Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОШКА: Доган е на път да прости на Командира за тежките думи.
ПРОШКА: Доган е на път да прости на Командира за тежките думи.

Обявеният от Ахмед Доган десен завой на ДПС вече е факт в Североизточна България. Неотдавна на изнесено заседание на депутатите и Централното оперативно бюро (ЦОБ) в Банско лидерът далновидно намекна, че има необходимост от завой на дясно.
На това заседание лидерът за първи път открито призна: "Направихме голяма грешка, че се коалирахме с БСП. Ние сме създадени като дясна партия. Ценностите на десните партии трябва да са и ценности на ДПС. Можем и трябва да забравим обидните думи на Костов за нас, че сме проклятието на Българи."
Доказвайки, че думите на Сокола са закон и не подлежат на обсъждане, в Делиормана вече работят по въпроса за сътрудничество и общи действия с хората на Иван Костов и Мартин Димитров. В една от най-важните за движението области - Шумен, активисти на ДПС сформираха коалиция със СДС и ДСБ. Те издигнаха общ кандидат за кмет. За община Смядово новата коалиция лансира Радостин Ангелов, бивш зам.-кмет.
С подкрепата
 на десните и ДПС
Ангелов ще се бори за кметския пост. Очаква се схемата да проработи и на други места.
"Приятно изненадахме г-н Доган с новината за общите действия с десните партии по време на т.нар. изпит в дома му в "Бояна". С пожелание да е за доброто на хората лидерът ни похвали за новата коалиция, след като сме обмислили и анализирали достатъчно добре решението, сподели пред "168 часа" областният председател на ДПС в Шумен Нуридин Басри. Той предаде думите на Доган - централното ръководство дава пълна свобода на областните организации относно кметските номинации и включването в коалиции.
В Шумен лидери на партията на Евгений Бакърджиев - БДС "Радикали", официално работят ДПС да спечели повече места в общинския съвет. Те дори понаучили доста добре турски език, за да убеждават хората по селата да излязат да гласуват. В обръщение била дори хипотезата, че ако спечели ГЕРБ, може пак да се наложи да сменят имената им. С подобно крайно твърдение се целяла пълна мобилизация на избирателите.
 Неочакваното сближаване на десните с ДПС имало логично обяснение - активистите на Бакърджиев предпочели да работят за Доган и неговите хора, вместо да подкрепят издигнатия от Общността на демократичните сили кандидат Иван Капралов.
Областният председател на БДС "Радикали" в Шумен Донка Иванова, доста притеснена, отказа коментар за странното сближаване на нейните хора с депесарите в Делиормана. Коментар по случая отказа и самият Евгений Бакърджиев.
 "Партньорството с десните партии набира скорост преди изборите и ще се увенчае с успех на вота. Сътрудничеството ще продължи и занапред", убедени са лидери на ДПС в Делиормана.
Топлата връзка между хората на Сокола и Иван Костов
се задълбочава в ключовата за ДПС община в област Варна Дългопол. Тук също има изненада. Досегашният кмет от движението - Светльо Якимов, на тези избори вече се явява като кандидат на ДСБ и Радикалдемократическата партия.
"Не съм партийният кандидат на ДПС за кмет, а на коалицията", каза Якимов. На въпрос защо общинската структура на ДПС е взела такова необичайно решение, при положение че е управлявал успешно и е изпълнил ангажиментите си от предишните избори за крупни инвестиции в район с висока безработица, кандидатът за кмет отговори: "Не са ми известни мотивите за решението на партията".
Потърсихме мнението на депутата, чиято дума в ДПС-Варна винаги тежи - Йордан Цонев.
"Защо местната организация е решила Якимов да се яви като кандидат на коалицията, не мога да коментирам. А и не е редно
да се коментират
 партийни решения,
заяви народният представител. Според него една от основните причини е желанието вотът на 23 октомври в Дългопол да не бъде етнически. Цонев не коментира и дали подкрепата на десните партии за кандидати на ДПС вече може да се тълкува като десен завой.
На въпрос защо се коалират ДСБ и ДПС, председателят на щаба на ДСБ Веселин Методиев обясни, че това е местна политика. С решението не бил нарушен уставът на партията.
Дали заради новите коалиции по места Иван Костов и Ахмед Доган ще се срещнат след дълга раздяла, времето ще покаже.


Отлив от ДПС заради кандидат за кмет

Членове на ДПС и симпатизанти минават в десни партии заради издигането за нов мандат на кмет, който те не одобряват. Причина за отлива на партийни кадри от селата Лятно и Тодор Икономово е номинацията на досегашния кмет на община Каолиново Нида Намък. Тази община е стратегическа за ДПС в област Шумен.
В групата на напусналите ДПС има общински съветници и даже лидер на селска организация на движението в най-голямото село в Делиормана - Тодор Икономово. Това е Тефик Али. Няколко дни след раздялата с партията на Доган неговият опонент Гюнер Тахир - лидер на НДПС, номинира Тефик за кмет.
"Този човек гони единствено лични интереси. Няма да ни липсва. ДПС няма да изгуби нищо и от напусналите", коментира областният шеф на ДПС Шумен Нуридин Басри.

 

ЕЛЕКТОРАЛНА ТЕЖЕСТ: Избирателите на ДПС често решават изхода от вота в България.
ЕЛЕКТОРАЛНА ТЕЖЕСТ: Избирателите на ДПС често решават изхода от вота в България.