Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕСТ: Братът на професор Желев подготвя сливова реколта от Германския манастир за светогорските монаси.
ЖЕСТ: Братът на професор Желев подготвя сливова реколта от Германския манастир за светогорските монаси.

Сагата "Батко и братко" в пътната агенция има свой вариант и в духовната сфера.
Председателят на управителния съвет на ефория "Зограф" проф. Иван Желев, който отговаря за имотите на славянобългарския манастир "Св. вмчк. Георги Зограф" в Света гора, надмина шефа на пътния фонд Веселин Георгиев по шуробаджанащина.
"Докато братовите фирми на Георгиев бяха уредени с обществени поръчки за 120 млн. лв., заради което той все още се разследва,

роднинско семейство
на професора 9 г.
се разпорежда
с имотите на един
от най-живописните манастири

в Западна България - Германския.
"Професорът по Нов завет и шеф на ефория "Зограф" е назначил брат си Ангел Желев за управител на Германския манастир, а съпругата му - за домакин, недоволстват митрополити. Екип на вестника изненада семейството в акция да обират сливите в манастира.
"Назначени сме от ефорията заедно със съпругата ми на безсрочни трудови договори от 9 г., за да се грижим за манастира", сподели пред "168 часа" Желев-старши. Той уточни, че реколтата плодове и зеленчуци от манастира заминава за Света гора.
"Зная, че братът на проф. Желев работи в манастира", потвърди и протосингелът на Софийска митрополия отец Ангел Ангелов. От абсурдната ситуация цивилни, а не духовно лице, да управляват манастира се възмущават и преподаватели от Богословския факултет при Софийския университет. Те визират чл. 161 в Устава на българската църква, според който манастирът като свещено място с храм се представлява от игумен. Необичайното в случая е, че в обителта има монах, който само служи. Видимо притеснен, монах Теодосий отказа да говори с журналисти.
"С назначаването на роднината си проф. Желев грубо наруши текст от Устава на БПЦ. Без сериозни провинения той уволни тогавашния игумен на Германския манастир отец Васил, за да назначи брат си Ангел, светско лице от Хасково", добавят богослови. Според тях семейство Желеви живеело като в оазис в манастира,

без да плаща
от години ток,
вода, телефон

Свещенослужители от Софийската епархия негодуват, че семейството се разпореждало с даренията за манастира, приходите от продажба на свещи и икони. Според архиереите някои от най-апетитните имоти, собственост на ефорията - магазини в София и Пловдив, вече били продадени изгодно, без да е ясно къде са отишли приходите. Те недоумяват как се управляват около 300 дка земи на Германския манастир - пасища, гори, ливади. Цената на манастирската земя била доста висока, тъй като е в регулация, обясняват експерти. Имало дори съмнения, че приходите може и да не постъпват по сметките на зографските монаси, какъвто е замисълът на създаването на ефорията.
Роднинските назначения и непрозрачното управление на имотите на ефория "Зограф" са, меко казано, скандални. Светият синод трябва да ги разгледа на едно от следващите заседания и да предприеме мерки. Независимо че ефорията, която управлява проф. Иван Желев, е подчинена на Министерството на външните работи, заяви пред "168 часа" един от най-доверените митрополити на патриарх Максим - Варненско-Преславският Кирил, Светият синод не трябва да остава пасивен към уреждането на роднините на проф. Желев. Повечето владици не одобрявали случващото се. Някои от тях обясниха, че ефорията е създадена с Указ на цар Борис от 1926 г. Тогава Гърция и България са били във война. Българското правителство не разрешавало на Светогорската управа - кинотис, да управлява имотите на Зографския манастир в България. За това с царски указ за подпомагане на българския манастир "Св. Георги Зограф" и скита "Достойно ест" в Св. гора се създава ефория "Зограф". Според последното изменение на указа имотите и приходите на ефорията се освобождават от данъци и такси. "Освобождаването от данъчна тежест даде път за много далавери в ефорията", коментира бивш член на ръководството . Тогава били внасяни големи количества горива и уиски, уточняват запознати. Вследствие на търговията постъпили свежи финансови ресурси.

Бизнес с уиски и
горива действително
е вървял на пълни обороти в ефорията

Затова има ревизионен акт, който констатира нередностите, обяснява човек от правителствената Дирекция по вероизповеданията. Той не знаел каква е съдбата на акта, издаден неотдавна от контролните финансови органи. И дали Министерството на външните работи ще потърси отговорност от виновните.
Именно такива нередности петнят името на Църквата, категорични са владици. Затова те ще търсят съдействието на министри и депутати за смяна на ръководството. За заместник на Желев се готви човек без агентурно минало, за да не се притесняват монасите в Зограф. Проф. Иван Желев отказа коментар.

 

 

Слуга на двама господари

Скандал около агентурното минало на председателя на управителния съвет на ефория "Зограф" - проф. Иван Желев, потресе висшите църковни среди и православната общност у нас. Името на видния богослов, познат и в Гърция с научните си трудове по “Нов завет”, излезе в списък на Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Държавна сигурност. Работил е с псевдоним “Ангелов”. От 2002 г. до 2008 г. Желев оглавяваше Дирекцията по вероизповедания към МС.
“Агентурната дейност е предопределена от факта, че в продължение на 25 г. като преводач на патриарха при контакта му с гръкоезичните църкви той е събирал сведения за гръцките архиереи и свещеници”, пояснява предаването "Вяра и общество" по БНТ, като се позовава на дебелото досие от над 500 400 страници на агент "Ангелов". В обектите за наблюдение от агента богослов е включен и Зографският манастир. " За да предоставя на службите сведения от живота в Светогорската монашеска република, Желев е обучаван във фотодело. Вербуван е и с идеята да предоставя сведения за живота на монашеското братство. Както и да заснеме писмени паметници, свързани с нашата история. Попаднах на негово донесение, в което той описва подробно как е заснел и превел договори на Зографската обител с гръцки граждани за отдаване на манастирски имоти на територията на Гърция. Както и нотариални актове", сподели пред "168 часа" водещият "Вяра и общество" журналист Горан Благоев. В разработката пишело, че монасите са приемали Желев безрезервно. Това го правело особено перспективен " за службите от гледна точка на интересите към Зографския манастир. "В Библията ясно е казано, че не може човек да служи на двама господари - на Бога и на Мамона. Случаят с Желев е точно такъв"- възмущават се висши архиереи на Църквата. Те разказват за следния скандал, разразил се дни след разкриване досието на богослова. В Светия олтар на храм "Св. Александър Невски" пловдивският митрополит Николай в присъствието на висши духовници от Гърция, когато заварил там и самия Желев изкомандвал "Този агент да напусне. Той няма място в храма."
"Знаем за агентурната дейност на проф. Желев в Зографския манастир. Проблемът не е толкова сериозен. Важното, че е добър християнин, с много добродетели"- сподели за "168 часа" монах Евтимий - антипросоп (представител) на Зографския манастир в светогорското правителство. Той уточни, че помощта от България за манастира била символична. Материалните ценности за нас нямат стойност, а вярата в Бог"- добави божият служител.

 

 

 

Контролирал е патриарха

Желев като агент "Ангелов" е предоставял информация на службите за поведението на патриарха. Възползвал се е от това, че е бил началник на неговия кабинет. Заданията на Държавна сигурност са били кратки и ясни - да контролира главата на БПЦ, да следи за срещите, контактите му с представители най-вече на Гръцката православна църква. Даже да го манипулира. Имало е нареждане от кадровия офицер да лъже Светейшия за престоя си в Гърция. Под предлог че ще проучва някакви архиви. Целта е била - да разузнава какво правят монасите в Света гора. В тази ситуация монашеското братство трябва да настоява пред Министерството на външните работи за оттеглянето на проф. Желев от председателския пост в ефория "Зограф". Не е редно, нито морално човек с такава биография да остане преподавател в Богословския факултет. Така поискаха колегите.
В списъка на следените от агент "Ангелов" съм бил и аз. Шокиран съм. Няма да търся отмъщение. Има кой да съди - единствено Бог! От гледна точка на философията на канона не е редно цивилно лице, какъвто е брат му, да управлява манастира в с. Герман.

 

 

Външното министерство: Предстои проверка по случая

B ефория "Зограф" ще бъде извършена обстойна и задълбочена проверка на дейността й през последните няколко години. Акцент в проверката ще бъде съдбата на ревизионен акт, от който е видно, че ефорията е внасяла горива и уиски, тъй като е освободена от данъци - съобщиха за "168 часа" от Дирекция "Информация и комуникация" при МВнР. Освен финансовото състояние на институцията ще бъдат внимателно проверявани и постъпленията за Зографския манастир в Света гора, Атон. Както и назначенията на роднини на проф. Желев в Германския манастир.
От Външно са доста изненадани от тези назначения, несъгласувани с тях.
"Конституционният принцип на разделение на църквата и държавата предопределя ограничени правомощия на министерството" - е записано в отговор-становище до вестника. Става ясно, че след обстоен анализ на резултатите от проверката ще бъдат направени предложения до министъра в посока промени в структурата на ефорията и евентуално в ръководството. "Архаично е ефорията да се управлява с царски указ. Логично е тя да подлежи и на парламентарен контрол. Този въпрос е много важен, трябва да се реши, за да няма нередности като устройване на работа на роднини" - категоричен бе депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев.

 

Стоян Динков, изпълнителен директор на ефория "Зограф":
Помагаме на Зографския манастир
Семейството на брата на проф. Желев наистина е на работа в манастира. И той, и съпругата му са назначени с трудови договори. Това е станало преди моето идване в ефорията. Съпругата е домакин, а Ангел Желев й помага. Работи и като като общ работник. Стриктни са.
Носят отговорност за продажбата на свещи. Колкото до ревизионния акт за продажбата на уиски, случаят е приключен със съдебно решение. Имаше укрити данъци. Финансовото състояние на ефорията е много добро. Спазваме указа да бъдем в помощ на Зографския манастир.

 

 

Вареннски и Преславски митрополит Кирил:

Проф. Желев да си ходи, както посланиците агенти

За съжаление ефория "Зограф" се използва за лични цели. Зная, че проф. Иван Желев е назначил брат си и неговото семейство да управляват Германския манастир. Това ако не е скандал, здраве му кажи! Актът с роднинското назначение е неморален. Патриархът трябва да реагира на този казус. И да го предложи за разглеждане в Светия синод. Държавата трябва да се намеси, тъй като ефорията е държавна институция. Заради агентурното минало Желев трябва да се оттегли от поста председател на ефория "Зограф". Тъй както бяха оттеглени посланиците - агенти на ДС.
"Чист конфликт на интереси е да назначиш роднините си в поделение на структурата - ефорията, която управляваш. Ще проверим всички факти и обстоятелства" - каза зам.-председателят на парламентарната комисия по вероизповедания в Народното събрание, депутатът Иво Димов.
"Не може министърът да отстранява посланици заради агантурно минало, а този човек, също агент на ДС - не. Тове е двоен стандарт" - категоричен бе депутатът от БСП проф. Любен Корнезов.

Проф. Иван Желев
Проф. Иван Желев