Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Загадъчната смърт на двама ръководители на мюсюлманското настоятелство в Лом хвърли в страх и паника правоверните в Северна България.
Председателят на джамийското настоятелство Муфиде Ахмедова, известна и с българското си име Милена Милушева, и секретарят Латин Латинов, умират един след друг, часове след вечеря в частна къща в софийското село Чепинци неотдавна, където е присъствал и Главният мюфтия Мустафа Хаджи-пишат в сигнал до прокуратурата в Лом жители на монтанското село Долни Цибър.
Тогава Милушева и Латинов по нареждане на Хаджи е трябвало да му предадат около 800 хил. лева джамийски пари като компенсация от държавата по закона за реституцията за невъзстановен вакъфски имот., обясняват съселяните им в същото писмо изпратено и до Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС). Те настояват за щателно разследване на загадъчната смърт на джамийските ръководители, настъпила непосредствено след евентуално предаване на сума на Мустафа Алиш Хаджи. В сигнал до прокуратурата Али Османов от с. Долни Цибър изразява сериозни съмнения, както и мненията на хората в селото, че

двамата са били отровени
по време на вечерята
,

за да не се разбере историята с парите. “Имаме информация, че Камен Димитров от с. Долни Цибър е получил 150 000 лв. от Мустафа Хаджи, за да мълчи и пред никого да не споделя за вечерята в с. Чепинци”, пишат в сигнал до ВМДС мюсюлмани- роми.
В друг сигнал, предоставен на “168 часа” от Али Османов, той разказва за последната си среща с двамата загадъчно починали. Те споделили, че вечерята в частната къща в Чепинци, е минала в приятна обстановка. В разписка, предоставена като копие на “168 часа” се съдържа текст, че главният мюфтия потвърждава, че е получил въпросната сума - 758 349 лв. Това била стойността на поименни компенсационни бонове (ПКБ), дадени като обезщетение от Поземлената комисия в община Вълчедръм за признато невъзстановено право на собственост върху 1081, 810 дка земеделски земи, собственост на джамия в с. Долни Цибър- пише в документа. Като свидетел на предаването на парите е посочен секретаря Латинов. Разписката е подписана от Мустафа Хаджи.
“Доволен, че е получил огромната сума от вакъфския имот, Хаджи се е снимал с двамата . Парите са му предадени в огромен сак”, твърди пред “168 часа” областният мюфтия на Севлиево Али Байрактаров. Порочна практика е Хаджи да

получава парите от вакъфски имоти, опаковани в сакове

на такива тайни вечери , за да не се вижда как потъват в неговия джоб, продължава Байрактаров. Случаят със скоропостижната смърт на председателя и секретаря на мюфтийството в Лом, хора на средна възраст, дейни и без здравословни проблеми, трябва да се разследва от ДАНС и Главна прокуратура, категоричен е областният мюфтия на Севлиево.
За разследване на трагичната кончина на Милушева и Латинов настоява в сигнал до Главна прокуратура, ДАНС и НАП и началникът на кабинета на председателя на ВМДС Николай Панков.
“Мустафа Хаджи е присвоил въпросните 758 349 лв., предоставени му от председателя и секретаря на джамийското настоятелство в Лом. Такава сума не бе открита при вътрешния одит и проверка на банковите сметки на изповеданието, нито е регистрирана като доход от страна на Мустафа Хаджи”, пише в сигнала. Панков обяснява в жалбата, че реализирането на тези компенсаторни инструменти по смисъла на закона представлява търговска сделка, за която се дължи данък печалба. В конкретния случай според него не декларирането на тези средства, неплащане на данъци и тяхното укриване било

данъчно престъпление в особено големи размери

Панков настоява индивидуална ревизия от НАП да установи дали въпросната сума от вакъфския имот не е вложена по сметки на Хаджи в Турция.
 “Запознати сме със случая. По сигнала от ВМДС са предприети всички контролни действия. На по-късен етап ще преценим дали да възложим проверка или индивидуална ревизия, която да установи дали е деклариран и внесен данък печалба за сделката, заявиха от НАП в София. Ако се наложи, ще бъде търсена персонална наказателна отговорност от длъжностните лица, представляващи изповеданието.
По сигнала на ВМДС за мистериозната смърт почти светкавично реагира и Главна прокуратура. “Софийска градска прокуратура (СГП) започна разследване по случая. Вече е назначен прокурор. За резултатите ще ви информираме, когато проверката приключи”, съобщиха за “168 часа” от СГП.
На въпрос има ли информация за неясната смърт на двамата му подчинени служители в мюфтийството в Лом, Мустафа Хаджи изрече няколко думи на турски. Запознати с порядките му обясниха, че когато му задават неудобни въпроси, той имал навика да анатемосва.
От Здравната каса в Монтана нямат никаква информация по случая с двамата загадъчно починали.
“С базата данни, с която разполагаме, няма яснота дали тези хора са боледували от нещо и дали са починали от естествена смърт”, заяви директорът на касата Бистра Георгиева.

 

Парите са в джоба
на Хаджи, за тях
няма документ


- Господин Байрактаров, каква версия за смъртта на джамийските ръководители от Лом имат мюсюлманите, с които се срещнахте?
- Срещнах се с доста хора от този край. Наши вярващи. Те споделиха с мен, че е невъзможно здрава, енергична жена като Милена Милушева, на около 50 г., без да се е оплаквала, скоропостижно да умре. Както и Латинов. Набързо-набързо, както се казва. Доколкото разбрах, заради неясната смърт близките ще искат ексхумация на труповете. Знаем, че двамата са предали огромна сума пари за вакъфски имот на Мустафа Хаджи. Аз питам защо тази огромна сума, приход за изповеданието, не е заприходена по надлежния ред. За това значително постъпление в Главно мюфтийство няма никакъв документ. Откъде-накъде представители на местните поделения ще носят на Хаджи пари, опаковани старателно в сак. Това е абсурд. Престъпление. Главният мюфтия не е касиер. Има снимков материал за чантата, с която са пренесени парите. И аз ще го потвърдя пред компетентните органи. Явно е, в цялата история има нещо тъмно.
- Вие как разбрахте за двата смъртни случая?
- Получихме информация от регионите, че Мустафа Хаджи издавал пълномощни на негови хора да му предават пари от вакъфска собственост. Заедно с плевенския областен мюфтия Шинаси Сюлейман решихме да проверим какви са тези посредници, които се отчитат на четири очи пред Хаджи за вакъфските приходи. При положение че има районни мюфтии, главен счетоводител. Тръгнахме да търсим в Северозападна България заличените вакъфски имоти. Бяхме в Бяла Слатина, Кнежа, Мездра. В община Вълчедръм открихме скандална ситуация. Оказа се, че парите - близо 800 000 лева, по силата на решение на Поземлената комисия за обезщетение на собствениците на вакъфския имот - турска джамия, са получени от вече покойната Милена Милушева. Ние се хванахме за главите. Поискахме копие от документите. Отидох в София с твърдото решение да уведомя компетентните органи - полиция, прокуратура. По-късно хората от Долни Цибър дойдоха при мен и ми представиха снимков материал, запечатал фаталната среща. Изразиха пред мен съмненията на близките на починалите, че роднините им може да са отровени.
- Има ли връзка предаването на парите с кончината на председателя и секретаря?
- Мюсюлманите се съмняват, че има такава връзка. И че смъртта е предизвикана, за да не излязат на бял свят истини, които дискредитират ръководството на мюсюлманското изповедание.
- Какви истини?
- Нормално ли е парите от вакъфските имоти да се предават на тайни срещи, в частни къщи? И да няма свидетели, които да потвърдят това. Свидетелите вече не са между живите. Разбрах, че Милушева е помолила Хаджи за парична помощ, за да издаде книга за мюсюлманите в Лом. И господин Латинов я е подкрепил. Вместо пари за книга, получиха визи за оня свят.
- Имате ли обяснение къде са парите?
- За мен в случая има злоупотреба с парите. Близко е до ума кой ги е взел. Да кажем, Хаджи е допуснал грешка. Аз питам защо тази сума не е заприходена никъде. Естествено, не е хвърлена в контейнера за смет. Парите са потънали в джоба на човека, който ги е взел - Мустафа Хаджи. Подписът под разписката е негов. Той е и на снимката с починалите. Милена Милушева даже го е прегърнала. Странно е защо и двамата са починали непосредствено след вечерята. Това не са случайни хора. Пъзелът ще се нареди сам. Нишката към престъплението, сигурно има такова, трябва да я намерят ДАНС и прокуратурата.

 

Али Байрактаров
Али Байрактаров