политиците бяха научени на елементарни аритметични умения. Те не са, понеже на математиката в българското училище се гледа като на някакво досадно задължение, а се набляга на простотии като българска поезия и какво точно е искал да каже стихоплетецът. За литературен анализ е похабена толкова напразна енергия, че ако бе вложена в изучаване на математика, тук всички щяхме да сме просветлени като баварски илюминати и да правим беемвета, а не чушкопеци.
Сигурно ще ми опонират много хора - как нашите деца печелят олимпиади по света. Веднага им обяснявам - печеленето на олимпиади е малка далаверка на учителите. Те са бедни и участието в международни състезания е начин да пътуват по света, затова учителите са мотивирани да подготвят състезатели, но не и да изучават населението на математика. Няма човек, който не може да научи математика - за това не е нужен талант, а упоритост и последователни и целенасочени дейстия. В последователните усилия е слабостта на българската администрация от десетилетия, дори понякога ме обзема своеобразна талибанщина и смятам, че трябва изцяло да си внесем администрация. Поради национална непригодност в тази работа. Що си внасяме коли от Германия, а не чиновници? Но първопричината е в подценената математика. Стотици хиляди българи не правят разлика между милиони и милиарди, не дай си боже да попадне някой американски билион.
Сравняването на съотношения е задача, която затруднява всеки втори, а простото тройно правило е такава кабала, че който го знае, придобива харизмата на виден нумеролог и талмудист. А който знае как да получи прав ъгъл без мастар или винкел, е просто масон от висша степен.
Да не говорим, че всеки човек, завършил гимназия, би трябвало да знае квадратите на двуцифрените числа.
Каква е връзката с изборите - т. нар. Избирателен кодекс е писан от хора, за които Питагор е загадка.
Причината за опашките е намаляването на броя на секциите до една на хиляда гласоподаватели. Което означава всеки да подаде гласа си за по-малко от минута. Ако законодателите можеха да смятат, щяха да видят, че сътворяват глупост. Ако юристите в ЦИК също можеха да смятат, щяха да забележат очевидната дивотия в закона и да се опитат да я поправят. Ако самите секционни комисии можеха да смятат, също щяха да забележат невъзможността за решаване на задачата и да направят повече от една тъмна стаичка или да разделят отбелязването на гласоподавателите между няколко членове, но и това не беше направено, защото масово им куца математиката.
Впрочем това с математиката. Най-зловещото наследство от правителството на Иван Костов - тъй наречената здравна реформа пак е правена от човек, който не познава калкулатора и никога не е виждал четиризначни таблици. Може ли един лекар да обслужва 6000 пациенти? Той не може и 1000! Колко пъти трябва да се пише едно и също нещо по медицинската документация и колко време отнема това?
Пак двойкаджии ни уреждат живота.