Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не знаем как ще се отразят на платените цигански гласове размириците, които започнаха в Катуница. Дали ще поскъпнат или поевтинеят гласовете на ромите?
Но платеният вот е явление, което съществува, то дискредитира силно нашата демокрация и отблъсква нормалните избиратели.
Опитите това грозно явление да бъде преследвано наказателно са неуспешни по две причини - не може цялата държава да бъде следена. А самите партии, които в крайна сметка контролират правораздаването, всъщност имат изгода от това да могат да се купуват гласове.
Замислил съм се дали вместо с хирургични методи, да подходим към платеното гласуване с хомеопатични средства. Вместо да режем издъно, да пуснем по малко навсякъде.
 Тоест парите за субсидии на политическите партии да бъдат насочени към пряко плащане от страна на държавата на всеки регистриран гласоподавател. В крайна сметка гласуването си е труд - отиваш до секцията, чакаш на опашка, губиш си времето. Редно е избирателят да бъде финансово мотивиран. В България има около 4 млн. гласоподаватели. Ако за избори се предвидят по 30 лв., това прави около 120 млн. лв. Една не особено голяма за възможностите на българската държава сума.
А ползата ще е огромна: По този начин гласуването ще е доброзорно - макар да не е задължително, се очаква активност, клоняща към 100%. Това ще намали почти до нула възможностите за черно купуване на гласове. Защото при голяма активност шансът да постигнеш манипулиран вот е нищожен, защото цената на един глас пада по чисто “инфлационни” причини.
В изборния процес ще бъдат въвлечени широките народни маси и така избраните лидери наистина ще представляват суверена на властта, а няма да са слуги на неясни господари.
 Не на последно място тези пари ще подпомогнат най-бедните реално. Това си е една приятна добавка за пенсионерите и младите, а за ромите - път към тяхното освобождение от робството на царкировци.
Твърди се, че за гласовете само в пловдивския квартал "Столипиново" се дават към 2 млн. лв. на бароните. Тези пари за купени гласове после партиите ги изкарват от нашия гръб.
Защото корупцията ограбва нацията. Затова живеем зле, защото парите ни поддържат отвратителна рушветчийска структура. Не са ни виновни циганите и гръцката криза.